RSS Feed

…SOV – “Nus” de ce nu ma mir: racolatorul racolatorilor!

vezi toate articolele de
11 Jul 2010 la 20:35 59 comentarii 2329 vizualizari.

Hotnews, prin Dan Tapalaga si Kamikaze, prin Catalin Prisacariu, publica o ancheta despre trecutul de informator al lui Sorin Ovidiu Vantu. Probele publicate – mai ales angajamentul olograf al lui SOV prin care sa angajeze sa furnizeze informatii sub numele conspirativ “Nus” – sunt veridice. (Contactat la inceputul si sfarsitul anchetei, SOV si-a exprimat dorinta de a-si publica propriul punct de vedere dupa publicarea materialului. Asteptam.)

Intreaga ancheta poate fi accesata aici:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7566833-trecutul-ascuns-lui-sorin-ovidiu-vntu-povestea-informatorului-nus.htm

Nu va asteptati, insa, la nu stiu ce dezvaluiri picante, scandaloase, relevante. Realitatea e de multe ori mai plictisitoare decat postul de televiziune cu acelasi nume (bag seama, astazi sunt predispus la jocuri de cuvinte usurel infantile; iertare). Arestat pentru delapidare in 1983, SOV ar fi fost racolat ca informator in penitenciarul unde “deţinutul Vântu Ovidiu lucrează la filele CEC ale deţinuţilor precum şi la tabelele de cumpărături“. Altfel spus, fostul contabil socoteşte şi după gratii. Primeşte la schimb bani, pachete, ţigări. Tot graţie meseriei, ajunge pentru scurt timp, prin transfer, la penitenciarul Iaşi, “pentru a fi folosit în profesie“.

Asta ar fi partea cea mai “suculenta”. Ei bine, si poate asta:  ”De la data punerii în libertate si preluării în legatură, informatorul a furnizat un număr de 13 materiale informative care au fost exploatate prin informarea altor organe de securitate. (…) În procesul verificării s-a stabilit că informatorul are un anturaj necorespunzător, format din tigani, bisnitari, elemente fără ocupatie cu care consumă frecvent băuturi alcoolice. În ultima perioadă de timp s-a preocupat de încadrarea sa în muncă, însă datorită afectiunilor pe care le are (ambele membre inferioare sunt afectate în mod cronic de poliomelită) nu a găsit loc de muncă. În procesul verificării nu a rezultat că informatorul să fi deconspirat legătura cu organele de CIM ori secretul sarcinilor încredintate. Avîndu-se în vedere situatia raportată mai sus cît si lipsa de posibilitate a informatorului de a culege si furniza date si informatii care ne interesează, propun si rog să aprobati încetarea legăturii cu informatorul Nus, clasarea DP 8046/83 la Securitatea jud Neamt – B.I.D. Mapa anexa va fi clasată la Serviciul 5A de Contrainformatii militare.”

Nu ma mir. Dar deloc. Nu pot, insa, sa nu observ ironia situatiei. Fostul racolat si-a racolat racolatorii pe care i-a folosit din plin pentru a-si cladi “imperiul” mediatico-financiar.

Conform unei analize a Europei Libere din iunie 2000, “încă din 1997, seful SRI, Costin Georgescu, afirma în Parlament că grupul GELSOR, care cuprinde 27 de firme, lucrează în proportie de 90% cu ofiteri ai fostei Securităti sau ai actualului SRI. Imperiul GELSOR s-a constituit dintr-un SRL, numit Societatea Generală de Investitii, condusă de colonelul Rudăreanu.”.

Conform sursei citate, Costin Georgescu stia ce spune. Iată cîteva exemple: directorul FNI Mures era Alexandru Pogăceanu, ofiter SRI pînă în 1998; director al FNI Cluj a fost Viorel Șopterean, ofiter al SRI pînă la 1 martie 1999; agentia GELSOR Ialomita a fost condusă pînă în decembrie 1999 de Constantin Panait, fost ofiter de Securitate; FNI Constanta era condusă de Dan Hornea, fost sef al serviciului de contrainformatii din marina militară; directorul FNI Covasna, Gheorghe Cornea, fusese pînă în 1990 ofiter de contrainformatii economice la Buzău

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea lui SOV asa. Concluziile, le trageti singuri.

PS Off-topic – Eram pe punctul de a intrerupe experimentul inceput la ideea lui io2, exasperat usurel de plangerile primite estimp. In mai putin de 24 de ore, insa, au aparut trei texte scrise de catre trei postatori anonimi (JohannM, Toma Alimos si, respectiv rk) care m-au convins ca demersul nu este nici pe departe inutil. Asa ca, daca mai aveti texte cu un cap si-o coada, trimiteti-le. Voi incerca sa rezolva si problema aparitiilor lor alaturi de celelalte postari, fara ca avatarul meu sa fie in vreun fel implicat. Sau le puteti trimite direct la Voxpublica, nu stiu. Va asigur, insa, ca nu intentionez sa “profit” in vreun fel “de pe spinarea” voastra, cum am fost acuzat. Incerc doar sa ajut.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!