RSS Feed

Sesizarea DNA împotriva BNR o sinteză a gândirii dlui Isar semnată de debitori în franci

vezi toate articolele de
12 Aug 2016 la 15:44 4 comentarii 569 vizualizari.

O ştire zguduitoare a făcut înconjurul televiziunilor, după ce celebrul avocat Gheorghe Piperea şi-a declarat public dezamăgirea că aceasta era, pasămite, nebăgată în seamă. Este vorba, desigur, despre sesizarea penală depusă la DNA în care, ce mai tura-vura, Mugur Isărescu, Traian Băsescu, Emil Boc şi Lucian Croitoru sunt acuzaţi de abuz în serviciu, conflict de interese şi constituirea unu grup infracţional organizat. Toate infracţiunile enumerate ar fi legate de împrumutul multilateral contractat de statul român în 2009, de la FMI, CE şi Banca Mondială. A, şi mai este încă una depusă la Curtea de Conturi.
Răsfoind documentul „incriminatoriu”, cititorul regăseşte toate inepţiile debitate cu o frecvenţă uluitoare de dl.Lucian Isar, alintat de posturile prietene drept cunoscutul economist. De altminteri, domnia sa este şi trecut la „bibliografia” sesizării penale. Şi oricine are curiozitatea, eu unul am avut-o, va constata că, în esenţă, toate acuzaţiile aduse îşi au sorgintea în postările dlui Isar.
De exemplu, răsunătorul studiu indice 5 de pe pagina 3 a sesizării „Cine şi-a tras bonus din împrumutul de la FMI?” poate fi şi consultat pe Voxpublica şi, la momentul când scriu aceste rânduri, a adunat deja un impresionant număr de 414 vizualizări. Studiul care se întinde pe o pagina si jumătate de text, începe abrupt cu răspunsul: „Anumiti angajati ai BNR (Banca Nationala a Romaniei)! Nu e gluma.“Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.” Această extraordinară constatare pe care doar un geniu cu studiu în matematică la Oxford o putea exprima atât de succint se regăseşte în sesizarea penală, cităm „perioada în care a fost în vigoare acordul cu FMI a coincis cu perioada în care BNR a distribuit bonusuri de până la 10% din profitul anual angajaților săi, precum și persoanelor din conducerea instituției”. La chestiune însă, în sesizarea penală mai constatăm şi o dezvoltare a unui alt text de mare valoare intelectuală publicat tot pe Voxpublica şi sugestiv intitulat : “28,4 milioane de euro Prime BNR in criza si taierea salariilor romanilor” Aici regăsim o adevărată chintesenţă a gândirii fostului vicepreşedinte la Bancpost, în perioada de glorie când aceasta şi-a consolidat locul 2 la dat credite în franci elveţieni. Cum? Perioada în care dl.Isar a fost vice

preşedinte la Bancpost COINCIDE cu cea în care banca dădea credite în franci în neştire? Hmmm… Dar sa revenim.
Iată cum grăieşte cronicarul Isar: “Salariile Romanilor au fost taiate in 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut ca nu a fost ideea lor)…. Economia reala a fost afectata major si a pierdut pe langa companii si locuri de munca si 28% din PIB (42 miliarde de euro) in crestere reala.” Şi iată cum regăsim aceste minuţioase calcule în plângerea penală, dar şi în sesizarea trimisă Curţii de Conturi: .” În această perioada s-a constatat o pierdere cumulată de 42 miliarde de Euro (28% din PIB) cauzată de acest management. În ciuda acestor catastrofe și eșecuri, conducerea BNR și-a acordat bonusurile menționate anterior. Pe cale de consecință, a avut loc privatizarea profitului și socializarea pierderilor.”
De altfel, întreaga motivaţie a sesizării penale, ce se întinde pe vreo 5 pagini de text, nu reprezintă altceva decât un plagiat, ce-i drept mult mai citibil decât opera originală a dlui Isar fragmentată în zeci de postări.Unul din punctele forte ale sesizării penale se referă la dimensionarea împrumutului multilateral pe care România l-a contractat în anul 2009. El poate fi identificat cu uşurinţă într-un alt text al domnului Isar unde se ridică, mândră, întrebarea: „Care era necesarul de finanţare de la FMI pentru România după cum reiesea din calculele BNR din primavara anului 2009 şi de ce a acceptat BNR pentru Statul Roman o suma de 4 ori mai mare?”
Ca să nu mai lungim vorba, invit pe oricine să constate cu sesizarea DNA în stânga şi textele dlui Isar în dreapta că avem de-a face cu acelaşi cumul de “idei”. Se vede însă că un avocat, cin să fie, cin să fie, a transformat pastilele lui Isar într-un text oarecum coerent, deşi penibil în esenţa lui. Ceea ce mă frământă însă, sincer, este de ce a preferat dl Isar să se ascundă în spatele celor 250 de persoane fizice membre ale grupului împrumutaţilor elveţieni pentru a-şi duce războiul cu Isărescu, Băsescu, Boc, Croitoru? Nu de alta, dar să pui în cârca unor cetăţeni care nu au înţeles ce este acela risc valutar, detalii tehnice privind împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale, privind dimensionarea acestora ori legătura dintre acestea şi reducerea rezervelor minime obligatorii mi se pare deopotrivă ridicol, josnic şi laş.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
ziarist și un pic economist
» citeste biografia

Blogroll


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!