RSS Feed

Și știuletii de porumb i-au băgat în dubă! Iar presa a ratat (din nou) știrea (VIDEO)

vezi toate articolele de
17 Mar 2012 la 12:30 7 comentarii 983 vizualizari.

De pe câmp și din hambare, porumbul a ajuns în stradă. Și de aici, cupă cum s-a întâmplat ieri, în duba Jandarmeriei. ”Băgați știuleții în dubă” va intra în mitologia urbană, la fel cum a intrat și ”Băgați site-ul de cultură în dubă” ori ”Mitică la brutărie”. Acestea sunt simbolurile modului absurd în care au ajuns să fie interpretate legile. În special cele referitoare la libertatea de exprimare. Mai mult decât atât, după cum am scris și ieri (cu referire la intervențiile de joi ale forțelor de ordine de la Ministerul Mediului), sunt dovezi ale faptului că Jandarmeria și, cu alte ocazii, și Poliția au intrat în ilegitimitate. Că scopul lor nu mai e de a apăra ordinea și liniștea publică, ci sistemul și liniștea politicienilor și a companiilor care îi finanțează.

Jandarmii și polițiștii (cu precădere șefii lor) ar trebui să fie cei săltați cu dubele pentru grave încălcări ale legii ori pentru aplicarea ei discreționară și abuzivă. Nu tinerii care încearcă să atragă atenția asupra multiplelor probleme sociale, economice, ecologice ș.a.m.d. Dincolo de orice interpretări ale legii (favorabile protestatarilor care au reușit să anuleze pe bandă rulantă amenzile care li s-au aplicat până acum pentru acțiunile lor), pe care le-am tot oferit până acum, am o provocare pentru toți cei care încă mai au vreun dubiu – apelați la bunul d-voastră simț și răspundeți la următoarele întrebări. Cum au ajuns jandarmii să-l apere pe Mitică de la Ligă și Nașul de la Federație? Pe Marin Anton, secretarul de stat de la Mediu, cu 9 milioane de euro în cont? Pe Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, aflat ani la rând pe lista de plată a Monsanto, una dintre cele mai controversate companii la nivel mondial? Pe miliardarii din spatele Chevron, Exxon, Gabriel Resources, Barrick etc.? Priviți-vă în oglindă și spuneți că ”știuleții de porumb” de ieri, ”inspectorii de sănătate civică” de alaltăieri, fanii de la meciul România-Uruguay, protestatarii din Piața Universității din București, din Piața Unirii din Cluj și din alte orașe ale țării reprezintă, cu adevărat, ”pericole publice”. ”Băieții răi”, cum ar veni, care trebuie săltați cu duba. Iar toți ceilalți, de la Nașul și Mitică, la miniștrii modificați genetic, la politicienii care îi susțin și miliardarii care îi finanțează sunt ”băieții buni”… Chiar așa să fie? Chiar credeți la modul sincer într-un asemenea scenariu?

***

Iar mass-media a reușit (încă o dată) să o dea în bară. Priveam și citeam știrile, la TV și pe edițiile online ale diferitelor ziare. Distracție mare pe seama jandarmilor care au avut serios de lucru cu ”știuleții” care nu încăpeau în dubă. Uau! Ce distractiv! Ce știre beton! Bun, și mai departe? Ce era cu ”știuleții” ăia în stradă? Ce vroiau? În vreo două-trei locuri am citit că ar fi fost vorba de un protest împotriva ”organismelor modificate genetic”. În altă parte am aflat de ”alimentele modificate genetic”. Iar în alt loc, pur și simplu, de ”modificări genetice”. Și cam atât. Tăcere aproape cvasi-generalizată în privința numelui companiei vizate direct: Monsanto. A contextului – faptul că a fost o zi internațională de luptă împotriva giganticului producător de organisme modificate genetic Monsanto, sub genericul ”Occupy Monsanto (detalii aici și aici). Și faptul că Ministerul Agriculturii a fost ales special în România pentru ”Occupy Monsanto” deoarece onor-ministrul Stelian Fuia a avut diferite funcții de conducere la Monsanto România, dar și în reprezentanțele regionale ale corporației: Business Development Manager pentru Europa Centrală și CIS (fostul URSS) la Monsanto Europe S.A., Bruxelles. Poziții care îl poziționează într-un ”discret” conflict de interese cu funcția publică pe care o ocupă acum.

Oare chiar așa greu era pentru jurnaliștii de la fața locului să afle toate aceste ”amănunte”? Și să le pună măcar în background-ul știrii legate de ”arestarea știuleților”? Ori n-aveau voie ca nici măcar c-o boabă de porumb să lovească în Monsanto și ministrul lor? Lipsa aproape cvasi-generală a unui minim profesionalism jurnalistic ori blocaj mediatic? Pe ce pariați?

***

7 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!