RSS Feed

Stenogramele din cazul Vântu. ”De luni încolo, toată lumea râde, cântă și dansează”

vezi toate articolele de
10 Sep 2010 la 10:25 169 comentarii 3372 vizualizari.

”Este război politic, e miză uriașă în joc, pe toate palierele. Astăzi așa se întâmplă, o lună de zile asta a fost, de luni încolo să vezi ca toată lumea râde, cântă și dansează”. Afirmația îi este atribuită lui Sorin Ovidiu Vântu, conform stenogramelor livrate spre publicare către ”Hotnews” în cazul arestării acestuia. Fragmentul e scos din înregistrarea convorbirii telefonice cu fiica lui, Ioana, purtată pe 4 decembrie 2009, cu două zile înaintea alegerilor pentru funcția de președinte al României. De dansat, ”toată lumea” a dansat în noaptea de duminică spre luni doar câteva ore. După care a râs, a cântat și a dansat cealaltă ”toată lumea”.

Fraza e memorabilă pentru modul în care a decurs campania electorală de la sfârșitul anului trecut. Merită reținută.

***

Ce mai rezultă din stenogramele prezentate în ”Hotnews”? Că, într-adevăr, Sorin Ovidiu Vântu a alimentat contul lui Nicolae Popa. Acesta e fragmentul cel mai relevant, bolduit, de altfel, de cei de la ”Hotnews”:

”Popa Nicolae : – Alo, da! Stai un pic. Dormeam. Lasa-ma sa-mi revin un  pic. Ok! Sorin Ovidiu Vantu, intrebare: cand mi-ai trimis  banii pe care zici ca mi i-ai trimis?
Sorin Ovidiu Vantu  : – Nu pe care zic. Pe care ti i-am trimis, ba, baiatule. Deci azi, maine, conform calendarului, trebuie sa-i ai in cont.
Popa Nicolae : – N-au ajuns si…
Sorin Ovidiu Vantu :- Asta este. Sunt trimisi, am verificat, cel tarziu maine, daca nu cumva chiar si astazi trebuie sa-i ai in cont.”

E suficient acest lucru pentru a-l condamna pe Sorin Ovidiu Vântu pentru comiterea infracțiunii de ”favorizarea a infractorului”, prevăzută de art. 264, Cod Penal, partea specială? Nu prea. Conform articolului în discuție, ”favorizarea infractorului” este o infracțiune care face parte din grupul infracțiunilor care împiedică înfăptuirea justiției și constă în ajutorul dat unui infractor, fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, sau pentru a-i asigura infractorului folosul sau produsul infracțiunii.

De ce spun ”nu prea”. Pentru că acordarea unor bani unui infractor nu reprezintă o infracțiune în sine. Procurorii trebuie să dovedească faptul că banii au fost acordați pentru îngreunarea sau zădărnicirea urmăririi penale. Acesta e un lucru care nu poate fi prezumat, ci trebuie dovedit.

În aceleași stenograme prezentate de ”Hotnews”, de data aceasta nebolduit, apare și următorul fragment (din aceeași convorbire cu fiica sa, Ioana):

S.O. VANTU: Stai absolut relaxata, cu Viorel nu este nici cea mai mica problema, deci noi nu avem nici cea mai mica problema, imi pare rau ca mi-e prieten.
Ioana: Care Viorel?
S.O. VANTU: Popa.
Ioana: Nu-i Nicolae?
S.O. VANTU: Dar Viorel ii spunem noi. Deci scumpa lu’ Vantu, mi-e prieten si-mi pare rau. O sa ma ocup, o sa incerc, o sa vad ce pot face legal (sublinierea mea), sa-l scot din inchisoare de aici, atata tot, imi pare rau de el, dar, in rest, mi-e absolut egal.”

Așadar, cu toate reproșurile care pot să vină din faptul că acest text este publicat pe ”VoxPublica”, o platformă de comentarii și opinii găzduită de ”Realitatea.net”, stenogramele în sine nu sunt o probă suficientă pentru a dovedi că banii în cauză au fost dați pentru ”a favoriza infractorul”. Spre binele justiției în România (pentru imaginea ei publică și încrederea românilor în justiție) sper că procurorii au și alte dovezi, pentru că dacă se bazează doar pe stenogramele în discuție vor fi făcuți harcea-parcea de avocați. Iar Dan Diaconescu s-ar putea trezi cu un contra-candidat pe măsură la funcția de președinte al României.

***

Apoi, într-un editorial publicat tot pe ”Hotnews”, Dan Tapalagă e extrem de indignat pe modul în care jurnaliștii au prezentat arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu. În primul rând, se cuvine o scurtă observație, dacă tot ajungem în zona deontologiei: Dan Tapalagă ar trebui să tragă un pic cu ochiul și în propria ogradă și să explice de ce ”Hotnews” a publicat și acea parte a convorbirilor dintre SOV și Nicolae Popa, care se referă la viața copiilor lor. Nu au nicio relevanță pentru cazul în discuție și reprezintă convorbiri private și amănunte legate de viața privată a copiilor acestora.

Trecând peste acest amănunt, Dan Tapalagă e indignat de faptul că, în marea ei parte, presa a tratat acest subiect ca un episod al războiului dintre Vântu și Băsescu. Și că, în discuție, nu au fost incluși și cei 300.000 de păgubiți de la FNI. Eu zic, totuși, că nu are de ce să fie chiar așa indignat. Dacă nu pot fi de acord cu argumentul conform căruia orice intervenție a justiției este o răzbunare a lui Băsescu (conform acestei teorii orice infractor ar scăpa declarându-se dușman al lui Băsescu), nici nu pot ignora faptul că între Vântu și Băsescu chiar există un război. Și chiar aș vrea să știu mai multe amănunte despre acest război, inclusiv de ce Vântu a acceptat ca în 2004 ”Realitatea TV” să-l susțină pe Băsescu în lupta cu Năstase și ce a provocat ulterior ruptura dintre Vântu și Băsescu.

Cât despre cei 300.000 de păgubiți la care face trimitere Dan Tapalagă nu prea au ce căuta în acest caz. Pentru că Sorin Ovidiu Vântu nu a fost arestat și nu va fi judecat în dosarul FNI (dosar în care a fost achitat definitiv), ci într-un dosar de favorizare a infractorului. Așadar, o eventuală condamnare a lui Sorin Ovidiu Vântu în acest dosar nu le va face viața mai ușoară acelor păgubiți, ci, în cel mai fericit caz, le va provoca o oarecare satisfacție (bucuria amară a răzbunării), similară cu satisfacția rudelor victimelor lui Al Capone după ce acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală, și nu pentru crimele comise.

***

P.S. Aviz pentru anumiți comentatori: nu am avut și nu am vreun contract cu vreo firmă a lui Sorin Ovidiu Vântu și nu am primit vreun leu pentru colaborarea cu ”VoxPublica”. Motivele pentru care am ales să public textele mele aici le-am prezentat cu altă ocazie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!