RSS Feed

Și, totuși, cine îl judecă pe Voicu? Ați accepta să faceți parte dintr-o Curte cu Jurați?

vezi toate articolele de
24 Mar 2010 la 16:02 27 comentarii 826 vizualizari.

Cine îl va judeca pe senatorul Cătălin Voicu? Ce garanție a unui proces corect poate exista în cazul lui, în condițiile în care sistemul creat de el are colaboratori în vârful piramidei judecătorilor din România? Pe de o parte, există posibilitatea ca dosarul să ajungă pe mâna unor judecători care fac parte din sistemul fidel lui (dar care nu au fost deconspirați de procurori). Pe de altă parte, același dosar poate fi instrumentat în fața unor judecători care se află în conflict (profesional și nu numai) cu judecătorii promovați și susținuți de Voicu.

Așadar, garanția unui proces corect în situația lui Cătălin Voicu este, practic, inexistentă. Și atunci?

În perioada în care am studiat ”Dreptul”, una dintre cele mai interesante dezbateri au fost legate de diferențele dintre sistemul de drept dezvoltat pe baza dreptului roman (din care s-a inspirat dreptul francez și, mai apoi, și dreptul românesc) și sistemul anglo-saxon (cel cu care sunteți obișnuiți mai ales din filmele americane).

Una dintre deosebirile fundamentale e cea legată de puterile Curții cu Jurați. De notat, că astfel de curți au existat și în dreptul românesc, funcționând între 1868 și 1938. A existat și o variantă comunistă, celebrele ”tribunale ale poporului” (dar acestea aveau o cu totul altă menire). O Curte cu Jurați (în sistemul românesc) era compusă dintr-un prezidiu format din trei jurați de specialitate (un judecător de curte de apel și doi de tribunal) și din alți 12 jurați aleși dintre cetățenii onorabili ai județului. Competența lor viza judecarea delictelor politice, de presă și crimele.

Recunosc, în facultate, dar și ulterior, am fost adeptul sistemului francez, considerând că , oricât de onorabili ar fi jurații aleși din rândul cetățenilor fără studii juridice, aceștia nu au capacitatea de a analiza și de a se pronunța ”dincolo de orice dubiu” într-un caz. Mai mult decât cunoașterea legii e necesară o cunoaștere (care nu se poate dobândi decât prin exercițiu îndelungat) a psihologiei criminale, a procedurilor, precum și o imunitate avansată la tertipurile și argumentarea manipulativă a procurorilor și avocaților.

Citind însă stenogramele în cazul Cătălin Voicu, sunt pe punctul de a-mi reconsidera poziția. Pentru că sistemul juridic corupt din România nu oferă, oricum, siguranța unor decizii ”dincolo de orice dubiu”. Dimpotrivă interpretarea ”competentă” nu e făcută în scopul de a aplica în mod corect (just) legea, ci pentru a oferi soluții salvatoare pentru cei încriminați.

Mai mult, spun partizanii sistemului francez, jurații pot fi la rândul lor corupți, la fel precum pot fi corupți judecătorii. Corect, dar jurații se rotesc, nu sunt aceeași. Un judecător care a fost corupt la un moment dat, va putea fi influențat permanent din momentul coruperii lui. Jurații trebuie corupți în fiecare caz, o variantă destul de greu plauzibilă și mult mai riscantă.

Reînființarea Curților cu Jurați, în cazul României, cu un sistem juridic scăpat de sub control, nu mai reprezintă la ora actuală doar o dezbatere teoretică, ci ar putea fi o soluție salvatoare. Ce spuneți, v-ați asuma responsabilitatea de a face parte dintr-o Curte cu Jurați? Atenție, desemnarea ca jurat într-un proces este obligatorie, refuzul fiind o excepție care trebuie temeinic argumentată. Așadar, în aceste condiții, ați putea să luați o decizie ”dincolo de orice dubiu” care va schimba fundamental viața unui om?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!