RSS Feed

Și, totuși, Băsescu s-a ținut de cuvânt. Ne-liniști de vară

vezi toate articolele de
05 Aug 2012 la 12:58 80 comentarii 3157 vizualizari.

Și în campania electorală din 2009, și în recenta campanie a Referendumului, domnul Traian Băsescu le-a făcut românilor o promisiune: că nu vom avea parte de liniște. E una dintre puținele promisiuni pe care și le-a ținut. Și continuă să se țină de cuvânt și acum, când Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii în privința validării/invalidării Referendumului din 29 iulie.

Să fim bine înțeleși, nu-mi doresc liniște pentru infractori. Oricâte grade ar purta pe umeri și oricâte mandate de parlamentar și-ar fi adjudecat. Dar…

***

Să institui o prezumție de vinovăție și să-i ameninți cu închisoarea pe toți primarii și pe toți cei care, în temeiul solicitării Curții Constituționale, vor întreprinde demersuri pentru a lămuri marea necunoscută a numărului românilor reprezintă intimidare. Există, într-adevăr, proceduri standard legate de întocmirea listelor electorale, iar primarii nu au vreo obligație expresă de a le verifica. Dar nu e nimic ilegal dacă administrațiile locale, în frunte cu primarii, fac o verificare pe teren a veridicității informațiilor din listele electorale. În ce aveți mai mare încredere: într-o listă electorală care spune că ”Vasile trăiește” sau în vecinii lui Vasile care zic ”fugi, domnule, Vasile e mort de cinci ani”, după care te mai și duc în cimitirul satului să-ți arate crucea?

Ce e ilegal într-o asemenea verificare din care USL, în frunte cu ministrul de Interne Ioan Rus, nu are cum să iasă bine? Pentru că dacă se dovedește că listele electorale au fost incorecte (fie că diferența e în minus sau în plus), Rus e vinovat de folosirea lor la organizarea Referendumului, iar dacă se dovedesc a fi corecte, USL trebuie să tragă ponoasele pentru toată această amânare.

Desigur, însă, dacă se dovedește că listele folosite sunt incorecte, pocinogul e mult mai mare, și nu îi vizează doar pe cei de la USL. România ar intra, retroactiv, în stare de ilegalitate. Pentru că nu e vorba doar de alegerea unui număr mai mare (la o adică, mai mic) de consilieri locali, județeni, parlamentari sau europarlamentari (și de sumele cheltuite cu aceștia), ci de o prezumție de ilegalitate care va plana asupra tuturor actelor, hotărârilor, deciziilor, normelor și legilor emise de aceste organisme constituite ilegal din punctul de vedere al numărului de membri. Cui îi va mai fi opozabilă o hotărâre sau o lege votată la limită, dacă se dovedește că diferența a fost făcută tocmai de persoanele care nu aveau dreptul (conform legii, care prevede un anumit număr de reprezentanți la fiecare nivel pentru un anume număr de cetățeni)? Atenție: de la nivelul consiliilor locale și județene, dandanaua poate ajunge până în Parlamentul European, dacă se ajunge la concluzia că România a trimis la Bruxelles 2-3 europarlamentari în plus față de cât ar fi avut dreptul, conform populației reale. Situația e valabilă și dacă, așa cum afirmă domnul Băsescu și susținătorii lui, rezultatul verificărilor listelor electorale va duce la un număr semnificativ mai mare (câteva sute de mii) de alegători.

***

Pentru ne-liniștea lunii august, domnul Traian Băsescu nu s-a rezumat însă, la sfârșitul săptămânii, la declarații referitoare doar la problema listelor electorale. Pedalând pe aceeași placă a ”loviturii de stat”, Băsescu a reafirmat că ”românii au respins-o”. Păi dacă cei care ”au respins lovitura de stat” (adică cei care nu s-au prezentat la vot) sunt ”românii”, cei aproximativ 8,5 milioane de oameni care au votat ce sunt? Daci, pecenegi, cumani, apași, comanși ori mai știu eu ce altă populație dispărută? Sau borfașii și pușcăriabilii la care face trimitere președintele suspendat și propaganda lui de serviciu. Să te plângi de existența unei ”falii sociale” în România, să afirmi că-ți vei dedica activitatea pentru a o înlătura și apoi să secționezi cetățenii cu drept de vot în ”români” (cei care au respins ”lovitura de stat”) și, prin excludere, ”ne-români” (cei care s-au prezentat la vot), ce se cheamă a fi? Ipocrizie, mârlănie, schizofrenie, iresponsabilitate? Răspundeți d-voastră.

Tupeul domnului Băsescu nu se oprește însă aici. Într-un mod absolut incredibil, domnul Băsescu pogoară asupra românilor și ne-românilor fricile. Că Ponta și Antonescu nu vor avea credibilitatea necesară pentru a obține de la UE fonduri pentru mediu, finanțări pentru autostrăzi, finanțări pentru subvenționarea agriculturii ori că vor speria pe investitorii străini. Cât de capabili sau incapabili, credibili ori ne-credibili vor fi Ponta și Antonescu rămâne de văzut. Nu-mi fac prea mari speranțe, însă sunt convins că atunci când în joc le sunt propriile interese economice și financiare, și UE, și FMI și marii ”investitori” vor lucra cu ”marfa clientului” – fie că se cheamă Băsescu, fie Ponta sau Antonescu. Dincolo de acest aspect, întreb însă, care e, totuși, credibilitatea domnului Băsescu, cu care se laudă atâta?

Bani pentru câți kilometri de autostrăzi au ajuns în ultimii 8 ani în România? Că sunt vreo trei bucățele de autostradă date în folosință între timp. Două care îi duce (și îi aduce) pe bucureșteni la munte și la mare, și una care leagă metropola Gilău de metropola Câmpia Turzii. Ce mare coridor pan-european e finalizat, pentru ca investitorii și turiștii străini să ia cu asalt România? Oare își mai amintesc unii ce au spus, în 2009, reprezentanții Mercedes când între România și Ungaria au ales Ungaria pentru a-și deschide o nouă fabrică? Că Autostrada Transilvania au văzut-o ”doar pe hârtie”.  Atât de mult s-au finanțat autostrăzile în România că, între timp, și Nokia s-a cărat de pe aici. Iar unul dintre motive a fost tocmai cel legat de infrastructură.

Mai departe. Unde sunt fondurile pentru mediu atrase în ultimii ani datorită ”credibilității” domnului Băsescu? Plimbați-vă prin fostele zone mono-industriale, prin fostele zone miniere și o să vă convingeți cu proprii ochi de lipsa acestora. L-aș întreba însă pe domnul Băsescu, câte sute de milioane de euro s-au pierdut (sau nu au putut fi utilizați) de anul trecut și până acum două săptămâni din cauza faptului că România a fost suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii a gazelor cu efect de seră? Cum se face că prea-credibilele Guverne Boc-Băsescu și MR Ungureanu – Băsescu nu au putut evita suspendarea, iar apoi nu au reușit ridicarea ei, iar ne-credibilul Guvern Ponta a reușit acest lucru după o lună și ceva de implicare în rezolvarea situației, obținând din partea Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto ridicarea suspendării pe 13 iulie?

Cât de ”credibili” au fost Băsescu și ex-miniștrii modificați genetic de la Agricultură? Din câteva miliarde de euro accesabili pentru constituirea și dezvoltarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în România a ajuns un procent de aproximativ 0% (zero la sută). Din programele pentru instalarea micilor fermieri și cel de susținere a fermelor de semi-subzistență au ajuns să beneficieze câteva mii de familii. Raportat la un necesar de 4 milioane de țărani. E drept, de atenție sporită s-au bucurat marile corporații, ca Monsanto (”regii” culturilor modificate genetic, doi foști directori ai companiei reprezentându-le interesele ca miniștri ai Agriculturii în Guvernele Boc și Ungureanu) ori Smithfield (companie responsabilă de falimentul și dispariția a mii de mici ferme de porci din Banat și vinovată de epidemia de pestă porcină din 2007; companie ale cărei pierderi au fost subvenționate/acoperite însă în 2009 și 2010 de statul român cu zeci de milioane de euro).

Și tot în domeniul agriculturii: câte fonduri au fost obținute pentru regularizarea cursurilor de apă din România și pentru dezvoltarea rețelelor de irigații? Răspunsul îl aflăm din inundațiile și pagubele de sute de milioane de euro produse de precipitațiile/viiturile din ultimii ani de pe Siret și Dunăre. Cât despre efectele secetei din acest an (în lipsa unui interes pentru susținerea investițiilor/finanțărilor în domeniul irigațiilor) le vom cuantifica începând din toamnă.

În fine, despre ”fuga marilor investitori” care stau acum după ușă și ar fugi de Ponta/Antonescu. Ați putea spune numele câtorva dintre aceștia? Eu pot: Chevron (cei cu gazele de șist de lângă Bârlad și din Dobrogea – Vama Veche/ Costinești), Gabriel Resources (băieții cu aurul de Roșia Montană), Barrick Gold (și ceilalți care vizează aurul de la Rovina și cuprul de la Roșia Poieni), Qatar Holdings (acționar principal în afacerea aurului de la Certej, deținut de familia emirului Qatar-ului, cel căruia îi transmitea salutări domnul Băsescu în seara Referendumului). Chiar domnul Băsescu afirma că aceștia ar fi cam singurii dispuși să investească în vreme de criză. Desigur, în condițiile în care încasează peste 90% din venituri și-i lasă statului român pe cap și cetățenilor acestuia (români și ne-români deopotrivă) gestionarea/administrarea problemelor sociale, de mediu și de patrimoniu care vor rezulta.

Din păcate (pentru români și ne-români), domnul Băsescu ar trebui să știe că prea puțin le pasă acestui gen de investitori de credibilitatea celor care sunt la Putere în România. Ba, chiar le-ar conveni o credibilitate cât mai mică a guvernanților, pentru a-i strânge mai ușor cu ușa și pentru a obține cât mai multe avantaje.

***

Nu mă hazardez prin a-i credita cu foarte mari competențe și credibilitate pe Ponta, Antonescu și USL. În fruntea Agriculturii – domeniu esențial și de primă importanță pentru dezvoltarea României – e un ministru, Daniel Constantin, prea legat de interesele latifundiare ale lui Dan Voiculescu. La Economie și președinte interimar al PNL e Daniel Chițoiu, care s-a declarat recent a fi extrem de favorabil băieților deștepți ai aurului românesc. Victor Ponta l-a luat consilier pe generalul american Wesley Clark, unul dintre principalii lobiști ai marilor companii care au pus ochii pe gazele de șist ale Europei de Est. Ministerul Sănătății nu renunță la ideea de coplată (tocmai a lansat legea în dezbatere publică), care îi pune la zid pe românii și ne-românii cu venituri mici.

Toate acestea sunt fapte și semne că, împotriva a ceea ce spune domnul Băsescu, România nu va face pași înapoi, nu se va schimba fundamental, ci va merge înainte pe același drum înfundat. Care a transformat țara într-o colonie, de ale cărei (ultime) resurse nu românii și ne-românii vor fi cei care vor beneficia.

E revoltător însă să-l auzi pe domnul Băsescu, unul dintre principalii pioni ai colonizării, făcându-și un titlu de glorie din asta, botezând procesul de colonizare cu numele de ”modernizare”, eliminându-i din rândurile românilor pe cei care nu sunt de acord cu o asemenea direcție, și acuzându-i anticipat pe unii de lucruri de care el însuși se face vinovat. Nu el omul care să aibă dreptul de a arăta cu degetul. De ne-liniștile de vară ale românilor și ne-românilor e unul dintre principalii responsabili. Ponta, Antonescu și USL așteaptă (încă) la rând.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!