RSS Feed

Serviciile secrete au deturnat alegeri doar la alţii

vezi toate articolele de
11 Sep 2017 la 18:52 comenteaza acum 702 vizualizari.

Orice asemănare cu alte ţări, mult mai civilizate şi orientate strategic către anticorupţie, este pur întâmplătoare.

Pentru unii însă, această mică poveste ar putea fi de folos, măcar de spus mai departe la vreo plicticoasă întâlnire cu prietenii sau cu duşmanii.

Coreea de Sud, 2012. Park Geun-hye a fost candidata dreptei, prima femeie președinte din Coreea de sud, fiica unui general care a condus în perioada de după lovitura de stat militară din anii 60. Între timp a fost închisă pentru un scandal enorm de corupţie cu Samsung.

Park Geun-hye pierduse în campania electorală din 2012 câteva procente importante. Moon Jae-in, contracandidatul (şi actualul preşedinte coreean), avea un avans în sondaje, avea avans şi la exit-poll-urile din ziua alegerilor. Şi totuşi ceva neaşteptat s-a întâmplat. Candidata dreptei a câştigat în ciuda tuturor vitregiilor.

Au fost proteste încă de atunci. Serviciile secrete coreene s-au autoinvestigat şi, ce să vezi, măcar într-unul din cazuri (au fost mai multe acuzații) s-au şi găsit vinovate. Fostul şef al serviciilor şi alţi înalţi oficiali au coordonat campanii cibernetice pe bani publici secreţi şi au influenţat alegerile care se anunțau strânse.

Ancheta serviciilor a arătat că au fost angajate 30 de echipe pro-conservatori care au influenţat puternic dezbaterille publice.

Fostul şef al serviciilor este acuzat de fapte care ar putea să-l coste 4 ani de închisoare: din doasar reiese că el echivala misiunea anti-nord-coreeană cu misiunea anti-opoziție. Vedea terorism peste tot, așa că ar fi folosit mijloacele de cyberwar în luptele interne unde tot ce era la stânga lui se situa de fapt într-o tabără teorristă.

Aşa că a coordonat inundarea netului în care stânga sudcoreeană (mă rog, un soi de liberali, la stânga faţă de conservatori) era etichetată ca simpatizantă nordcoreeană, au fost inventate dezbateri ca să acopere alte subiecte grele de pe agendă şi altele asemenea.

Concluzii: nu era o mare desfășurare de forțe obscure, lucrul a fost făcut oarecum bădărănesc, plătești neconvențional o armată de hater-i antrenați și obții distorsionarea dezbaterilor și intimidarea liderilor din opoziție; nu trebuie să furi voturi direct, în bătălii strânse contează întreținerea unor detașamente clare de fanatici ai unor idei cretin de simple; de ce au făcut serviciile ceea ce fac de obicei echipele de campanie? pentru că eficiența prelucrării datelor private e probabil mult mai mare și mai la adăpost de plictiseli cu legalitatea.

De reținut în legătură cu  acuzațiile de pe aici din România, de fraudare: în general întrebările simple repetate nesimțit ascund răspunsuri cât o galaxie, gen ai fost sau n-ai fost acolo, ai angajat blogări și ziariști să facă aia sau aia. Comisiile de control ale serviciilor nu trebuie să fie o joacă. Și nici argumentul cu politizarea nu ține. În Coreea de Sud tocmai politizarea, adică faptul că până la urmă adversarul doamnei Park a câștigat alegerile, a dus și la ceva lumină în practicile serviciilor. Ce ar trebui să ne îngrijoreze pe aici e că, și când se schimbă puterea politică, nu se devoalează practicile vechi neortodoxe.

surse: aici, aici, aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!