RSS Feed

Sesizarea DNA împotriva BNR o sinteză a gândirii dlui Isar semnată de debitori în franci

vezi toate articolele de
12 Aug 2016 la 15:44 4 comentarii 571 vizualizari.

O ştire zguduitoare a făcut înconjurul televiziunilor, după ce celebrul avocat Gheorghe Piperea şi-a declarat public dezamăgirea că aceasta era, pasămite, nebăgată în seamă. Este vorba, desigur, despre sesizarea penală depusă la DNA în care, ce mai tura-vura, Mugur Isărescu, Traian Băsescu, Emil Boc şi Lucian Croitoru sunt acuzaţi de abuz în serviciu, conflict de interese şi constituirea unu grup infracţional organizat. Toate infracţiunile enumerate ar fi legate de împrumutul multilateral contractat de statul român în 2009, de la FMI, CE şi Banca Mondială. A, şi mai este încă una depusă la Curtea de Conturi.
Răsfoind documentul „incriminatoriu”, cititorul regăseşte toate inepţiile debitate cu o frecvenţă uluitoare de dl.Lucian Isar, alintat de posturile prietene drept cunoscutul economist. De altminteri, domnia sa este şi trecut la „bibliografia” sesizării penale. Şi oricine are curiozitatea, eu unul am avut-o, va constata că, în esenţă, toate acuzaţiile aduse îşi au sorgintea în postările dlui Isar.
De exemplu, răsunătorul studiu indice 5 de pe pagina 3 a sesizării „Cine şi-a tras bonus din împrumutul de la FMI?” poate fi şi consultat pe Voxpublica şi, la momentul când scriu aceste rânduri, a adunat deja un impresionant număr de 414 vizualizări. Studiul care se întinde pe o pagina si jumătate de text, începe abrupt cu răspunsul: „Anumiti angajati ai BNR (Banca Nationala a Romaniei)! Nu e gluma.“Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.” Această extraordinară constatare pe care doar un geniu cu studiu în matematică la Oxford o putea exprima atât de succint se regăseşte în sesizarea penală, cităm „perioada în care a fost în vigoare acordul cu FMI a coincis cu perioada în care BNR a distribuit bonusuri de până la 10% din profitul anual angajaților săi, precum și persoanelor din conducerea instituției”. La chestiune însă, în sesizarea penală mai constatăm şi o dezvoltare a unui alt text de mare valoare intelectuală publicat tot pe Voxpublica şi sugestiv intitulat : “28,4 milioane de euro Prime BNR in criza si taierea salariilor romanilor” Aici regăsim o adevărată chintesenţă a gândirii fostului vicepreşedinte la Bancpost, în perioada de glorie când aceasta şi-a consolidat locul 2 la dat credite în franci elveţieni. Cum? Perioada în care dl.Isar a fost vice

preşedinte la Bancpost COINCIDE cu cea în care banca dădea credite în franci în neştire? Hmmm… Dar sa revenim.
Iată cum grăieşte cronicarul Isar: “Salariile Romanilor au fost taiate in 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut ca nu a fost ideea lor)…. Economia reala a fost afectata major si a pierdut pe langa companii si locuri de munca si 28% din PIB (42 miliarde de euro) in crestere reala.” Şi iată cum regăsim aceste minuţioase calcule în plângerea penală, dar şi în sesizarea trimisă Curţii de Conturi: .” În această perioada s-a constatat o pierdere cumulată de 42 miliarde de Euro (28% din PIB) cauzată de acest management. În ciuda acestor catastrofe și eșecuri, conducerea BNR și-a acordat bonusurile menționate anterior. Pe cale de consecință, a avut loc privatizarea profitului și socializarea pierderilor.”
De altfel, întreaga motivaţie a sesizării penale, ce se întinde pe vreo 5 pagini de text, nu reprezintă altceva decât un plagiat, ce-i drept mult mai citibil decât opera originală a dlui Isar fragmentată în zeci de postări.Unul din punctele forte ale sesizării penale se referă la dimensionarea împrumutului multilateral pe care România l-a contractat în anul 2009. El poate fi identificat cu uşurinţă într-un alt text al domnului Isar unde se ridică, mândră, întrebarea: „Care era necesarul de finanţare de la FMI pentru România după cum reiesea din calculele BNR din primavara anului 2009 şi de ce a acceptat BNR pentru Statul Roman o suma de 4 ori mai mare?”
Ca să nu mai lungim vorba, invit pe oricine să constate cu sesizarea DNA în stânga şi textele dlui Isar în dreapta că avem de-a face cu acelaşi cumul de “idei”. Se vede însă că un avocat, cin să fie, cin să fie, a transformat pastilele lui Isar într-un text oarecum coerent, deşi penibil în esenţa lui. Ceea ce mă frământă însă, sincer, este de ce a preferat dl Isar să se ascundă în spatele celor 250 de persoane fizice membre ale grupului împrumutaţilor elveţieni pentru a-şi duce războiul cu Isărescu, Băsescu, Boc, Croitoru? Nu de alta, dar să pui în cârca unor cetăţeni care nu au înţeles ce este acela risc valutar, detalii tehnice privind împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale, privind dimensionarea acestora ori legătura dintre acestea şi reducerea rezervelor minime obligatorii mi se pare deopotrivă ridicol, josnic şi laş.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments
 • 1

  okkkk…Am inteles! exista o conspirație condusă de Isar împotriva BNR. Parca Isarescu era bagat cu Clubul de la Roma, Bildenberg, lideri mondiali smd.
  La cum e reacția BNR din ultimele zile tind sa cred ca Isar cam are dreptate cu ce spune.

  Eugen
  2016-08-12 20:57:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Draga Oanta este de inteles supărarea ta, vrei nu vrei șefii tai se vor duce la bulău sau se vor retrage rușinos.
  Trebuie sa sesizezi si partea buna a lucrurilor vei scapa de titulatura de bugetar si vei avea propriul tau blog.

  anonimul
  2016-08-12 21:30:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @dle oanta
  are sau nu are dreptate itsar pe treaba cu premierile de la bnr in plina criza. Da sau nu. Aveti dvs date care sa arate ca nici vorba de “bonusuri” in perioada aia?

  Cat despre “creditele in alte monede” inclusiv in franci elvetieni ele au fost acceptate de catre BNR si de catre boardul bnr cu toate ca erau “unicii” din Europa(banca centrala care sa accepte creditarea persoanelor fizice in alta moneda decat cea in care aceste persoane realizau veniturile).
  Deci mai usor cu “pianul pe scari”, inteleg ca fara isarescu si gasca sa riscati sa va pierdeti “job-ul” de “spalator de bnr”. Va rog nu-mi scoateti argumentul cu cei 17 ani de experienta jurnalistica cand sustineti elucubratiile de mai sus.

  PS. Din cate am inteles si Piperea v-a deranjat din cale afara. Subiectul aceleasi “credite in franci elvetieni”. Ca idee in vest bancile centrale impun reguli si controleaza nu numai moneda in care se acorda credite pt persoane fizice si juridice dar si de “gradul de indatorare” (chestie pe care BNR-ul dvs nu a facut-o inainte de criza de competenti ce erau).

  Shadow
  2016-08-14 18:04:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Într-o lungă postare, s-ar părea că încercați doar să ne comunicați angoasa dvs. referitoare la un oarecare Isar, pe care îl acuzați de … plagiat … pentru că ar fi sesizat acum oficial ceea ce semnalase deja anterior în diverse postări …

  Nu putem să nu constatăm însă că nu pare să vă preocupe, nici să vă deranjeze chestiunea sesizată.

  Nu pare să vă deranjeze că -sub administrarea BNR- datoria publică a țării a ajuns la un nivel record, care depășește, pentru a fi plătită, contravaloarea câte unui automobil/fiecare cetățean român.

  Vorba aceea, intru în curtea unui țăran român, d-ăla cu closetul în fundul curții, și văd zece automobile noi-nouțe, de nici nu te mai poți mișca prin curte. Îl întreb: „Da ce faci matale cu toate mașinile astea?”. „Păi, sunt eu, baba, două fete, un ginere și cinci nepoți”. „Da … și vă trebuie câte un automobil pentru fiecare? Văd că nepoții merg de-a bușilea…” „Ah, păi nu sunt pentru noi, să mergem noi cu ele, le-am luat să le dăm, când ni le-o cere Isărescu, ca să plătim datoria făcută în numele nostru…”

  Nu pare să vă deranjeze nici faptul că această datorie colosală a fost făcută după ce țara începuse prin a fi printre puținele care scăpaseră complet de datorii!

  Nu pare să vă deranjeze nici faptul că anterioara îndatorare, de circa 13 md. dolari, s-a regăsit în ridicarea a atâtea combinate industriale, în Canal, în mecanizarea și sistemele de irigații din agricultură, în construcția de sute de școli și de spitale, în ridicarea a întregi orașe, tot așa cum nu vă deranjează nici faptul că în pofida acelor investiții, lichidarea acelei datorii a însemnat toate chinurile, restricțiile și lipsurile din anii ‘80!

  Nu pare să vă deranjeze nici faptul că fiecare miliard împrumutat de BNR a coincis cu înmulțirea automobilelor și vilelor de lux ale profitorilor sistemului, în „investiții” fără nici o finalitate și -cel mai grav- distrugerea câte unui alt sector productiv al economiei românești! Faptul că de fiecare miliard împrumutat NU s-a construit, ci s-a dărâmat!

  Cum dvs. nu păreți să vedeți nimic din toate acestea, vă spunem ce nu vedem noi:
  Burj-al-Arab, luxosul hotel, înalta bijuterie a Dubai-ului, a costat cam echivalentul unui miliard de euro.
  La 40 md. împrumutate, ar fi trebuit să putem vedea câte un Burj-al-Arab în fiecare județ al țării. Sau echivalentul. Nu le vedem! Atunci … de ce s-au luat banii ăștia?

  ezragsit
  2016-08-15 09:03:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!