RSS Feed

…spuneti drept: v-ati scoli singuri copiii? (O propunere provocanta)

vezi toate articolele de
25 Feb 2010 la 08:29 56 comentarii 1695 vizualizari.

…pana aici am inteles: educatia din Romania e la pamant, scolile stau sa se darame (sau cele de la sate sunt inchise de-a dreptul), profesorii sunt prost platiti si slab pregatiti, copiii sunt obraznici, drogati sau ambele, s.a.m.d. Lista poate continua mult si bine. Le-am auzit pe toate si inca vreo cateva pe deasupra – si degeaba.

Si-atunci de ce sa nu incercam sa privim problema dinspre celalalt capat – cel al familiei? Daca sistemul de educatie este asa cum este, de ce sa nu-l abandonam cu totul, daca asa avem chef? Scolitul la domiciliu, sau homescholling, cum ii mai zice, se practica in mai multe state din Uniunea Europeana si reprezinta o varianta destul de populara de multa vreme in Statele Unite.

Ideea, de buna seama, nu e catusi de putin noua – pentru majoritatea istoriei a reprezintat de fapt singura optiune existenta. Odata, insa, cu aparitia statului, a invatamantului centralizat (si, mai ales, gratuit si obligatoriu), multe tari au renuntat total la aceasta varianta. In Romania, optiunea a fost scoasa din lege dupa instalarea dictaturii comuniste. Daca rationamentul comunistilor era limpede – nu poti lasa pe mana dusmanilor de clasa formarea omului nou, acum, dupa douazeci de ani de la Revolutie, poate s-ar cuveni sa reconsideram ideea cu toata seriozitatea.

Carmen Axenie, deputat PD-L, a citit ieri in parlament o declaratie privind oportunitatea reintroducerii formale a invatamantului la domiciliu, ca varianta optionala. Ce-ar presupune asta? Simplu spus, incredintarea educatiei de baza in mainile parintilor, daca si numai daca, parintii simt ca s-ar descurca mai bine decat sistemul de stat, cel putin in primii ani de scoala. O data sau de doua ori pe an, fiecare copil ar urma sa fie testat dintr-un set de cunostiinte considerate obligatorii pentru varsta resepctiva, primind verdictul de “admis” sau “respins” in clasa urmatoare, asemenea copiilor care  au optat pentru invatamantul de stat.

De buna seama, trebuie cantarite atat avantajele, cat si dezavantajele. Sa incepem cu ultimele (ordinea e aleatorie si n-are pretentia sa fie exhaustiva): (1) lipsa de timp a parintilor; in conditiile in care in majoritatea situatiilor lucreaza amandoi parintii, e greu de gasit timpul necesar unui program coerent si stabil de studiu. Dezavantajul dispare in conditiile in care unul dintre parinti se afla acasa (probabil avand in grija mai mult de un copil, de varste apropiate – cel putin asta e cazul cel mai frecvent in SUA) sau se diminueaza considerabil daca luam in calcul, cum se intampla destul de frecvent, faptul ca unul dintre parinti consuma, oricum, inca o ora sau doua, oferind “meditatii gratuite” propriilor copii. (2) absenta unei socializari adecvate in cazul copiilor lipsiti de expunerea la o “sala de clasa”; daca insa parintii ca decat o asemenea “socializare”, mai bine lipsa, ca influentele negative le depasesc cu mult pe cele pozitive, si acest dezavantaj dispare. (In plus, se mai poate aduce argumentul unei socializari mai “naturale” in timpul de joaca, in spatele blocului, in parc, etc (3) lipsa unei “discipline formative” impus de ore fixe, pauze fixe, autoritatea cadrelor didactice, regulamentul scolii, etc. Din nou, insa, daca parintii pot asigura un asemenea program ordonat in casa si/sau considera expunerea la “disciplina formativa” o forma de indobitocire prematura exercitata de catre stat, argumentul isi pierde din greutate.

La capitolul avantaje mai greu de trecut cu vederea ar intra (tot intr-o ordine aleatorie) recentrarea procesului educational in jurul familiei, o responsabilizare crescuta a parintilor implicati dar si posibila satisfactie a “lucurului bine facut”, diminuarea influentei unui stat vazut de catre multi drept intrusiv (argument adus atat de la stanga, cat si de la dreapta – vezi dezbaterile despre prezenta iconilor in scoli sau/si despre evoutionism vs, intelligent design, etc), protejarea copiilor de catre ceea ce parintii considera drept “influente nocive” intr-o vreme in care maeabilitatea morala e maxima, s.a.m.d.

De buna seama, unora dintre aceste argumente li se poate replica “parintii nu stiu intotdeauna ce e mai bine pentru copil”, “influenta lor poate fi mai nociva decat cea a societatii”, etc) – si-n unele cazuri aceasta va fi situatia, fara doar si poate. Sa ne hotaram, totusi: in cine avem mai multa incredere? In noi sau in sistem?

Raspunsul nu e simplu si nici universal valabil. Nici nu e nevoie – de aceea vorbim doar de o alternativa posibila. Desi venita din partea popularilor, propunerea ar trebui imbratisata si de catre liberali si socialisti (John Stuart Mill – o combinatie ciudata intre cele doua, sustinea cu tarie un asemenea sistem).

Ceea ce mi s-ar parea, insa, un avantaj incontestabil e faptul ca, obligati sa contemple, fie si doar pentru o clipa, aceasta alternativa, multi parinti se vor trezi in situatia deloc magulitoare (dar extrem de folositoare) de a accepta realitatea: NU AR FI IN STARE sa predea nici pana la nivelul cerut pentru clasa a cincea: nici gramatica, nici geografia Romaniei sau a lumii, nici fractii, nici biologie, nici fizica, nici istorie. O asemenea recunoastere, fie ea si tacita, ar contribui mult la imbunatatirea climatului general al Romaniei.

Incercati sa vi-l imaginati pentru o clipa pe alde Vanghele sau Salam intr-o asemenea postura, fastacindu-se in fata unui copil de zece ani care asteapta rabdator, cu creionul in mana, sa-i soarba intelepciunea de pe buze. Veti intelege ce vreau sa spun.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!