RSS Feed

Ștefan Gheorghiu şi Individul

vezi toate articolele de
22 Feb 2013 la 17:48 12 comentarii 829 vizualizari.

Ministrul învățământului Remus Pricopie şi-a premiat colegul Mircea Malița din Asociația Română pentru Clubul de la Roma. Ocazie cu care în discursul românesc despre educație s-a auzit ceva nou: “Piaţa muncii este o noţiune care pe mine mă îngrozeşte. Să fie absolvent de facultate şi să fie tratat la nivelul legumelor care se vând în piaţă, al castraveţilor. Ce sunt castraveţi? Ce sunt absolvenţii ca să fie valorificaţi, controlaţi şi decişi de jocurile pieţii. Să fim serioşi, este o glumă sinistră“, a spus Malița, fost ministru al învăț­ământului în perioada comunistă, matematician, academician şi fost diplomat.

Academicianul Malița este des citat pentru un raport al Clubului de la Roma, “No Limits to Learning: Bridging the Human Gap” (în original aici) , din care traduc  un paragraf:

Valorile (values) separă învâțământul de mentenanță (maintenance learning) de învățământul inovativ (innovative learning). Învățământul de mentenanță ignoră acele valori ce nu sunt inerente în structurile politice şi sociale pe care este destinat să le mențină, şi tinde să îşi țină valorile intrinseci implicite şi nevizibile. Însă tensiunea creată de presiunea de a selecta dintre valori multiple catalizează învățarea inovativă.

Este excelent ca în discursul românesc despre educație să vină cineva să spună: vorbim de atâția ani de aducerea absolvenților la idealul angajatorilor, pe tavă, dar ce sunt absolvenții, legume? Academicianul Malița vorbeşte şi despre importanța gândirii critice în şcoală şi despre dogmele la care elevii sunt expuşi în ultimii ani: competiția, urmărirea câştigului imediat, educația ca instrument, investiție, lucru de trecut în CV.

Acordarea premiului de excelență lui Mircea Malița este la prima vedere un semnal de sănătate în societatea românească: un fost demnitar comunist este recunoscut pentru contribuția sa, şi nu pus laolaltă cu alți membri de partid, sub semnul unui trecut de care nu vrem să ne aducem aminte.

Din păcate acest premiu este sub semnul restrâns al Clubului de la Roma. Mai mult, domnul Malița îşi permite astăzi să critice sistemul de valori din societatea hedonistă, de consum, în care educația este o investiție, un produs, şi limitată la nevoile pieței. Pentru un fost ministru al educației în perioada comunistă este desigur un lux să critici modelul de societate în care trăieşti.  Domnul Malița cu siguranță nu şi-ar fi permis să critice recoltele de castraveți şi cartofi la care participau studenții sau sistemul de repartizare a absolvenților, unde absolvenții erau “valorificați, controlați şi decişi” nu de vreo piață, ci din pixul unui funcționar.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!