RSS Feed

Şi dacă pierde definitiv una din tabere?

vezi toate articolele de
01 Mar 2017 la 18:32 comenteaza acum 1241 vizualizari.

Am avut un coşmar cu final dublu. Că România era, în sfârșit, câștigată fie de cei mai apucați din tabara anticoruptie, fie de cei mai apucați antianticorupție. Ce se întâmplă dacă preia complet puterea binomul / europeniștii cu gândire putinistă sau, dimpotriva, o anumită zonă politico-business? Deși se plâng toată ziua, în fapt se ceartă pentru că fiecare încă mai deţine încă ceva din putere și ceva susținere din parte unor felii grase de capital.

Dacă ar câştiga tabăra extremistă a anticorupţiei, DNA i-ar lua pe toţi cum vrea strada (şi, eventual, se vor tăia taxele, se vor privatiza serviciile publice şi se va instaura un soi de libertarianism american cu buget liliputan); apoi trei sferturi de Românie ar intra în jocurile foamei cu spoială de piaţă liberă.

Dacă ar câştiga apucaţii antianticorupţie care-şi iubesc patronii într-un mod care l-ar nevroza şi pe Freud, i-ar băga ăia la puşcărie pe staţii de drepţi şi ne-am trezi în sisteme de confiscare a statului pentru prezervarea statu quo-ului, plus vămuirea pieţei libere rămase, plus excluderea continuă a celor care nu fac parte din segmentul de 20-25% de profitori ai firimiturilor căzute de la masa oligarhilor locali sau transnaționali agreați.

Nu vorbesc neapărat despre grupuri politice, ci mai curând de grupuri turbate de ziariști, politicieni, afaceriști care au relevanţă şi susţinere politică. Principala problemă adiacentă e completa distorsionare a agendei publice. Nu vedem decât corupţie politică sau culise înnegurate ale binomului. Nu discutăm măsuri economice şi sociale decât ultrasuperficial, nu ştim ce vrem de la UE, cum ne raportăm la această tentativă de federaţie care se năruie atât sub propria irelevanţă, cât şi sub propria putere ideologică, lobbystă şi finanţistă.

Parada anti CCR, anti tot ce de din statul de drept și nu ne convine, a unor oameni care se prezintă frumoşi şi ultraeducaţi ne arată totuşi că educaţia politică şi civică e la pământ. E atâta disperare generată de corupţie, încât soluţiile depăşesc cu totul cadrul democraţiei liberale clasice. Democraţie pe care nici liberalii n-o mai apără, ei sunt ocupaţi să se sperie de Putin, de tensiunea geopolitică, de bolşevici, de etc. Statul de drept e mai curând un Robocop. Să angajăm un robot care să te bage la puşcărie dacă ai greşit – şi gata, stop comentarii.

Evident, între cele două tabere stau mase tăcute sau un întreg popor care rumegă aceste idei, două forme autoritariste de rezolvat problemă, le rumegă până au dureri de tâmple mai mari decât cele cauzate de chirii, bănci, nedreptăţi birocratice, tăieri de drepturi în sănătate, educaţie, patroni abuzivi și altele asemenea.

Cele două tabere au supt de la aceeaşi ţâţă publică. Şi ăia de dreapta care urlă cel mai tare din zone tehnocrate şi macoveiste au luat câte o felie consistentă de bani publici. Fie au pupat mâna ultraconservatoare europeană şi au mai luat un ban public ideologic european (totul propiață, privatizați tot și faceți și ceva balet prodrepturi). Fie au pupat mânuţele care nu mai sunt bune acum, de la Băsescu și Udrea până la MRU, Cioloş etc. Ăialalţi, tot de o dreaptă conservatoare pesedistă cu inflexiuni de Antena 3, se laudă că rezistă pe piaţa liberă. Asta pentru că patroni isteţi veniţi din comunism au luat hălci din piaţă de la bun început. Dar acum te combat cu câtă audienţă şi clickuri adună ei.

Pe asta s-au dus banii publici. Sigur, mai sunt tot soiul de experţi care nu se bat cu cele două tabere, ci iau un ban public şi un ban privat să susţină pe cine plătește de pe scena puterii.

Păi şi atunci, îi vrem veşnic încăieraţi? Ca să avem măcar un soi de echilibru? Lupta asta surdă și absurdă o secreta oare democrația română? Dacă tabăra europenistă câştigă, riscăm un model ciudat de Sillicon Valley amestecat cu un conservatorism de peşteră şi darwinism social. Avem modele baltice. Dacă tabăra pesedisto-antenistă, mai nou inspirată de “vigoarea” lui Trump, cu care pot defila împotriva ”sorosiştilor”, câştigă, vor instaura un soi de lagăr al pieţei libere pentru “cine nu e cu noi”, ca-n Ungaria, cum ne povestea recent G. M. Tamas. Facem un soi de public-privat, datoriile fiind plătite de cei mulţi şi profitul rămânând la cei puţini, iar pe restul fraierilor îi trimitem la flexibilizare, șomaj şi munci grele pentru supravieţuire.

Ce echilibru să avem între aceste două forme de vis extrem înspre dreapta? Sunt mulţi prinşi între aceste fronturi publice, luptele de putere sunt infinit mai complexe, modificările capitalului sunt şi ele importante, tensiunile sociale sunt pline de nuanţe şi foarte prost descrise de cei care ar trebui s-o facă.

Aceste două tabere aflate în conflict creează cumva democraţie? Mai curând, un efect de democraţie. Aşa cum pe facebook ai impresia că eşti mai democrat dacă te-ai înjurat cu vreo doi care şi ei au ieşit pe wall cu barda scoasă.

Când se întâlnesc înverşunări în care Badea şi Mândruţă, Tăpălagă și Gâdea, Liiceanu și Ciuvică cer pe rând arestări, cercetări penale, denunţă practici teroriste şi practici corupte nu ies nici măcar scântei. Iese o infinită senzaţie de irelevant, combinată cu o puternică senzaţie că mediul public e din ce în ce mai plin de praf de puşcă fără măcar să avem o cauză clară. Badea nu este mai puţin european decât Mândruţă, la fel cum Macovei nu e mai democrată decât Iordache. Să dai retrocedare ad integrum şi să-ţi câştigi o bază socială serioasă pentru o platformă aşa-zis etică și europenistă, care ascunde perpetuu privilegiu dubios, îmi pare muuult mai cinic decât să-i ştergi lui şeful o condamnare cu suspendare.

Deci dacă pierde definitiv una dintre tabere, coşmarul ar arăta fie cu un soi de Orban şi mai incert şi dubios decât Orban însuşi, fie un soi de neo-Pinochet, varianta estică, de aplicare milităroasă a libertăţii de piaţă. Romanian dream și o discuție de purtat: poate trăim situația ideală acum cât timp ăștia se mai ciondănesc, deși asta înseamnă tot împărțirea plăcintei în defavoarea celor mulți.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!