RSS Feed

Și dă-i, și luptă cu reconcilierea. Pe ce lume trăiesc Băsescu și șmecherii lui? Votul în bikini și salutări pentru emirul din Qatar

vezi toate articolele de
30 Jul 2012 la 16:04 77 comentarii 3602 vizualizari.

Cine îl (mai) crede pe Traian Băsescu? Dacă nu s-ar fi întâmplat nimic în ultimii 8 ani, campania electorală ar fi fost suficientă pentru a înțelege caracterul acestuia. Pe parcurs de doar două săptămâni, Băsescu a comis două minciuni majore, fără a avea nici cea mai mică mustrare de conștiință. La începutul suspendării a anunțat cetățenii că nu este dispus să câștige ”la masa verde” și că drumurile lui și ale PDL se despart în privința boicotului anunțat de democrat-liberali. Cu o săptămână înainte de vot, a dat-o la întors, îndemnându-i pe oameni să nu mai vină la Referendum, dar, anunțând că, în temeiul funcției în care a fost ales, el se va prezenta la vot. După cum se știe, Băsescu nu a votat ieri.

Parcă nu ar fi fost de ajuns, astăzi, Băsescu a mai produs o minciună fără nicio jenă: cea conform căreia peste 10 milioane de români i-ar fi acordat încrederea, neparticipând la vot. Realitatea se cunoaște: cei care au votat pentru menținerea în funcție sunt ceva mai puțin de un milion. Inacțiunea nu este și nu va fi vreodată ”acțiune”. Acestora li se mai adaugă poate (cel mult) un milion de șmecheri care au rămas acasă și câteva milioane de parsoane inactive civic.

Ei bine, acest mincinos, după ce a șters pe jos cu cei care au votat pentru demiterea lui într-un procent comparabil doar cu cel cu care Iliescu a fost ales președinte în 90, s-a apucat să vorbească aseară despre ”reconciliere”. Constatând (oare de ce a avut nevoie de 8 ani pentru a afla asta?) că în România există o ”fractură socială” (duminică seara), respectiv ”falie” (în discursul de luni), Băsescu a promis că rezolvarea acestei probleme va fi principala lui preocupare în următoare perioadă. Câtă bază se poate pune pe promisiunile și afirmațiile lui, tocmai am arătat mai sus.

Pe de altă parte însă, trebuie spus că Băsescu a contribuit major la această reconciliere socială. Fără să-și fi dorit, firește, acest lucru. Cu ajutorul lui, persoane din cele mai diferite categorii sociale s-au reunit de aceeași parte a baricadei – cea în spatele căreia sunt dispuși să lupte până la capăt pentru respectarea propriilor drepturi. Cine își închipuie că cei peste 7,4 milioane de români care au fost trași pe sfoară duminică se vor așeza cuminți în băncile lor și vor accepta o asemenea uriașă minciună se înșeală amarnic. Votul masiv de duminică în favoarea demiterii arată căt sunt de mulți cei care s-au săturat de modul în care au fost batjocoriți în ultimii ani. Și că sunt dispuși să acționeze. Băsescu și nici șmecherii din preajma lui să nu se aștepte ca cei care au votat duminică se vor conforma minciunii. Și că atunci când cea mai importantă regulă a democrației a fost încălcată vor mai fi dispuși să respecte, la rândul lor, ”regulile”.

***

Fetele care au votat în bikini au mai multă decență decât toți acei așa-ziși ”intelectuali” care au rămas intenționat pe lângă casă (îi exclud din această categorie pe cei care n-au putut vota din considerente obiective ori pe cei care sunt, în mod constant, inactivi civic). Indecent nu e să votezi în bikini, ci să te consideri superior celor 8,4 milioane de români care și-au exercitat dreptul de vot, să apreciezi că viziunile tale sunt ”superioare”, că problemele și drepturile tale sunt mai importante decât ale celorlalți și că, în virtutea acestor lucruri, ai avea dreptul de a încălca principala regulă a democrației – luarea deciziilor prin votul majorității. Indecent nu e să votezi în bikini, indecent e să-ți vinzi conștiința și să acționezi ca o slugă, inventând tot felul de motive care să-ți justifice lașitatea.

***

Într-o înregistrare video realizată de colegii de la Gândul.info, Traian Băsescu a ținut să transmită, prin intermediul unui reporter de la Al Jazeera, salutări emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani (vezi aici). Dacă își închipuie cineva că este vorba de o glumă ”a la Băsescu”, precum cea cu telefonul de la Cotroceni, ei bine, se înșeală. Hamad bin Khalifa Al Thani este un emir cu care, după cum relatează presa arabă (detalii aici), Traian Băsescu are discuții telefonice directe. Despre ce îl interesează pe emir din România am mai avut ocazia să scriu: aurul din Apuseni, Qatar Holdings fiind unul dintre principalii acționeri și finanțatori ai European Goldfields (preluată între timp – în februrarie – de Eldorado Gold), companie care deține licență de exploatare a aurului de la Certej (jud. Hunedoara). Asta, dacă mai era vreun dubiu ale cărui interese le reprezintă Băsescu la Cotroceni.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!