RSS Feed

Și tăcerea e un răspuns. Ce au Firea, Dan și Predoiu în comun?

vezi toate articolele de
03 Jun 2016 la 15:47 15 comentarii 786 vizualizari.

Faptul că nici unuia dintre ei nu-i pasă de problemele sociale ale capitalei. Marțea asta, mai multe persoane și grupuri progresiste au semnat un apel către cei 12 candidați la Primăria Generală: li se cerea să-și exprime poziția cu privire la propunerea de a remunicipaliza rețeaua de apă și canalizare în București. Trei zile mai târziu, și nici unul dintre cei trei favoriți nu s-a deranjat cu un răspuns (au răspuns, în schimb, Adrian Severin, Niculae Neamțu și Bogdan Diaconu, pronunțându-se în favoarea remunicipalizării). Asta, în condițiile în care:

-         De când Apa Nova a primit monopolul asupra serviciilor de apă și canalizare în București, prețul la apă a crescut de zece ori între 2000 și 2009 și cu 125% din 2009 încoace.

-         În ciuda acestei scumpiri colosale, infrastructura a rămas la fel de proastă și o să rămână așa câtă vreme se va afla în subordinea unei firme private al cărei monopol îi permite să urmărească strict profitul, nu și binele comun (căci la asta se reduce așa-zisa piață liberă în capitalism).

-         Remunicipalizarea a fost efectuată cu succes în Paris și alte orașe mari din Italia, Spania și Suedia, unde au înțeles, după propriile lor experiențe eșuate cu privatizarea, că servicii publice esențiale ca apa nu trebuie lăsate la cheremul pieței, ci trebuie readuse sub control public.

-         Venită cu cinci zile înainte de alegeri, remunicipalizarea serviciilor de apă și canalizare e cam singura măsură socială concretă propusă până acum spre dezbatere în campania electorală din București.

Deci de ce nu au răspuns? Nu pentru că ar fi rupți de mediul online, ci fiindcă sunt rupți de problemele sociale, așa cum s-a văzut de-a lungul întregii campanii. Nu contează nici măcar că problema socială a scumpirii apei e cuplată cu o problemă majoră de infrastructură, iar modernizarea infrastructurii e una dintre temele preferate ale tuturor candidaților. Numai că e atât de evident că modernizarea rețelei de canalizare – pe care mediul privat se dovedește incapabil s-o facă – ar presupune remunicipalizarea acesteia, încât Firea, Dan și Predoiu au preferat s-o evite cu totul, ca nu cumva să se asocieze cu ideea de preluare sub control public a serviciilor publice.

De la Predoiu nici nu ne putem aștepta la altceva: e prizonierul paradigmei nouăzeciste a privatizării ca scop în sine. Problema e cu Firea și Dan, deși nu mai poate fi o surpriză pentru nimeni. Firea e expresia fidelă a unui partid pretins de stânga, dar în realitate de dreapta: neoliberal pe partea economică și conservator din punct de vedere social. Astfel, în calitate de candidată social-democrată, Firea nu a suflat o vorbă despre oamenii evacuați din case, despre condițiile de trai din ghetourile bucureștene, despre penuria de centre sociale, orfelinate, aziluri de bătrâni și adăposturi de noapte etc. De ce ar fi făcut-o? Nu e nimic în biografia ei care s-o lege de vreo idee sau cauză de stânga. Firea e pur și simplu o oportunistă care, ca mulți alți oportuniști, s-a alăturat PSD pentru că-i oferă o cale mai sigură spre noi funcții și privilegii.

În sfârșit, unii s-ar fi așteptat ca Nicușor Dan, „reprezentantul societății civile”, să readucă temele sociale pe agenda publică a capitalei. Unii s-ar fi așteptat poate ca Dan să fie un fel de Ada Colau, activista ajunsă primară a Barcelonei anul trecut. Diferența e că Ada Colau era o activistă pentru drepturile oamenilor evacuați din casele lor de către bănci, în vreme ce Dan s-a luptat pentru protejarea clădirilor de patrimoniu – o luptă nobilă, desigur, dar absolut secundară în raport cu celelalte probleme ale bucureștenilor. Tematica lui Dan ca activist și candidat reflectă poziția lui socială, de om pentru care plata facturilor ori locuirea nu reprezintă o grijă de zi cu zi. Nu e nici pentru urbanii din clasa de mijloc care o să-l voteze duminică – de-aia Dan o să și ia doar 15%, fiindcă oamenii care trăiesc în precariat și sărăcie n-o să-i dea nici un vot. Acești oameni au fost complet ignorați și nereprezentați în aceste alegeri, la fel ca de fiecare dată.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!