RSS Feed

Sociologul român, acest strănepot al lui Nostradamus

vezi toate articolele de
28 Sep 2014 la 17:41 73 comentarii 810 vizualizari.

În preajma alegerilor, sociologii de la noi capătă ceva din aura lui Nostradamus, mai ales dacă se ocupă și de sondaje de opinie. În cifrele lor se ascunde viitorul președinte și tot în cifrele lor se profilează participarea la vot. Sondajele lor de opinie au ceva din precizia farmaceutică a leacurilor prescrise de alchimiști în care alături de ierburi vindecătoare figurează substanțe și tehnici de-a dreptul ucigătoare. Marja de eroare a alchimiștilor consta în credința în vindecare a pacienților. Cine crede se face bine, cine nu, asta-i moartea!

Succesul marelui Nostradamus s-a tras din ambiguitatea catrenelor sale și de la lozul cîștigător cu care a nimerit moartea unui rege după un turnir. Sociologii de la noi, acești ghicitori în mesaje telefonice și în sondaje de o mie de persoane, cu pretenția că asta vrea nația, sînt cei care prevăd ce se va întîmpla în ziua votării și tot ei anunță ce are de gînd poporul pe măsură ce se apropie ziua fatală. Peste tot în lume sondatorii opiniei publice se mai înșală. La noi însă deosebirea între ceea ce votează poporul și ceea ce prevăd institutele care-i sondează predispozițiile de vot e cam prea de tot. A se vedea diferența dintre rezultatele alegerilor europarlamentare și rezultatele anticipate de institutele care au sondat atunci votul alegătorilor la ieșirea de la urne.

Acum, la prezidențiale, marea problemă e că nu se știe ce se va întîmpla în turul doi, fiindcă în primul tur, chiar și adversarii cei mai înverșunați ai lui Victor Ponta acceptă că el va cîștiga. De ce l-ar ajunge însă din urmă și l-ar și întrece Iohannis în turul doi? Candidatul sibian merge pe ideea că cine n-a votat cu Ponta în primul tur îi va da lui votul în cel de-al doilea. Dar mai ales trage nădejdea că o parte dintre cei care nu vin la vot de mulți ani, peste 40% dintre alegători, vor ieși din casă ca să-i dea lui votul. E un calcul de luat în seamă, dar dacă dintre cei care stau acasă vor ieși din non-combatul lor și cei care nu se duc la vot fiindcă au convingeri de stînga, căci n-or fi toți de dreapta în dezamăgirea lor?

Marea dezamăgire provocată de Băsescu în cei zece ani cît a fost președintele României s-ar putea să-i aducă la vot și pe cei care vor altceva dintre cei care au stat acasă. Dar e imposibil de anticipat pentru cine vor vota cei care vor ieși din casă după mulți ani.

Ceea ce mă miră e că nici unul dintre catrenele lui Nostradamus n-a fost interpretat ca o probă că și pe-aici pe la noi se va întîmpla ceva, cu trimitere la Ponta sau la Iohannis.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

73 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!