RSS Feed

Șocant? Exclusiv? Sinucidere după modelul Mădălina Manole

vezi toate articolele de
16 Jul 2010 la 17:00 35 comentarii 3026 vizualizari.

”Șocant: S-a sinucis după modelul Mădălina Manole”, titrează ”Realitatea.net”, citind o știre din ”Adevărul”, cu titlul: ”Slobozia: EXCLUSIV – S-a sinucis ieri ca Mădălina Manole”.

”Rudele şi apropiaţii au ridicat de la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia trupul neînsufleţit al Elenei Constantin, femeia care a ales, ieri, să îşi pună capăt vieţii în acelaşi mod ca Mădălina Manole. Elena a lăsat în urmă un soţ bolnav de inimă şi trei copii.

„Se uita la ştiri, iar, apoi, a venit la mine, s-a uitat în ochii mei şi mi-a zis: «Dacă fata asta frumoasă a ales o moarte atât de simplă, ce ar fi să încerc şi eu?!». Nu am luat, însă, în seamă acest avertisment“, rememorează cu lacrimi în ochi Ion Constantin, soţul Elenei.”, scrie ”Adevărul”.

Șocant? Exclusiv? Din păcate, nu. Doar previzibil. Modul în care presa a mediatizat sinuciderea Mădălinei Manole nu avea cum să nu provoace o astfel de urmare. Culmea e că ziarul care titrează astăzi ”EXCLUSIV” este unul dintre cele care au descris cu lux de amănunte modul în care s-a sinucis artista, prezentând atât denumirea, cât și imaginea produsului și, mai ales, eficiența acestuia! (Detalii aici).

Organizațiile de media din România au sancționat, la rândul lor, modul în care cazul Mădălina Manole a fost prezentat, caracterizându-l drept iresponsabil și lipsit de deontologie. “Dincolo de nesocotirea dreptului la viață privată și a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnaliști au încălcat brutal normele etice în ceea ce privește relatarea jurnalistică în cazuri de sinucidere. Considerăm ca deosebit de periculoasă și iresponsabilă detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergând până la prezentarea publică a substanței chimice utilizate și a produsului comercial care o conține.

Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui: Jurnalistul va evita descrierea detaliată de tehnici și metode infracționale, tehnici suicidale, vicii și nu va utiliza imagini violente și alte elemente morbide”, se arată în comunicatul asumat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Patronală a Editorilor Locali, Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană, Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România și Convenția Organizațiilor de Media.

Și, la final, îmi rămâne o întrebare: jurnaliștii care au excelat în ”profesionalism”, redând modul exact, substanța folosită și eficiența ei în cazul Mădălina Manole se simt, măcar un pic, responsabili pentru tragedia de la Slobozia?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

35 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!