RSS Feed

Sociologul român, acest strănepot al lui Nostradamus

vezi toate articolele de
28 Sep 2014 la 17:41 12 comentarii 810 vizualizari.

În preajma alegerilor, sociologii de la noi capătă ceva din aura lui Nostradamus, mai ales dacă se ocupă și de sondaje de opinie. În cifrele lor se ascunde viitorul președinte și tot în cifrele lor se profilează participarea la vot. Sondajele lor de opinie au ceva din precizia farmaceutică a leacurilor prescrise de alchimiști în care alături de ierburi vindecătoare figurează substanțe și tehnici de-a dreptul ucigătoare. Marja de eroare a alchimiștilor consta în credința în vindecare a pacienților. Cine crede se face bine, cine nu, asta-i moartea!

Succesul marelui Nostradamus s-a tras din ambiguitatea catrenelor sale și de la lozul cîștigător cu care a nimerit moartea unui rege după un turnir. Sociologii de la noi, acești ghicitori în mesaje telefonice și în sondaje de o mie de persoane, cu pretenția că asta vrea nația, sînt cei care prevăd ce se va întîmpla în ziua votării și tot ei anunță ce are de gînd poporul pe măsură ce se apropie ziua fatală. Peste tot în lume sondatorii opiniei publice se mai înșală. La noi însă deosebirea între ceea ce votează poporul și ceea ce prevăd institutele care-i sondează predispozițiile de vot e cam prea de tot. A se vedea diferența dintre rezultatele alegerilor europarlamentare și rezultatele anticipate de institutele care au sondat atunci votul alegătorilor la ieșirea de la urne.

Acum, la prezidențiale, marea problemă e că nu se știe ce se va întîmpla în turul doi, fiindcă în primul tur, chiar și adversarii cei mai înverșunați ai lui Victor Ponta acceptă că el va cîștiga. De ce l-ar ajunge însă din urmă și l-ar și întrece Iohannis în turul doi? Candidatul sibian merge pe ideea că cine n-a votat cu Ponta în primul tur îi va da lui votul în cel de-al doilea. Dar mai ales trage nădejdea că o parte dintre cei care nu vin la vot de mulți ani, peste 40% dintre alegători, vor ieși din casă ca să-i dea lui votul. E un calcul de luat în seamă, dar dacă dintre cei care stau acasă vor ieși din non-combatul lor și cei care nu se duc la vot fiindcă au convingeri de stînga, căci n-or fi toți de dreapta în dezamăgirea lor?

Marea dezamăgire provocată de Băsescu în cei zece ani cît a fost președintele României s-ar putea să-i aducă la vot și pe cei care vor altceva dintre cei care au stat acasă. Dar e imposibil de anticipat pentru cine vor vota cei care vor ieși din casă după mulți ani.

Ceea ce mă miră e că nici unul dintre catrenele lui Nostradamus n-a fost interpretat ca o probă că și pe-aici pe la noi se va întîmpla ceva, cu trimitere la Ponta sau la Iohannis.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

12 comments
 • 1

  @Cristian Teodorescu

  Marea dezamăgire provocată de Băsescu în cei zece ani cît a fost președintele României s-ar putea să-i aducă la vot și pe cei care vor altceva dintre cei care au stat acasă. Dar e imposibil de anticipat pentru cine vor vota cei care vor ieși din casă după mulți ani.

  De ce sa fie imposibil ?!
  Daca Basescu a provocata asa mare dezamagire cum spuneti Dvs (ca nici nu poate exista comparatie cu titanii predecesori Ion Ilici Iliescu si Emil Constantinescu) si aceasta uriasa dezamagire va scoate oamenii la vot – pai atunci nu poate exista indoiala in privinta voturilor.

  Acestea se vor indrepta suvoi catre cel care ne promite “debăsificarea” ţării, singurul care a indraznit sa se ia la trântă cu hidra băsistă, speranţa românilor care au fost impilaţi timp de 10 ani, ati ghicit, e vorba de Victor Viorel Ponta. Din primul tur.

  E corect rationamentul ?

  Mircea
  2014-09-28 18:27:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Pe cind o analiza despre cum de ajunge unul ca Ponta (individ antipatic, cu ascendent la fel de neplacut la vaz si miros – Nastase – mincinos, fatarnic, las, slab pregatit) sa cistige din primul tur, cum de sta atit de bine in sondaje, dupa o guvernare petrecuta la televizor, cu glumite de slaba factura si decizii favorabile noua ioc, ce ii face pe oameni sa voteze cu raul cel mai mare ? Cind o sa discutam pe fata, cinstit, despre insusirea aia prezenta din belsug la poporul asta, insusire care a si dat numele povestirii lui Creanga, aia cu adusul soarelui in casa cu oborocul si urcatul nucilor in pod cu tapoiul ?

  florin
  2014-09-28 18:39:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Va simt cuprins,cum sunt copilasii inocenti de cativa anisori de febra cadourilor de Craciun,de nerabdarea de a-l vedea pe mitomanul egal baronului Munchhausen si egal siesi ca prim-plagiator al neamului urcat in jiltul de la Cotroceni inmanandu-va rasplata pentru propaganda fara jena.Cat priveste voturile,are Dragnea grija sa duca la indeplinire indemnul lui Stalin,aplicat in 45 de Nikolski,”Conteaza cine le numara”.Mai aveti putintica rabdare.Cum a dovedit la a treia manifestare matusalemica a vointei sale de a onora dorinta populatiei de a se lasa condusa,indiferent incotro,doar de VVPonta,acesta a lasat sa se vada ca e dispus sa desfaca large baierile pungii bugetare pentru a mitui chiar si pe cantaretii din navele manastireti.Abia asteapta,la umbra zambetului lui nauc,sa-i sopteasca prea norocoasei Daciana ca sarpele Evei,nici lui Adam destainuita,Stancai spovedita de Mihai “Asta pohta ce-am pohtit”.

  maur
  2014-09-28 19:49:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ge-ni-al; sa speli podelele cu sociologii si “sondorii” de opinie (cine? un “formator” de opinie, din mass media impartiala ca tot rumanul), iar tu sa tragi concluzia “dar dacă dintre cei care stau acasă vor ieși din non-combatul lor și cei care nu se duc la vot fiindcă au convingeri de stînga, căci n-or fi toți de dreapta în dezamăgirea lor?” pare de toata fictiunea.
  Cheia este una si batuta in cuie: “Marea dezamăgire provocată de Băsescu”.
  NB,
  sa intelegem de la dom` Teodorescu ca majoritatea romaneasca e de stinga? adica el mai
  crede in mobilizatorul “Sculati voi oropsiti ai vietii”?
  Desigur, caci printre cei vreo 50% care au nostalgii pentru “mai bine era inainte” nu figureaza doar sulimea, ci si intelectuali de marca. Urmasii lor au un principiu “singele apa nu se face”.

  victor L
  2014-09-28 19:56:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Dacă ne amintim de alegerile trecute când sodajele, ghicitorii în stele şi oracolele înclinau spre Geană, aşa a fost totuşi….dar numai pentru câteva ore preşedinte!

  Oare nu am înţeles nimic din toate astea, dar cu demascarea agenţilor presidenţiabili în ultima zi de campanie unde se vor elimina reciproc?

  nelutiu
  2014-09-28 21:14:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  “În preajma alegerilor, sociologii de la noi capătă ceva din aura lui Nostradamus…”

  Si va cam iau voua, celorlalti, fața.

  Corect. Dar nu tine mult. Dupa alegeri tot terenul de joaca e din nou al vostru, al celor mai iubiti, inteligenti, multilateral dezvoltati si priceputi fii ai poporului, FILOLOGII, neintrecutii nostri formatori de opinie. Mindria natiunii.

  Oț fi fost voi, pina la terminarea cu chiu cu vai a liceului, cei de pe urma, dar diploma de filolog v-a transformat, ca in povestile pe care le-ati studiat la respectiva postliceala de fete, in cei dintii across the nation cit ai clipi din ochi. Ceva din belsugul, bunastarea si fericirea natiei vi se va putea imputa si voua la Judecata de Apoi.

  Rodeo FB
  2014-09-28 23:04:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  florine

  las-o in singe rau mai mare ca scursura vagaboanda si pe deasupra si interlop nici ca poate exista. Si totusi aia pa care ii dispretuiesti tu mai mult l-au votata de 3/4 ori.Deci daca acest popor a votat de trei ori un asemenea specimen, a vota acum un ponta este raul cel mai mic, minuscul pe linga raul cel mai mare al romanilor.Doar nu or vota o parasuta betiva acum
  PS. Ti-a placut de” presedintele” romaniei imbracat ca un tractorist cu minile pe o halba intr-o CIRCIUMA ciocnind halba cu o parasuta si ea cu haba in mina care se vrea presedinte. Vai de steaua lor si a voastra.Halal presedinte, halal aspiranta. Un chior si o parasuta care au ceva in comun spritul.
  Asta dincolo de constitutie, de un reprezentant al romaniei ,astea nu le mai pun ca nu a incalcat deloc grav constitutia si de modul de prezentare, nu conteaza era in timpul liber el presedintele.Da-le-n singe de criterii,standarde, criterii morale alea sint pentru ponta nu pentru el
  Ce scirba simt,ce scirba……
  PS2. As fi vrut ca in cei 10 ani sa-l vad O DATA MACAR O DATA iesind dintr-un azil de batrini, o scoala ajutatoare ,de la ateneu, teatrul national etc. Nu mi-a oferit acest prilej NICIODATA.Nu cunoaste decit o singura “institutie” CIRCIUMA
  ce scirba simt ce scirba simt……..si totusi l-am suportat zece ani.

 • 8

  Ponta e mult mai vagabond, mincinos,plin de fatarnicie, nu-l intrece nimeni la dedublari. Dintre toti candidatii importanti, la aceste alegeri, el Plagiatorul este raul cel mai mare.

  @nae
  2014-09-29 08:59:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Bun, deci trebuie sa ne eliberam de o perioada in care personaje gen Nastase, Voiculescu, Fenechiu, Becali, etc au fost cercetati si acuzati si sa ajungem intr-o perioada in care smenari gen Ghita pot face ce vor.
  De o perioada in care, cum-necum, s-au construit niste kilometri de autostrada spre o perioada in care se face pe hartie autostrada Bucuresti-Alexandria si se fac mofturi la Pitesti-Sibiu. Si in care nu se va construi nimic.
  Imi aduc aminte cand MRU a trantit usa in nas primarilor PDL, vad acum o rectificarte bugetara enorma pentru primari, dar nu scrie nimeni niciun rand pe aici.
  An de an Clujul se dezvolta si avanseaza, in Bucuresti se mai pune un aparat de la UTI sa-ti arate pe unde s-o iei, mai o crizantema in locul panselutei, mai un drum gresit. Oprescu este intangibil, Boc nu.

  Si totusi, vorbiti de o mare dezamagire, fara sa fiti capabil sa vedeti ce-i sub nasul dumneavoastra.

  Sociologii apar din cand in cand si lucreaza cu materialul clientului. Materialul clientului este prelucrat de oameni ca dumneavoastra. Oameni care un fac altceva decat sa continue agenda A3. Imi aduc aminte si acum cum ati preluat subiectul A3: Basescu singur la Bruxelles. Omul era la Ypres, cat despre singuratate…

  Nimic educat, nimic documentat, doar pareristica de doi lei fara nicio valoare adaugata. Asa se formeaza materialul cu care lucreaza sociologii.

  Haplo
  2014-09-29 09:54:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Un sondaj autentic are o marja de eroare . Romanul alta declara si alta face . Sociologul nu e nostradamus e un biet om care incearca sa afle informatii de la cei sondati . Orcat de buna ar fi scala, orcat de bine mestesugite sunt intrebarile nu o sa vezi romanul spunand adevarul . Cei ce cad in capcana sociologica platesc scump . La noi functioneaza manipularea in spatiul public pomana electrorala si masinaria de partid . Pentru ca daca intrebam un sociolog nu o sa recunoasca in veci ca studiul sau are un grad de 300% marja de eroare .

 • 11

  Daca bagati de seama, s-au inmultit si obraznicit sobolanii in oras. Ies de prin canale, subsoluri de bloc si parcuri si se plimba pe trotuar ca si cum ar fi arealul lor natural. Acum este vremea deratizarii. Si in ceea ce ii priveste pe sobolanii rosii. Unii pot fi bagati inauntru (la mititica), altii doar dati afara. Dupa caz.

  Notre Dame
  2014-09-29 13:29:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  このウェブページ Sociologul român, acest strănepot al lui Nostradamus « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET が含まれている良い データ |ユーモラス|コミカル|コミック面白いの ビデオチュートリアル I 愛さそれたくさん。
  バーバリー ストール eccolapasta.com../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!