RSS Feed

Sindicaliști, la loc comanda! Neamul Juravlimilor se întoarce

vezi toate articolele de
07 May 2010 la 14:35 39 comentarii 1547 vizualizari.

Nici măcar în ceasul al 12-lea plus unu, sindicatele nu par să înțeleagă situația în care a ajuns economia românească. O economie care nu mai are de unde să le plătească salariile. Aud că acum sindicatele se pregătesc din nou de greve și de ample proteste de stradă.

Dacă au dreptate atunci când spun că o mare parte din banii bugetului de stat au fost/sunt cheltuiți fără cap, nu același lucru se poate spune când în discuție e adusă ordinea pe care ar fi trebuit să o facă în ograda proprie. Pentru că oricât ar striga, sectorul bugetar e supra-dimensionat. Și supraponderat de clientarismul politic.  Nu am văzut, nu am cunoștință de vreo inițiativă a sindicatelor ori a organizațiilor profesionale care să impună meritocrația în acest sector și care să-i lase pe drumuri pe cei care mănâncă banii bugetului degeaba.

În timpul protestelor din iarnă am scris un text pornit de la obediența unui funcționar public un oarecare Juravle (iar ca el sunt zeci de mii), care intenționa să-i construiască o statuie de gheață Elenei Udrea. Reiau o parte din el, pentru că nu și-a pierdut nimic din actualitate.

”Instituțiile publice ale țării sunt pline de juravli și juravle, care nu mai știu ce să facă pentru a intra în grațiile șefilor. Spală trotuarele cu detergent, plantează panseluțe și trandafiri în mijlocul iernii, încropesc festivaluri ad-hoc și alte asemenea minunății pe care mintea cu greu le poate imagina. Mulțumirea și impresionarea celui/celor care le-au dat un oscior de ros reprezintă singurele lor scopuri în viață. Scopul unui juravle nu este de a-i servi pe cetățeni, ci de a-și perpetua neamul.

Priviți în jurul vostru și o să descoperiți aproape în fiecare zi câte un juravle în preajmă. Sictirit și superior atunci când se află în exercițiul funcțiunii, nepăsător la problemele celor care ajung la el, ”se rezolvă, reveniți mâine”, și Doamne feri să te întorci a doua zi cu traista goală, prinși dintr-o dată de o febrilitate surprinzătoare când un șef, ”de la centru”, își anunță vizita. Juravlimea românească e o specie autohtonă extrem de răspândită. Face parte din neamul mai larg al șobolănimii și guzgănimii, dar, spre deosebire de ascendenții lor (pentru că juravlimea nu se trage nici din maimuță, și nici de Dumnezeu nu a fost creată), a învățat să meargă pe două picioare.

Mersul biped este însă singura diferență. Altfel, precum neamurile ei șobolănești, juravlimea are un instinct de conservare absolut fabulos, supraviețuiește și se adaptează oricăror condiții și schimbări de climă, ambient și șefi. Și se puie cu o viteză uimitoare. Întocmai ca șobolănimea.

Juravlimea s-a format și s-a perpetuat încă înainte de 90, iar după 90 a prosperat. Doar că acum nu mai servesc un sigur partid, ci mai multe. Aș vrea să particip la un viitor Referendum al funcționarilor publici și al altor persoane care lucrează în sectorul public. Iar aceștia să răspundă unui chestionar, conectați fiind la poligraf (”detectorul de minciuni”). Dincolo de competențele pe care le au sau nu, aș fi curios în ce procent acești funcționari sunt neamuri, rude, cumetri, fini și fine ori cunoștințe ale cuiva care fie semnează pe statele de plată ale unui partid, fie se află în conexiune directă cu un partid.

Strict anecdotic, în urmă cu ceva ani colaboram cu o instituție publică (SRR) unde se punea problema reducerii personalului. Am aflat că toată restructurarea s-a oprit când s-a constatat că liftierele de la sediul central, din Capitală, nu puteau fi disponibilizate pentru că erau pilele nu mai știu cărui șef. Iar liftierele erau indispensabile acelei instituții. Dacă mergeai cu liftul, ele erau acolo să-ți facă ziua mai plăcută și mai ușoară. Dar numai până la ora 16.00. După ora 16.00, trebuia să apeși singur pe butoane. Cazul acelor liftiere reprezintă imaginea perfectă a dimensiunilor fenomenului juravlimii în România.

Aflu acum că juravlimea a intrat în grevă de avertisment și se pregătește de greva generală, speriată de reducerea a 17.000 de posturi din administrația locală și de legea unică de salarizare. Pentru că aceasta este o altă caracteristică a juravlimii – este solidară cu propriul neam. Pentru că juravlimea știe că mai puține posturi, înseamnă mai mult de lucru pentru fiecare. Și habar nu are pe cine o să pice pocinogul de a rămâne pe drumuri.

Desigur, într-o proporție minoritară, există și funcționari competenți și de bună credință care lucrează în instituțiile publice. Care de cele mai multe ori duc greul în acele locuri. Pe ei îi înțeleg. Pentru că vor fi primii pe care valul disponibilizărilor îi va ajunge.”

Așadar, înainte de greve, stimați sindicaliști, puțină curățenie în propria curte. Că nimeni nu mai e dispus să care în spate tot Neamul Juravlimilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!