RSS Feed

Strategia de apărare a ţării hotnewsguranpetreanutudor şi oponenţii lor. Băsescu şi Beata Szydło

vezi toate articolele de
25 Nov 2015 la 14:20 54 comentarii 1051 vizualizari.

Două tabere perfect egale în nocivitate se tot dezvoltă în spaţiul public românesc, stipendiate din diverse direcţii care numai piaţă liberă nu sînt. Pe de o parte e jurnalistul şi analistul “strategici” cu două poezii simple în cap repetate pînă la nesaţ. Contra lor se dezvoltă un front de conspirativită naţionalistă care ne va mînca zilele probabil.

La o acţiune stupidă de propagandă nu putea apărea decît o contraacţiune stupidă. Aş expune pe scurt retorica celor două. Că nu e greu.

Primii, i-am numit hotnewsguranpetreanutudoretc., şi care sînt percepuţi drept “fini analişti”:

Americanii sînt buni şi virili şi de ei avem nevoie să ne scoată din corupţie şi sărăcie, chiar atunci cînd o fac prin corupţie şi sărăcire. Mai bine săraci şi capitalişti decît săraci şi corupţi.

În România nu există sărăcie – sînt mulţi care se prefac pentru ajutor social – dar există pericole reale venite dinspre marxişti cumpăraţi de Putin.

“Fuck EU”, sînt prea slabi europenii, nişte fetiţe sperioase faţă de hotărîrea sănătoasă a aemricanilor. Sîntem în pericol de a fi părăsiţi de laşii francezi sau germani în braţele lui Putin (care, de altfel, e la fel de neocon ca noi, dar de aia ne e frică: s-ar putea să ne placă).

Pînă şi pe Daniel de la BOR trebuie să-l apărăm pentru că-i atacat de forţe ruse.

Cine zice că avem probleme grave cu salarii mici, 50% copii în risc de sărăcie, educaţie canci etc. este un vîndut ruşilor şi ar trebui să fie eliminat din viaţa publică.

Noi sîntem soldaţi la firul ierbii, avem ziare thinktankuri şi de aia luăm bani de la toate instituţiile statului şi europene ca să băgăm steroizi în pieptul românului soldat universal. Nu e vorba de patriotism (deşi o s-o luăm şi prin bălăriile alea dacă vor creşte fondurile), noi vrem să fim puşcaşi marini la tastatură.

Nu avem probleme cu Legile Big Brother, numai păcătoşilor le e frică de expunere. Noi vrem să fim controlaţi, pentru că se dezvoltă businessul controlului, adică exact ăia care ne plătesc.

Am făcut bine că am atacat împreună cu SUA Irakul din motive închipute,  şi dovedit mincinoase (nu şi în România), am făcut bine că am torturat oameni pe teritoriul României. Trebuie să apărăm democraţia cu orice mijloace nedemocratice. Aşa cum putem susţine anticorupţia cu diverşi corupţi.

Iubim capitalul, orice reglementare a lui e venită de la Putin şi de la chinezi. Sănătatea nu e un drept (decît atunci cînd arde un club şi să dă la televizor), în rest e un serviciu pe care-l plăteşti sau mori în chinuri pentru că aşa meriţi, nefiind un adaptat la piaţă.

Au avut şi americanii micile lor păcate, dar sînt în luptă cu RĂUL ISLAMIC. Şi e normal să susţii şi ISIS împotriva RĂULUI care acum ameninţă Europa.

Problema e strict culturală. Faptul că nu omoară precum creştinul Breivik îi fac din start suspecţi (Breivik avea puţină dreptate, nu?).

Ruşii atacă pervers de aia merită şi atacuri teroriste de la ISIS. Ţin cu Assad pentru că e natura lor. Europenii vestici ţin cu ruşii pentru că sînt profund viciaţi, slăbiţi în fibra lor culturală. Americanii nici n-ar trebui să stea de vorbă cu ei. De fapt, nici nu ştim cine e mai rău, ISIS sau ruşii.

Şi pot s-o ţin aşa dar îi ştiţi şi voi, cam aici se învîrte “analiza complexă” a unor zone aşa-zis quality care au facebookizat/antagonizat complet dezbaterea publică românească. I-am numit pe hotnewsguranpetreanutudor (da, şi Antena 3 are aceeaşi “politică externă”, săptămîna trecută am văzut un reportaj lăcrămos despre cei mai fanatizaţi naţionalişti ucrainieni care sînt de fapt nişte suflete mari adunate întîmplător sub steaguri cu svastică).

Reacţia

Reacţia la un astfel de servilism strategic complet necritic nu poate fi, cum spuneam, decît aberantă. Pe de o parte, e o întreagă fermentaţie underground conspiraţionistă, împotriva masoneriilor sau frăţiilor jidoveşti care domină lumea. De cealaltă parte, şi în România, ca şi în Polonia, UNgaria începe să prindă muguri un naţionalism dubios, o aripă conservatoare pe care Partidul Popular o tolerează în interiorul organizaţiei, desigur. E vitală pentru că oferă, culmea, ceva mai multă promisiune de plasă socială contra fanatizare dubioasă naţionalistă.

Toate interpretările care ne prezintă un Băsescu şi anti-refugiaţi, şi anti-anticorupţie, mai nou, de cînd nu mai numeşte el procurorii şi oleacă anti-american (aici e psihanalizabil, e de la prea mult servilism) pentru că ar fi un animal politic care simte oportunităţi sînt puţin greşite.

Băsescu a văzut că se poate Beata Szydło în Polonia, fără ca UE să se îngrijoreze şi atunci îi dă bătaie. Că doar Comisia Europeană mai mult s-a agitat că, în Portugalia, stînga radicală s-a aliat cu social-democraţii şi au răsturnat nişte “boci şi mru-i” de-ai lor, decît că în Polonia ăia de au luat puterea au un discurs care l-ar putea face pe Orban să roşească.

În Est putem prosti prostimea cu discursuri aparent în sprijinul ei şi cu o spoială anticorporaţie, în timp ce nu vom face altceva decît să conservăm structuri dure poliţieneşti şi de control. În numele democraţiei şi cu sprijinul unor forţe conservatoare vestice. Nu eşti un conservator respectabil dacă nu ai la picior un pitbul de 10% la extrema dreaptă.

Basescu nu e un inovator, simte unde “se dă voie”, ştie care- s supapele aprobate de unele forţe politice trans-europene. Antiamericanismul e un filon important, anti-refugiaţi, xenofobia în general constituie un fluviu european imens şi, ce să vezi, toate se pot desfăşura în cadru “democratic” susţinut de figurile onorabile din vîrfurile unor mari partide. Deci e voie, asta a simţit Băsescu.

Şi a început să vorbească exact ca neoconii care au cîştigat în Polonia puterea recent. Şi eurosceptici oleacă, e voie. Euroscepticismul convine atîta timp cît e reacţionar, prezervă identitatea culturală blabla.

Şi uite aşa vom avea două tabere aberante printre care ne va fi din ce în ce mai greu să ne facem loc, să criticăm cu adevărat şi cu intenţii real progresiste şi UE, şi SUA, şi TTIP-uri, şi moneda euro, şi politicile austerităţii şişi.

În final, putem observa că ambele tabere se trag cam din aceeaşi matrice politică. Ba chiar unii precum Băsescu pot face ambele roluri în mai puţin de un an. Susţinători necondiţionaţi ai măsurilor neoliberale, unii mai UE sau SUA-iubitori pentru că s-au lipit la acele ţevi de finanţare, alţii care ar vrea din nou surse alternative de finanţare, din capital românesc. Luptele lor sînt pline de ipocrizie, dar unele ciocniri vor fi reale şi nocive pentru cei dintre fronturi.

Unii se dau “reprezentanţii civilizaţiei occidentale” dar sînt variante soft ale miliţiilor ucrainiene de luat capul la comunişti şi ruşi. Alţii se vor noii reprezentanţi ai esenţei româneşti a capitalului şi vor să mute din felia multinaţională spre diverşi posesori interni de capital, chestie care nu oferă nicio garanţie de mai bine.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


54 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!