RSS Feed

Și totuși. Care este cauza ultimă a crizei imigranților, terorismului și chiar Brexit?

vezi toate articolele de
27 Jun 2016 la 21:08 88 comentarii 1075 vizualizari.

Vedem in ultimele zile un întreg evantai de explicatii legate de cauza pentru care britanicii au votat în proporție majoritară ieșirea din Uniunea Europeană. De la egoism la clivajul dintre generații, calcule politice greșite, șantaj la UE, împărțirea voturilor bogați/săraci, educați/cu studii medii și așa mai departe.

În fapt în ultimii ani am trăit în Uniunea Europeană mai multe crize începând cu cea economică, continuând cu criza imigranților, problema atacurilor teroriste și nu în ultimul rând Brexit. Am putea crede că aceste crize nu au numic în comun, că fiecare își are resorturile ei și că nu există o cauză structurală, unică, explicativă.

Fals, toate aceste crize au o cauză comună – sărăcia, intrarea în cercul vicios al accentuării inegalităților. Creșterea sărăciei și excluziunii sociale deopotrivă cu accentuarea deprivării materiale la un număr din ce în ce mai mare de persoane, alegerea greșită a măsurilor de austeritate concomitent cu pachetele ciudate de stimuli pentru bancherii ale căror bănci au fost salvate cu bani de la stat, somajul ridicat mai ales in randul tinerilor …. toate acestea au condus la apariția unei prăpăstii între parți importante de populatie.

Interesant sau nu, exact diferența dintre pro Brexit si anti Brexit adică 1,3 milioane persoane reprezinta plusul mediu de cetateni britanici ce au ingrosat randurile populatiei cu risc de saracie si excluziune sociala in ultimii 3 ani. Iar peste 3,9 milioane de britanici sufera in prezent de privatiuni materiale severe.

Cat priveste declarația lui Nigel Farage “Brexit este un rezultat impotriva bancilor” ea este rezultatul unei campanii de propaganda pornită de la un fapt – in perioada 2008 – septembrie 2014 Marea Britanie a acordat sectorului financiar bancar un ajutor de stat sub forma de masuri de capitalizare/garantii / interventii directe și masuri de lichiditate totale de 873 miliarde euro, adica 46% din PIB. Ajutor neexplicat asa cum trebuie unor persoane cu o educatie financiara nesatisfacatoare si urmat de informatii privind recompense exagerate acordate managerilor bancilor salvate.

Pe fondul acestor probleme au apărut campaniile de propaganda (otrăvită). Așa au fost manipulați inclusiv cei inclusi in categoria perdanți ai globalizării. Aici îi regăsim și pe cei care sunt atrași de propaganda teroristă, cei care îngroașă rândul imigranților sau cei care au mințit cu privire la minusurile integrării europene a Marii Britanii.

Dar sunt perdanții globalizării principalii vinovați pentru aceste crize? Nu, nu cred. Responsabilii adevarati sunt cei care nu au stiut sa explice procesul de integrare europeană, avantajele acestei integrări, valorile fundamentale ale proceselor de aderare, largire și integrare. Sunt cei care nu au stiut sa explice si altora, sunt cei care din globul de sticla sau din interiorul conferintelor luxoase propun o cale ce nu are nicio legatura ci agenda cetateanului obisnuit.

Asa numita guvernare de la distanta a facut sa apara si Brexitul si problemele teroriste chiar si criza economica. Aroganta atoatecunoscatorilor/ a elitelor autiste a sapat o prapastie intre tineri si batrani, oameni educati si cei cu studii inferioare, bogati si saraci, intre cei care au cunostinte despre tematica europeana si cei care nu au.

Lipsa de educatie pe tema integrării europene ne-a adus aici.

Liniile paralele intre agenda elitelor europene si agenda cetateanului obisnuit vor crea multe probleme. Din ce in ce mai multe probleme.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

88 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!