RSS Feed

Solicit Parlamentului să nu accepte includerea unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la ceremonia de învestitură a noului președinte ales, Klaus Iohannis

vezi toate articolele de
16 Dec 2014 la 10:41 53 comentarii 4311 vizualizari.

Către Biroul Permanent al Camerei Deputaților

Semnalez încălcarea gravă a caracterului secular al statului

român la ceremonia de învestitură a președintelui ales,

Klaus Iohannis

Stimați membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în Memorandumul intern cu privire la Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României, a fost introdus un moment care încalcă prevederile legale și constituționale pe care le voi menționa mai jos și umbrește statura de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României.

Este vorba de introducerea în cadrul ceremoniei, imediat după prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerii Președintelui României, a unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a învestiturii președintelui României. Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, parlamentul și președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume.

Printr-un astfel de moment este încălcată legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9, următoarele:

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

Este evident că invitarea liderului unui cult anume să acorde o binecuvântare la o ceremonie de o asemenea însemnătate pentru statul român, reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume.

Pe lângă afectarea gravă a neutralității statului român față de culte, este afectat și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie al președintelui ales, al parlamentarilor și al cetățenilor români care au o altă religie decât cea majoritară ori care nu au nici una. Plenul parlamentul unei democrații nu este o instituție dedicată manifestărilor cu caracter religios ale unui cult, ci reprezintă un for de dezbatere și legiferare în care nimeni nu este privilegiat ori discriminat pe baza religiei sale.

Nu în ultimul rând, prin introducerea unei astfel de binecuvântări din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul și sentimentul că România nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degrabă fundamentalist religios.

O serie de articole constituționale sunt grav afectate printr-o astfel de binecuvântare:

Art. 1 alin. (3)

România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (s.n.)

Art. 4, alin (2)

România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. (s.n.)

Art. 16, alin. (1)

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (s.n.)

Art. 29, alin. (5)

Cultele religioase sunt autonome faţă de stat (…)(s.n.)

Art. 57

Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi. (s.n.)

Art. 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (s.n.)

Reprezentanți ai tuturor cultelor recunoscute din România pot fi, desigur, invitați la ceremonia din 21 decembrie 2014 pentru învestitura noului președinte ales, dar nu este locul, într-o astfel de ceremonie, pentru nici un fel de manifestări cu caracter religios, întrucât s-ar încălca, în literă și spirit legea și Constituția României, după cum am arătat, pe scurt, mai sus.

Vă rog, așadar, să scoateți momentul binecuvântării din Desfășurătorul privind Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României. O solicitare similară adresez, printr-un document separat, și Biroului Permanent al Senatului.

Cu deosebită considerație,

Remus Cernea

Deputat independent

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

53 comments
 • 1

  solicit parlamentului sa ma excluda din aceasta institutie deoarece singurul meu scop in viata si singura mea activitate ca parlamentar sunt legate de prigonirea bisericii si a slujitorilor ei. oricum sunt platit destul de bine de sefu’ soros asa ca n-am nevoie de salariul de parlamentar.
  va multumesc!
  remus cernea

  parerea mea
  2014-12-16 12:57:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Ma uimeste ura impotriva BOR si a Bisericii in general pe care o promovati. De ce va este frica de o binecuvantare? Din toate citatele date reiese ca orice cult poate sa-si dea binecuvantarea. E alegerea lui – a cultului. Pe de alta parte sustineti o lupta impotriva discriminarii, dar sunteti primul care incurajeaza discriminarea religioasa. Raul nu vine de la Biserica cum gresit ati inteles ci din ura noastra… a unora fata de altii si din lipsa de iubire. Va credeam om cult, dar sunt profund dezamagita de calitatea slaba a solicitarilor dumneavoastra.

  Silvia
  2014-12-16 13:12:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Perfect de acord cu solicitarea dvs.
  Eventual, ar trebui invitate toate cultele religioase exitente legal in Romania.
  Si nu are ce binecuvantare sa dea biserica ortodoxa, cu atat mai putin daniel.
  Cred ca presedintelui ales, care este crestin, dar nu ortodox, nu i se poate impune sa accepte asa ceva.
  Si sper ca nu va accepta…

  catalin
  2014-12-16 13:45:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Oare in ce tari europene, moderne, democratice (fireste!) mai exista aceasta “binecuvantare”?
  Poate cineva sa dea exemple concrete?

  basilicus
  2014-12-16 14:26:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @parerea mea: Prigonirea bisericii?! Nici 1000 desupermani nu ar reusii… Este prea bine ancorata in mintea pulimii, dovada sunt comentarii ca al tau…

  David
  2014-12-16 14:32:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Silvia: Nu este o ura impotriva BOR ci cerere justa cunoscundu-se faptul ca Klaus Iohannis nu este ortodox. Daca se doreste o binecuvantare atunci sa fie venita din partea unei biserici din care Klaus Iohannis face parte. Atata tot. Sincer nu cred ca cineva ar trebui sa fie binecuvantat de reprezentantii unei biserici de care nu apartine. Nu credeti ? Ca doar este garantat de Constitutie libera alegere a religiei, ca nu traim in evul mediu. Sau da ?

  societatea_deschisa_dorita
  2014-12-16 14:38:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Daca deputatul Remus Cernea nu are cunostinte teologice nu trebuie sa-si impuna punctul de vedere. Sta foarte prost la capitolul spiritualitate. In toate trebuie sa existe echilibru si intre pragmatism si spiritualitate. Cei care au credinta au si har.

  Alina Gabriela
  2014-12-16 14:38:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Bravo Remus, pentru curajul de a face aceasta solicitare.
  Te sustin in continuare.

 • 9

  @basilicus: Anglia!
  Regina angliei este capul bisericii anglicane. Traditie de secole de care englezii nu-si bat joc.

  Florinel
  2014-12-16 15:18:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  In acelasi timp o predica lutherana n-ar strica.

  Pliciu
  2014-12-16 15:22:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Silvia: nu ne este frica de binecuvantare ne este frica de ce face biserica prin aceste “binecuvantari” cauta influenta politica si pe langa noul presedinte!!

  TEPES
  2014-12-16 15:26:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  De acord cu TEPES! De ce sa fie numai ortodoxul? Cel mai bine niciunul.Sa binecuvinteze in biserica,sa lase politica in seama politicienilor.

  joska
  2014-12-16 15:44:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Conform textului, Patriarhul este invitat sa binecuvinteze investitura Presedintelui Romaniei, nu pe Dl Klaus Iohannis personal!Asta o face pastorul sau luteran duminica!

  Andrei
  2014-12-16 15:45:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Andrei: si presedintele cine este,banuiesc ca nu vine pentru zgonea ?

  dottore
  2014-12-16 16:12:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Activiştii homosexuali ştiu că, pentru a scăpa de opoziţia societăţii faţă de aceste comportamente, trebuie în primul rând să lovească în reperul moral al societăţii – credinţa (Biserica şi orice manifestări sociale ale acesteia) – şi, în al doilea rând, să educe noile generaţii ca să fie “tolerante” faţă de ei. Nu e de mirare că homosexualii semnează toate scrisorile publice împotriva Bisericii alături de celelalte organizaţii creştinofobe.

  Iancu
  2014-12-16 16:18:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Cernea si toti sustinatorii lui activisti homosexuali!

  Sorin
  2014-12-16 17:01:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  jalnicul poponar ar trebui dat pe mana celui mai feroce violator in serie.

  PERVERSUL BOMBONEL
  2014-12-16 17:36:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  In numele cui soliciti matale ASTA? :) Alta treaba in afara de BOR nu ai? In toate stirile legate de tine numai grija ei ai – ai o obsesie?

  Laur
  2014-12-16 18:01:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Aceasta este obsesia lui cernea: scribd.com/doc/../

  Stela
  2014-12-16 18:17:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Ar fi ideal ca Klaus sa scoata Constitutia si sa inceapa sa citeasca acele articole, chiar in momentul ceremoniei.

  Bilbo
  2014-12-16 18:40:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Domnule Cernea,nu-i greu sa expui niste articole din Constitutie si sa-ti ceri astfel drepturile,daca asta invocati cu adevarat,cand stim cu totii ca nu de drepturi va pasa ci aveti alte scopuri pe care TREBUIE sa vi le atingeti!
  Greu e insa,sa te apleci cat de cat,ca sa nu zic mai profund, asupra Istoriei acestui neam si sa constati ca romanul s-a nascut ortodox,ca cine a facut ca acest neam romanesc sa dainuie nu a fost decat credinta crestina Ortodoxa,nu lutherana,anglicana sau cei 1%din populatia Romaniei actuale,ce nu se identifica cu nici un Dumnezeu,in numele caruia dvs vorbiti si pt a caror drepturi,chipurile,va zbuciumati atata,folosindu-va de termenul de Stat Secular.
  Nu,Domnule Cernea! Statul Roman exista astazi,nu datorita celor ca dvs care n-au habar de istorie,de patriotism,de credinta,de neam si care vor doar sa dezbine si sa stearga orice urma de romanism,pentru a fi slujitorii altora,ce nu se feresc sa-si dea arama pe fata.Existam astazi ca stat,datorita credintei cu care domnitori ca Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Stefan cel Mare,Neagoe Basarab au aparat aceste locuri,existam ca neam pentru jertfe ca cele date de Horia,Closca si Crisan sau de atata sange curs in inchisorile comuniste,nicidecum datorita paradelor gay pe care le sustineti cu ardoare si le promovati. Suntem astazi,nu,gratie unor voci care vorbesc fara sa gandeasca la ce inseamna un Neam,ci datorita credintei nestramutate ce a tinut acest popor de 2000 de ani.
  Sunteti penibil,incercand sa tot demonstrati ca Romania nu are religie de stat,cand adevaratul roman e prin definitie ortodox,ceea ce ne face sa ne intrebam ce fel de origini aveti dumneavoastra si daca ati fi in stare sa va jertfiti,chiar cu viata pentru acest stat,fie el si secular asa cum il solicitati.Daca nu cu viata,cum au facut-o mosii si stramosii nostri ortodocsi(si nu de alt rit,ca atunci nu mai erau romani si mosi si stramosi),macar,cu ani de mucenicie in inchisori cum au facut-o ploaie de preoti ortodocsi si care au sfintit pamantul cu sangele lor? Ati putea si altceva decat sa fiti un intrus pe acest pamant si sa serviti scopurilor altora, care vor pierirea acestui neam?
  Dar,cred ca v-am acordat aici deja prea multa atentie si n-o meritati! Trebuie sa retineti insa un lucru: asa cum sunteti convins de reusita aberatiilor pe care le susutineti,in acelasi timp,trebuie sa fiti convins ca Ortodoxia n-o puteti rupe de Romanul Adevarat,oricate demersuri ati face,oricate binecuvantari s-ar da sau nu la investitura presedintelui ales,atat de ortodocsi cat si de crestinii neortodocsi( ca cei 1-2% de care tot vorbiti si in care va incadrati,nu puteau alege nici o mie de ani),oricat se incearca a face normal din anormal,tara asta are o forta incredibile de a se ridica,prin credinta,de care dvs si altii ca dvs va temeti,de loviti atata in ea.A mai vazut neamul nostru specimene de tradatori si de intrusi,de impostori si de tolerati si nu s-a speriat,cum nu se sperie nici acum,cand pare ca nu vede si nu aude…insa Romania are un Dumnezeu prea mare deasupra,la care se roaga Romanul Adevarat!

 • 22

  papagalule, du-te si te ascunde. Nu vezi cit esti de penibil.cacanarule.pramatie jegoasa.

  carlos
  2014-12-16 19:25:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  mi se pare coooorect! cernea, trimite tu un specialist din ”tradiția și religia” ta să ”binecuvânteze înscăunarea noului președinte, dacă îți stă în gât Dumnezeu! să-ți fie RUȘINEEEE!

 • 24

  Creer are, minte n’are. A binecuvanta insemnand si a dori binele cuiva. Ceva de neinteles pentru materia de sub coafura domniei sale. Cei credinciosi isi doresc binecuvantarea lui Dumnezeu.Sunt sigur ca domnul viitor presedinte un crestin fervent, un om al lui Dumnezeu ar vrea sa fie binecuvantat de oamenii de rand dar si de papa, patriarh, preot, pastor, rabin. Fara voia acestui deputat “roman” sa ne rugam pentru binecuvantarea divina pentru Romania si noul sau presedinte.

  Ioan
  2014-12-16 19:51:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Florinel:
  Dacă regina e capul bisericii anglicane, al cui cap este Klaus I.? Ca să funcţioneze analogia!

  Iar daca regina e “unsa” de biserica, Klaus de cine e “uns”?

  Basilicus
  2014-12-16 20:06:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Ana: Felicitari pentru comentariu !!! Sa fii sanatoasa si sa-ti poarte Dumnezeu de grija !!!! mi-ai umplut inima de bucurie

  cristina
  2014-12-16 20:29:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Va respect domnule Cernea pentru ca aparati institutiile statului de mafia BOR-itilor. Asti-as mai rai ca ungurii cu guvernarea, nu se pot abtine nici macar atunci cand presedintele e de alta religie…ordinari de popi.

  Remus
  2014-12-16 20:39:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Silvia: Cred ca ati avut nota mica la pricepere. Sunt 2 probleme : 1)-Romania este un stat laic in care popii n-au ce cauta in conducerea statului. Popii fac ce vor in biserica iar in afara ei nu pot fi alesi decat daca renunta la slujirea unei religii.
  2)- Daca inviti reprezentantul unui cult religios ar trebui sa inviti pe toti reprezentantii cultelor religioase pentru a arata ca nu favorizezi un anumit cult. Corect este ca reprezentantii bisericilor sa stea departe de institutiile statului roman pentru a nu incalca legile la care Cernea face referire inclusiv Constitutia Romaniei.

  Ion Albu
  2014-12-16 21:12:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  remus, iti solicit pe aceasta cale sa pleci din tara. dezaxatule!!!

  Niceface
  2014-12-16 21:23:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Romania e stat secular nu teocratie ca Iranul. Avem zeci de mii de biserici si doar cateva sute de scoli. Sa nu mai vorbim de cercetare ca-i dureros. Rusine! Afara cu popii corupti!

  Tine-o tot asa Cernea. Pacat ca esti singurul caruia ii pasa de constitutie si vrea sa modernizeze tara asta. Majoritatea is doar niste oportunisti politici de 2 lei care pierd vremea si iau spagi.

  Adrian
  2014-12-16 21:24:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  *am exagerat un pic cifrele insa ele sunt oricum infioratoare:

  Sunt 18.429 de biserici in tara si doar 4.022 de scoli incont.ro/infog../

  Adrian
  2014-12-16 21:39:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Si eu propun sa transformam urgent, dar ur-gent, statul roman din stat laic in stat crestin ortodox, conform majoritatii crestin ortodoxe care se afla indubitabil pe acest pamant sfant romanesc. Sa terminam cat mai repede cu ifosele acestea ale aparatorilor minoritatilor care devin discriminatorii pentru majoritate.

  Nicolae Tanasescu
  2014-12-16 22:24:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @Ion Albu: lasa-l, ca nu intelege. i-au luat mintile diavolii. se joaca cu el.

  Nicolae Tanasescu
  2014-12-16 22:28:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Pentru cine intra in lupta fara arme,e important sa se stie ca in Romania exista 18.500 de biserici,dintre care:
  _124 de temple,sinagogi si case de rugaciune pt cultul mozaic;_77 de geamii pt cultul musulman;_220 de bis evanghelice si 678 de adunari ale Bis Crestine dupa Evanghelie;_1185 de bis adventiste si 7879 de filii penticostale;_1800 baptiste;_143 protestante unitariene si 45 evanghelice lutherane; 1000 de biserici si capele romano-catolice;_763 de parohii ale bis.romane unite cu Roma,etc.
  A nu se confunda nr total de biserici de toate confesiunile cu cel al Bisericii Crestine Ortodoxe.Si,chiar asa sa fi fost,era absolut normal,pentru ca tara asta a trait prin ortodoxie si asa va fi pana la final!
  In ce priveste scolile: in 1996 erau 30000 de scoli,iar in prezent sunt 7200,raportat la nr de elevi care,in 1990 era de 4,5 milioane iar,in prezent este de 3,2 milioane.
  Am si eu o intrebare,atat pt domnul Cernea cat si pentru cei care il sustin: de ce nu luptati domnilor,impotriva avorturilor,a pruncuciderii? Pentru ca de la Revolutie pana acum,nr avorturilor in Romania,este de peste 21 de MILIOANE,adica inca o data cat este oficial,populatia Romaniei.Pai,daca suntem pe locul 1 la uciderea natiunii,(cata vreme,rusii spre exemplu,incurajeaza familiile sa aiba cate minim 3 copii,sprijinindu-i in acest sens din toate punctele de vedere,ca sa nu le moara neamul),de unde vreti domnilor sa fie copii care sa invete in scoli? Pentru cultura celor care inca nu stiu,aflati domnilor,ca sunt suficiente scoli in Roamnia,sunt mult mai multe cladiri inchise si lasate in paragina,decat va puteti imagina,dar nu mai sunt copii care sa invete in ele.Copiii de la sate,merg cu masinile puse de primarii sa invete in orasele cele mai apropiate,pentru ca scolile lor din sat sunt inchise! Pe buna dreptate,caci nu e rentabil sa incalzesti o cladire cu cel putin 8-10 sali de curs,fara sala de sport,cancelarie,toalete sau magazii,doar pentru 10-15 copii in total.Si nici nu se formeaza clase cu un efectiv de 2 sau 3 elevi,daca ii ai,pe grupa de varsta.Cum sa angrenezi profesori si educatori si tot tacamul ce-l presupune corp didactic si an scolar,cand nu avem pentru cine? Asadar,scoli exista,copii nu! De ce nu faceti ceva in acest sens domnilor? Proiecte de legi,propuneri,seminarii dezbateri,sa sustineti VIATA? Pentru ca nu aveti nici o legatura cu ceea ce inseamna FAMILIE si mai ales,una crestina! Si sa nu invocati greutatile si criza economica,pentru ca Romanul Adevarat nu va tine la nici o socoteala!
  Tot de interes pt dumneavoastra ar trebui sa fie si faptul ca primele scoli au aparut in tara noastra,in jurul Bisericii Ortodoxe,la fel si primele edituri si ca preotul multa vreme era si invatatorul satului.(vezi-si faptul ca nu mai puteati dormi noaptea de icoanele din salile de curs,cand primii romani au invatat sa citeasca din Ceaslov si din Psaltire,nu din Playboy)!
  Ne vorbiti noua,celor care ne stim cultura,istoria si credinta,ca si cum suntem de ieri pe aceste meleaguri si nu stim o iota despre ce inseamna Roamania!
  Ati putea avea putina decenta,pana nu v-o da Dumnezeu si, sa nu mai invocati sub platosa dreptatii si a Constitutiei,lucruri demoralizatoare natiunii si menite sa destrame neamul romanesc.Dar,va permiteti pentru ca nu aveti nimic de-a face cu patriotismul si cu natiunea!
  Inchei,vorbind si de spitale! Aflati ca si acestea exista,nu e o prioritate,ridicarea altora,cata vreme s-au inchis pe capete cele existente iar angajatii au fost disponibilizati! Sunt sute de cladiri in Romania,ce au fost pana mai ieri spitale,dar astazi sunt goale,pentru ca nu sunt fonduri suficiente pentru functionarea lor! Bolnavi,care au avut pana ieri-alaltaieri spitale,in orasele lor,risca sa moara pana ajung la un spital judetean sau,altul care e mai aproape de ei,pentru ca cel din mijlocul orasului lor…e inchis,din lipsa de fonduri! Despre ce nedreptati vorbim domnilor? Are Romania fonduri pentru constructii noi,cand cele deja existente se inchid pt ca nu pot fi intretinute? Ciudat,cum o data cu inchiderea spitalelor au crescut nr farmaciilor si…implicit a bolilor! Ciudat,cum copiii sunt avortati si oamenii bolnavi sunt tot mai bolnavi cu tratamente cu tot si,totusi,in numele acestora, a copiilor care nu mai sunt si a bolnavilor care sunt lasati sa moara,se cer drepturi de catre cineva care nu are nici o legatura cu biserica.Si,nu spun Biserica Ortodoxa,spun orice fel de biserica,orice cult sau aparteneta religioasa,de care,domnule Cernea,dumneavoastra v-ati dezis public de atatea ori si incercati sa determinati si pe altii sa o faca!
  Ar trebui gandit inainte,pentru a nu cadea in ridicol!

 • 35

  Corporatia BOR sa isi vada de afacerile sale. Iar CEO-ul Daniel, care de altfel face treaba buna ca manager, sa lase sufletele oamenilor in pace. De mult timp BOR, nu prea mai are nici o legatura cu spiritul crestin, adica cu invatatura lui Isus. Nu inteleg cum, cei care se declara crestini si care spun ca au sentimente crestine, se mai simt reprezentati in vreun fel de BOR. Dar asta este treaba lor…
  Bravo Remus pentru aceste initiative menite sa ne duca si pe noi in randul tarilor civilizate, tari in care ce sa vezi? religia nu mai este de mult timp pe prima scena a vietii publice.

  Florin Petric
  2014-12-17 02:57:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Cerneo,si tu te crezi mai destept decat poporul din care faci parte?Ultimele alegeri ar fi trebuit sa-ti demonstreze ca romanii nu sunt asa naivi,nu i-au crezut pe popi dar cred in Dumnezeu!SUA nu este laica,Obama jura cu mana pe Biblie sau pe banana?De cand e lumea se oamenii se jura pe ce au mai scump,pe vremea lui Iacov se jura cu mana sub coapsa,dupa Iisus se jura pe Biblie,comunistii jurau pe culoarea rosie,rommi jura pe copiii lor.Tu ai vrea sa se jure pe Curcubeu?

  observer
  2014-12-17 08:41:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  dupa faptele de ura si prigoana a BOR fata de alte biserici crestine, BOR nici nu poate fi considerata crestina,ci mai degraba….aticrista ,si i_ar fi locul in ilegalitate

  partenie
  2014-12-17 10:35:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Religiile sunt toate egale in tara romaneasca.Nu exista religie de stat,deci religia nu are ce cauta in relatia om – societate.Intr-un stat de drept toata lumea se bazeaza pe legile tarii,si nu ale unor culte religioase.Sa jure presedintele nou-ales cu mana pe Constitutia Romaniei si in fata poporului roman.

  Dana
  2014-12-17 12:41:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @Ana: CE TREABA ARE BISERICA CU PRESDEDINTELE????
  BISEREICA SA-SI VADA DE CURVARII,CURVELE, HOMOSEXUALII SI LESBIENELE PE CARE LE PROTEJEAZA PRIN ASA ZISELE MANASTIRI – CARE NU SUNT DECAT ADEVARATE CASE DE TOLERANTA, ADEVARATE BORDELE DE CURVASARIE.
  CE BISERICA MODEL II BISERICA ORTODOXA CAND A ADUS ATATA CAMPANIE IMPOTRIVA LUI IOHANIS?
  SA-SI BINECUVANTEZE ESCOCUL DE DANIEL FURTURIEL DIN BUZUNARE DE LA PROSTII CARE-I DAU BANI SI NU ALTE LUCRURI CAR ENU TIN DE TREABA PREACURVASARIEI SAEL PREANEFERICIRITUL ESCROC DANIEL.

  ionut
  2014-12-17 13:30:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @Alina Gabriela: Har la pupatul moastelor…

  Mihai
  2014-12-17 15:01:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  @carlos: Adevarat crestin , ce mai!

  Mihai
  2014-12-17 15:08:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  Urmatorul pas ar fi de a nu se mai aloca bani din buget cultelor (preotimii). Cel mult ptr conservarea edificiilor cultural .

  florian
  2014-12-17 15:43:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  HOMALAUL ALA ESTE O RUSINE PENTRU PARLAMENTUL RUSINII…80% DINTRE CAPUSE AR TREBUI GAZATE.

  FARA SECURISTO-COMUNISTI
  2014-12-17 16:47:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  Felicitari domnului Remus Cernea pentru initiativa. E prima data cand vad un asemenea curaj din partea unui politician.

  Sunt uimit de faptul ca unii/unele dintre noi nu inteleg faptul simplu ca; biserica (de orice cult) nu are ce cauta sub nici o forma in politica si/sau in administratie.

  Sper sa se mearga mai departe pe aceasta idee si domnul Remus Cernea sa gaseaca si alti sustinatori ale acestei initiative in Parlament. Accentul trebuie pus pe educatie si cercetare nu pe indobitocire in masa…

  Eu personal consider ca biserica ortodoxa romana a devenit un ‘monstru’ mult prea puternic in aceasta tara si nu degeaba se refera unii compatrioti la BOR ca si la o mafie.

  Probabil ar trebui sa ne concentram toti pe educatie si stiinta inainte sa ne punem in genunchi si sa ne ‘rugam la dumnezo’ ca… nu mai traim demult in epoca medievala. Religia este si a fost cauza tuturor razboaielor de pe lumea asta (sa nu imi ziceti ca nu ati stiut asta).

  P.S. Locuiesc langa o manastire si popa/sefu’ conduce un VW Touareg nou nout (a dat dumnezeu… sa fie bine).

  UnRomanSimplu
  2014-12-17 23:25:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  Ce are de a face BOR cu presedentia? De ce nu sunt invitate toate cultele recunoscute sa spuna cate ceva.

  Adrian
  2014-12-18 10:20:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  @Ion: Decand traditia si religia sunt “dumnezeu” asa cum lasa-ti sa se inteleaga din comenatariu dumneavoastra?.. Mai mergeti in cacat cu mesajele astea ascunse din exprimari si scrieri religioase la care va referiti.. sa nu uitam ca pe cristos primi care l-au tradat au fost cei din biserica.. si nu cred ca mai conteaza de care natie de preoti erau.. pana la urma Dumnezeu e unul in toate religiile.. iar biserica a fost prima care l-a tradat asa cum fac si cu oamenii care cred in biserica.. a crede in dumnezeu.. nu trebuie sa fi aciuit la vreo biserica.. exact cum spunea si isus.. ca este un pacat sa te rogi la poze de sfinti.. si la persoane anume.. o spun asa ca sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba.. asa ca mai mergeti in cacat cu biserica voastra cu tot.. hoti de natii ce sunteti.. ca nu vedeti in fata ochilor si in mintea voastra numai bani.. indiferent ce culoare au sau de unde provin.. cacam-as pe voi de popi si preoti jegosi ca nu va mai ajunge cat aveti.. Ati fi in stare sa va vindeti si mamele pentru bani si proprietati sub masca bisericeasca.. pramatiilor.. toti sunteti la feo o apa si un paman din varf si pana jos in ierarhia voastra de jefuitori.

  Alex
  2014-12-18 17:20:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  @Florinel: pt ca NU LE PASA, sunt ENGLEZI. Si sa nu mai vb de faptul ca marea majoritate a englezilor sunt atei

  mike
  2014-12-18 21:55:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  Este foarte trist ca în mileniul III să vezi încă atât de mulți oameni care nu gândesc deloc. Încă se ploconesc în fața celor care i-au vândut de-a lungul întregii istorii. Ultima vânzare fiind cea făcută către securitatea comunistă ai căror membri au fost aproape toți popii și „dubios de fericiții”. Cum să dea binecuvântare BOR unui președinte pe care l-a urât și atacat prin toate mijloacele în această ultimă încercare de a ne vinde din nou comuniștilor. Nu a fost destul de clar în această campanie, că Dumnezeul BOR este BANUL iar banul este „ochiul dracului”? În concluzie, pe cine slujește BOR dacă pentru bani și-ar vinde poporul și ar fi în stare să distrugă definitiv o țară? Mai gândiți-vă dragi enoriași înainte de a posta, și mai luați și niște lecitină, că scurtă vă mai este memoria. Aici nu vorbim de spiritualitate ci de o instituție putredă, coruptă și anacronică, care încalcă flagrant legea fundamentală a statului și nu numai, așa că vă rog să faceți diferența. Acest tip de discuții se poartă rațional nu cu ură și fanatism.

  Imparțialul
  2014-12-19 12:38:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 49

  O problema de luat in seama este ca unii (nu spun toti, si nici macar multi) dintre cei care fac parte din biserica majoritara nu inteleg ca a fi credincios nu inseamna a fi ortodox. Exista romani care cred in Dumnezeu, dar nu apartin bisericii ortodoxe. Si exista altii care nu apartin unei religii. Din punctul meu de vedere, un om cu o judecata sanatoasa (crestin sau nu, ortodox sau nu) isi da seama ca a nu fi ortodox nu te face automat cetatean roman de rangul 2. Ca atare, daca toti cetatenii sunt egali in fata statului, este cel putin rezonabil ca toti reprezentantii bisericilor/cultelor recunoscute de statul roman sa aiba acelasi statut in cadrul unui eveniment precum investitura presedintelui. Nu ar fi un afront adus ortodoxiei, ci pur si simplu o demonstratie ca esti respectat ca cetatean indiferent de apartenenta religioasa.

  Dana
  2014-12-19 20:26:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  Tovarasi, ce sa ceri unui comunist, altceva decat dispret fata de religie ?
  Democratic vorbind, are dreptul omul sa isi spuna parerea, insa tot democratic este sa ii si raspundem, pentru ca omul asta sa vada si sa inteleaga ca este si va ramane minoritar si looser pe tema asta.

  Auzi ma, Remus, singura institutie careia poti tu sa ii faci educatie pe tema religiei tale e doar familia ta ma, copiii tai si nepotii tai si tot ce s-o mai trage din tine ma. Lor sa le spui ma in ce sa creada si in ce nu, nu noua.

  Lasa-ne cu lectiile tale de democratie, ca tara asta nu o sa iti simta lipsa. Fii linistit din punctul asta de vedere. Nu te va chema nimeni inapoi.

  gica contra
  2014-12-21 23:12:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 51

  ecouteurs powerbeats noir de sport heartbeats by lady gaga ii for high performance in ear headphones monster beats cheap by dre solo hd high headphones performance on ear color white with blue diamond sale usa online outlet monster headphones by dr dre studio high performance blue electroplate luxury beats casque dr dre pro high performance beats diamond blanc monster headphones by dre pro 24k black beats with gold casque studio beats nba milwaukee bucks by dre 2014 monstre beatbox hd son 4.0 hd s11 beats mini haut parleur casque studio rose avec blanc diamant beats monster by dre solo hd high performance on ear beats headphones color drak blue monster beats by dre solo high performance on ear color cheap black with red diamond sale headphones usa online outlet monster headphones by dr dre studio ruby color blue beats with red diamond ireland casque dr dre ibeats in ear chrome by dre justbeats solo with controltalk by dr dre beats headphones purple casque monster by dre beats mixr blanc by dre dr dre studio edition beats limitee casque pourpre casque pro bleu blanc beats spiderman monster headphones by dr dre studio high performance nfl beats chicago bears with di monster beats by dr dre studio high performance the united headphones states cheap sale usa online outlet monster mixr high performance professional headphones beats color white ireland dr dre beats mixr monster by dre solo hd high performance beats on ear headphones color orange casque studio bat diamant blanc vert by dre dr dre pill beats bluetooth mini haut parleurs rouges casque studio beats camouflage violet monster by dre solo high performance beats on ear headphones color black yellow with monster beats by cheap dr headphones dre studio ruby color pink with red diamond sale usa online outlet over ear casque dr dre studio nba suns diamond beats monster headphones by dre beats studio high performance ferrari with red carbon fibe
  casque solo mini blanc beats tatummotors.com../

 • 52

  nike roshe run sale Doudoune Parajumpers christian louboutin on sale barbour jackets women nike running trainers sale gucci handbags louis vuitton sale coach outlet online beats headphones black friday canada goose football jerseys snapbacks doudoune parajumpers Nike Roshe Running Shoes christian louboutin sale barbour jackets men nike running shoes store gucci outlet coach factory online beats speakers pill canada goose on black friday cheap nfl jerseys uk new era parajumpers homme nike roshe women christian louboutin pascher nike running shoes online beats pill speaker Black friday canadian goose cheap nfl jerseys
  nobis jacket

 • 53

  小叶紫檀20mm

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!