RSS Feed

Sex fără prezervativ, sănătatea coloanei vertebrale, amenzi pentru publicitate mincinoasă și închiderea televizorului (din Campania ”Salvați Roșia Montană!” adunate)

vezi toate articolele de
29 Oct 2011 la 14:42 118 comentarii 2266 vizualizari.

Participanții și invitații la Gala PR Awards 2011, desfășurată joi la Palatul Parlamentului, au avut parte de o surpriză. Opt tineri îmbrăcați în halate de medici i-au întâmpinat pentru a le face un control al sănătății coloanei vertebrale. Oaspeții au fost întrebați ce agenție reprezintă și, în funcție de răspunsurile oferite, au primite bilete din partea ”medicilor”, care atestau (sau nu) starea de sănătate a coloanei.

”Acest happening – pentru că asta este, de fapt, ce facem noi aici – vizează PR-ul și campaniile realizate pentru RMGC, compania care vrea să înceapă exploatarea minieră cu cianură la Roșia Montană. Noi îi așteptăm urgent la cabinet pe oamenii de PR ai RMGC și pe cei de la agenția The Practice, autorii campaniei ”Transparența e aur curat”, pentru un implant de vertebre. Pentru că, deși pe termen scurt poate aduce premii și venituri substanțiale, PR-ul lipsit de scrupule dăunează grav coloanei vertebrale”, au declarat participanții la eveniment, citați de Totb.ro.

Organizarea happening-ului a fost o acțiune comună, fiecare din cei implicați a pus umărul și astfel au făcut rost de halate, au cumpărat măștile, au făcut biletele și au conceput modalitatea de expunere a mesajului. Mai multe amănunte despre această acțiune pe Totb.ro.

***

Tot la Palatul Parlamentului s-a desfășurat vineri dezbaterea ”Adevăruri despre Roșia Montană”. ”Cât despre această mină care va produce beneficii pentru câțiva ani, dar va produce consecințe negative pentru mult mai mulți ani este ca și atunci când faci sex fără să folosești prezervativ, ai o scurtă plăcere și apoi un lung chin, și asta nu ar trebui să devină un mod normal de viață”, a declarat Jo Leinen, președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, prezent la dezbatere.

***

Pe Facebook a început astăzi campania ”RMGC vă închide televizorul”. Ideea e simplă: participanții sunt îndemnați să-și închidă televizoarele atunci când începe difuzarea reclamelor RMGC. Și să le țină închise (nu să mute pe alt canal) măcar 5 minute. În acest fel ar fi afectate toate campaniile care își fac publicitate la televizor, spoturile lor rămânând fără audiență.

”Participanţii la acest eveniment îşi asumă o cură de media-detoxifiere. Radicală sau minimal(ist)ă, după puterile fiecăruia. Da, o acţiune dirijată şi împotriva Proiectului Roşia Montana; dar, mai ales, una care produce sănătate. Puţin câte puţin.

ÎN MOMENTUL CÂND ÎNCEPE O RECLAMĂ RMGC, atunci când vezi ochii goi ai Sandei Lungu sau mâinile tremurânde ale lui Carol Mignea*, ÎNCHIDE TELEVIZORUL. Nu schimba, doar canalul – cum ştim că faci de obicei (de obicei, publicitatea e cam la aceleaşi ore peste tot). ÎNCHIDE-L MĂCAR 5 MINUTE, dar de preferat mai mult, cât hotărăşti tu că e bine.

Fă-ţi un bine ţie, fă-le un bine prietenilor tăi invitându-i să ţi se alăture în această acţiune atât de simplă, de aparent nerevoluţionară. IA O GURĂ DE AER – ascultă nişte muzică, sau doar priveşte la pereţi, sau, dacă te ţin nervii, gândeşte-te la viaţa ta. Şi fă-le, indirect, un mare bine televiziunilor. În momentul în care celelalte companii care îşi fac publicitate vor înţelege că reclama rmgc o omoară şi pe-a lor, vor pune presiune (căci banul vorbeşte), şi poate nivelul advertising-ului va creşte un pic.

Dacă realmente simţi că poţi face asta, măcar 5 minute de linişte-şi-realitate (aparent contrast. Dar cine ţi-a spus asta? tot televizorul) după FIECARE reclamă RMGC, anunţă-ne aici printr-un ATTEND. Şi indiferent dacă tu, personal, te simţi în stare de cura pe care o recomandăm, vorbeşte-le şi celorlalţi despre ea.

Please share. Te vei simţi mai bine”, se arată în chemarea la acțiune de pe Facebook. Mai multe detalii aici.

***

Și pentru că tot veni vorba de publicitate. În luna septembrie 2011, compania Reebok a fost obligată să returneze cumpărătorilor 25 de milioane de dolari pe motiv de înşelăciune. În una din campaniile sale publicitare, producătorul de pantofi sport afirma că modelul produs de ei, Easy Tones, are capacitatea de a tonifia musculatura picioarelor şi a feselor. Cee ce s-a dovedit a fi total neadevărat.

Money.ro a realizat un top al celor mai mari amenzi dictate de Curtea Federală a SUA împotriva firmelor a căror publicitate a înșelat clienții. De la cosmetice la medicamente și cereale lista prezentată de Money.ro este una suficient de reprezentativă. Din păcate, legislația românească nu are norme care să oblige firmele a căror publicitate se dovedește a fi mincinoasă să-i despăgubească pe consumatori. Pentru că în trei cazuri în ultimii doi ani spoturile RMGC au primit calificativul de ”publicitate mincinoasă” din partea Comitetului Etic al Consiliului Român pentru Publicitate.

Oricum, mă întreb care ar fi amenda pentru cei care susțin că cianura de sodiu nu este nocivă. Și aștept și ziua în care producătorii și distribuitorii de cafea se vor revolta împotriva afirmațiilor conform cărora în cafea se găsește cianură de sodiu.

Dacă, ferească Sfântul, proiectul RMGC va primi undă verde, anunț de pe acum că voi fi printre cei care vor da în judecată compania dacă nu va asigura, pe minim 20 de ani, mii de locuri de muncă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

118 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!