RSS Feed

Sînt cetăţean european şi mă omorîţi cu facturile. Să salveze UE industria

vezi toate articolele de
26 Feb 2013 la 16:12 44 comentarii 2283 vizualizari.

Energie-mîncare-datorii. Nu mai e moft, nu mai e o idee exotică. Dacă nu împingem pe prima poziţia a agendei discutarea facturilor, o să ne trezim vreo 70% în sărăcie aproape lucie. Revolta împotriva facturilor din Bulgaria are un merit, un plus de concreteţe estică dat revoltelor de tip occupy. Cînd spui “energia e prea scumpă”, cînd spui “naţionalizarea energiei”, lumea bună încă se sperie, alţii însă încep să spere.

Ultimii şapte ani:

  • apă, canal, salubritate – creştere 157%
  • energia termică, s-a dublat
  • gaze – 75% creştere
  • electricitate -52%  (sursa)

Liberalizarea energiei, tupeul cu care Apanova, de exemplu, deja cu profit uriaş, scumpeşte serviciile din nou, companiile de electricitate prospere şi liniştite chiar dacă au semnat că vor face investiţii fără să le facă, un Petrom care exploatează nu doar resurse naturale, dar inventează şi un model de hămălire a forţei de muncă şi se mai dă şi mare manager, băncile care ciupesc pe lîngă credit tot soiul de comisioane, toate astea încep să se apropie de limită.

Atacul e la supravieţuire, acolo se simt din ce în ce mai acut efectele liberalizării. Gaz, electricitate, apă, mîncare. Imediat după, sănătate şi educaţie. Peste lucrurile astea grave, agenda publică e plină de bălării: lupte pentru steagul secuiesc, regionalizare, constituţie şi un nou suflu naţionalist-religios, că doar e mai uşor s-o arzi cu d-zeu decît să te pui cu puterea financiară (apropo, întreb şi eu, pe siteul Adevărul se desfăşoară vreun concurs “Căutăm noul Codreanu” şi nu ştiu eu?).

Va veni şi momentul zero, pentru că atacul la supravieţuire se anunţă la fel de sîngeros ca în anii 80. Cum îl vom traduce? Vom intra în poveşti cu nemţii, cehii şi italienii care ne fură prin companiile de energie, austriecii cu benzina, francezii cu apa? Dacă da, am pierdut. Atacul trebuie făcut mult mai direct şi fără naţionalisme sterile, la privatizări, la stilul în care statul român şi foarte comunicativul guvern Ponta tac, la alianţa dintre marii angajatori şi politc. Să-i forţăm să vorbească numai despre asta. Dacă soluţia lor va fi un naţionalism păgubos, măcar să ştim cum va arăta viitorul de pe acum…

Foarte interesante sînt speranţele puse într-un articol de Sorin Pâslaru în ZF. El spune să dăm tot, de la Oltchim la energie direct Comisiei Europene. O formă mai subtilă de “naţionalizare”. Să salvăm industria cum au fost salvate băncile. Ce scapă Pâslaru din vedere este posibilitatea uşor de verificat ca însăşi Comisia să perpetueze discriminări incredibile faţă de Est, faţă de zona de producţie. I se pare mai puţin pro-austeritate Comisia Europeană, i se pare că are vreo altă putere decît să încurajeze tocmai un protecţionism vestic şi să întoarcă spatele restului? I se pare un soi de “proto-stat”? Disperarea e de înţeles: state prea slabe în Est ca să se pună cu marile companii, aşa că mai bine visăm la un supra-stat care să ia tot – interesantă această formă de visare la naţionalizare. Dacă şi Ziarul  Financiar… atunci eu zic că e bine. Ce e rău e că Sorin nu vede adevăratul scenariu de tip interbelic, criza îi întoarce pe mulţi cu spatele la pătura de jos. România este pătura de jos. Adevăratul vis protecţionist explodează acum în Vest, cu acoperire politică europeană.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!