RSS Feed

şTRUMPii estici

vezi toate articolele de
22 Jul 2016 la 12:56 un comentariu 681 vizualizari.

În România e o oarecare frică de Trump. E o frică stranie, pentru că Trump vorbeşte fix ca marii agitatori şi activişti ai capitalismului fără scrupule. Le e frică de ei înşişi. Cam tot aşa cum îl urau pe Putin deşi, în secret neoconii noştri îl admirau pentru “fermitate”.

Trump e o şaormă mediatică cu absolut de toate. Mai nou se subliniază intenţia lui de a propaga americanism, în detrimentul globalismului. Trump ia subiecte populare şi le pune pe tavă pentru obţinerea unor efecte simple: taxare şi mai mică pentru bogătani şi un nou vânt în pânze populist pentru plutocraţi, unii mai “autohtoni”, nu aşa răi ca ăia “multinaţionali” (frecţii, desigur).

Adevărata problemă cu Trump este reacţia anemică şi fără vigoare din partea opoziţiei. Clinton chiar reprezintă o plutocraţie jenantă în reacţii, prin politica făcută în ultimele decenii. Nu Trump o poate învinge pe HC, ci exact ceea ce ea reprezintă i se poate întoarce împotrivă.

Zilele de convenţie republicană au adus desigur un show de ură şi scrîşnit din dinţi, dar totul a fost învelit grijuliu într-un discurs mai universal decît am vrea să credem.

Ce trebuie să recunoaştem e că trăim într-o lume în care tocmai elitele – intelectuali, ziarişti care se pretind quality, politicieni care se pretind centrişti pesedişti-penelişti sau tehnocraţi – vorbesc precum Trump. Un ghiveci de procapitalism mistic-dement a la Ayn Rand şi văicăreli extrem de agresive şi “curajoase” împotriva drepturilor de orice fel pentru angajaţi.

ASEMĂNĂRI

Bun, să vedem asemănări între populism Trump-ist şi populism oportunist la ştrumpii estici:

Ajutorul social, ceva dubios. Aici, Trump e chiar mai moderat decît apucaţii de aici.

Belicoşenie. Numai ăia slabi de înger o ard cu pacifismul. Vrem arme, amici puternici.

Antirefugiaţi. Nici nu are rost să dau exemple.

Cultul antreprenorului. Un cult tembel, de televizor, al “omului de afaceri”, ăla care DĂ locuri de muncă. Un soi de misticism de bodegă: lasă bă că dacă fac unii bani ne aruncă şi nouă oasele. Şi Trump şi şTRUMPii promit că aruncă oasele.

Taxe mici.  Din nou, Trump e modest, prin România e cu bonus: şi taxe mici, şi neplătite şi ambasadori angajaţi ca lobbyşti direct.

Anticomunism. E comunism orice, şi dacă dai ajutor de urgenţă gratis la spital eşti un comunist.

Antipolitică. Trump e apolitic, nu-i plac politicienii, e împotriva oamenilor de partid clasici. Vorbeşte aproape ca un tehnocrat:)

Americanism. Şi ai noştri sînt ultraproamericani. Nu prea suportă Europa cu oaze de socialism (sindicalism şi alte chestii desuete). La fel şi Donald.

DEOSEBIRI

Şi mai amuzant-apocaliptice sînt deosebirile dintre Trump şi şTRUMPi.

Anti-NATO. Trump a indignat zilele trecute cu afirmaţia că dacă o ţară baltică ar avea probleme cu ruşii, NATO nu va sări în apărare. Şi, în general, s-a arătat anti-NATO. De fapt, Trump e perfect în linie FuckEU a la Victoria Nuland. NATO e american şi punct, restul scoateţi banul. Cu ce diferă de strategiile Clinton-Nuland prin estul Europei în criza ucraineană? Normal, ştrumpii noştri adoră să urle din spatele scutului. În faza a doua îşi vor declara şi ei, dacă iese Trump preşedinte, dragostea pentru SUA, nu pentru abureli ca NATO.

şTRUMPii noştri sunt şocaţi că superputerilor le pasă fix deloc de periferii. Asta după ce periferiile ling clanţele, ca să citez din clasici.

Sindromul Teleorman. O altă mare diferenţă între Trumpi şi şTRUMP-i este atitudinea faţă de electorat. În cazul Brexitului, a apărut antagonizarea între alegătorul britanic deştept şi frumos şi sărăcani needucaţi care au pus botul la cîţiva miliardari cinici. Aţi văzut cu ce rezultat. În România, aşa se încordează dreapta, se arcuieşte spre extremă dreapta ca să salveze “europenismul”.

Trump antagonizează în chestiuni de rasă, de corectitudine politică, de tipuri de capital. Ai noştri n-au greţuri: dacă nu eşti atent, îţi bagă şi vot cenzitar.

Americanism. Ai noştri au început şi ei să descopere un soi de românism pe care să-l afişeze în noua defilare globală de americanisme, british-isme etc. E fix ca la Trump, cică să ne apărăm “capitalul nostru”. Aici apare mare contradicţie a acestui fel de “ism”. Bechtel sau Microsoft e un ism, nu la altul.

H. Clinton. Cei de aici o iubesc pe Clinton pentru că e mult mai pusă pe război şi înarmare decît cinicul Trump. Hillary a crezut dintotdeauna într-o revitalizare a războiului rece. Fix ce vroiau şi ai noştri.

În fine, să le urăm cetăţenilor parteneri strategici baftă în alegeri.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , , ,


1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!