RSS Feed

Solicit Parlamentului să nu accepte includerea unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la ceremonia de învestitură a noului președinte ales, Klaus Iohannis

vezi toate articolele de
16 Dec 2014 la 10:41 71 comentarii 4311 vizualizari.

Către Biroul Permanent al Camerei Deputaților

Semnalez încălcarea gravă a caracterului secular al statului

român la ceremonia de învestitură a președintelui ales,

Klaus Iohannis

Stimați membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în Memorandumul intern cu privire la Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României, a fost introdus un moment care încalcă prevederile legale și constituționale pe care le voi menționa mai jos și umbrește statura de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României.

Este vorba de introducerea în cadrul ceremoniei, imediat după prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerii Președintelui României, a unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a învestiturii președintelui României. Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, parlamentul și președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume.

Printr-un astfel de moment este încălcată legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9, următoarele:

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

Este evident că invitarea liderului unui cult anume să acorde o binecuvântare la o ceremonie de o asemenea însemnătate pentru statul român, reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume.

Pe lângă afectarea gravă a neutralității statului român față de culte, este afectat și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie al președintelui ales, al parlamentarilor și al cetățenilor români care au o altă religie decât cea majoritară ori care nu au nici una. Plenul parlamentul unei democrații nu este o instituție dedicată manifestărilor cu caracter religios ale unui cult, ci reprezintă un for de dezbatere și legiferare în care nimeni nu este privilegiat ori discriminat pe baza religiei sale.

Nu în ultimul rând, prin introducerea unei astfel de binecuvântări din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul și sentimentul că România nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degrabă fundamentalist religios.

O serie de articole constituționale sunt grav afectate printr-o astfel de binecuvântare:

Art. 1 alin. (3)

România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (s.n.)

Art. 4, alin (2)

România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. (s.n.)

Art. 16, alin. (1)

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (s.n.)

Art. 29, alin. (5)

Cultele religioase sunt autonome faţă de stat (…)(s.n.)

Art. 57

Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi. (s.n.)

Art. 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (s.n.)

Reprezentanți ai tuturor cultelor recunoscute din România pot fi, desigur, invitați la ceremonia din 21 decembrie 2014 pentru învestitura noului președinte ales, dar nu este locul, într-o astfel de ceremonie, pentru nici un fel de manifestări cu caracter religios, întrucât s-ar încălca, în literă și spirit legea și Constituția României, după cum am arătat, pe scurt, mai sus.

Vă rog, așadar, să scoateți momentul binecuvântării din Desfășurătorul privind Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României. O solicitare similară adresez, printr-un document separat, și Biroului Permanent al Senatului.

Cu deosebită considerație,

Remus Cernea

Deputat independent

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

71 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!