RSS Feed

Succes la CNCD: Senatorul Leon Dănăilă a fost sancționat pentru afirmațiile discriminatorii la adresa femeilor

vezi toate articolele de
12 Apr 2017 la 18:34 comenteaza acum 3054 vizualizari.

Ca urmare a petiției nr. 6985/18.11.2016 pe care am depus-o la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării prin care am reclamat caracterul discriminatoriu la adresa femeilor al unor afirmații făcute de domnul Leon Dănăilă, la acea vreme candidat PNL pentru alegerile parlamentare, actualmente senator, domnia sa a fost sancționat prin Hotărârea nr. 200/22.03.2017 care mi-a fost comunicată prin poștă în cursul zilei de ieri. Colegiul Director al CNCD a confirmat că declarațiile domnului Dănăilă reprezintă discriminare conform art. 2 alin. 1 șI art. 15 din O.G. nr. 137/2000, astfel că îl obligă pe acesta să publice în presa națională un rezumat al Hotărârii, îi recomandă să nu mai promoveze în viitor afirmații cu caracter discriminatoriu și îi aplică sancțiunea de avertisment.

Domnul Dănăilă afirmase, printre altele, că:

“femeile nu sunt bune de chirurgi”

“(…) n-au talent.”

“(…) femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte”

doamnele au alte preocupări. (…) dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni”

Ulterior, în 28 noiembrie 2016, printr-o declarație dată pentru jurnalista Ștefania Matache de la Casa Jurnalistului și publicată pe facebook, domnia sa a revenit cu declarații făcute în același spirit:

Dl. Dănăilă: “…eu știu, că am experiență și cunosc problema. (…) Căutați în istoria chirurgiei din România și în istoria chirurgiei universale dacă găsește vreo femeie profesoară în chirurgie cardiacă sau în neurochirurgie. Și atunci o să se convingă și ei.

Jurnalista Ștefania Matache întreabă: “Păi și nu sunt femei neurochirurg la noi?”

Dl. Dănăilă răspunde râzând: “Sunt, dar nu sunt bune! Asta am vrut să spun”.

Leon Dănăilă

După cum am arătat în petiție, discursul domniei sale va afecta în mod negativ carierea multor femei care doresc să activeze în domeniul neurochirurgiei. De asemenea, prin prestigiul pe care îl are poate influența în mod negativ accesul la anumite locuri de muncă pentru femeile chirurg. Astfel de afirmații sunt generatoare de stereotipuri de percepție care pot afecta mediul profesional al medicilor chirurgi, cu consecințe atât asupra evoluției profesionale a acestora, cât și cu posibil impact asupra pacienților.

Carieră prodigioasă a domniei sale apreciată în mediul academic și în opinia publică face ca afirmațiile sale să capete o greutate mult mai mare. Iar faptul că domnia sa a formulat aceste opinii cu caracter discriminatoriu din postura de candidat cu șanse foarte mari de a deveni senator amplifică și mai mult gravitatea lor. Recent, europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke a șocat întreaga lume democratică prin declarațiile făcute la adresa femeilor într-un spirit asemănător cu cele proferate de către domnul Dănăilă, iar reacția critică la nivel european a fost una exemplară. Atât declarațiile discriminatorii ale domnului Dănăilă, cât și cele ale europarlamentarului polonez sunt incompatibile cu o societate democratică.

Politicianul polonez Janusz Korwin-Mikke

Pentru mine a fost de neînțeles tăcerea Partidului Național Liberal care, cu prilejul unui asemenea incident, ar fi trebuit să își reafirme atașamentul față de principiul nondiscriminării și față de egalitatea de șanse între femei și bărbați. Din nefericire, singura voce care a luat o poziție oficială a fost doamna Hilde Brandl, candidată din partea acestui partid pentru alegerile parlamentare de anul trecut care, în loc să se distanțeze de afirmațiile domnului Leon Dănăilă, a acuzat într-o manieră demnă de discursul extremei drepte instituția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Acest lucru demonstrează o lipsă evidentă de atașament față de valorile liberale prin care se numără egalitatea de gen, libertatea individuală și democrația.

Ioana Stăniloiu

Am adăugat, mai jos, petiția către CNCD și completările făcute în 07.02.2017

Ioana Stăniloiu

Către

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

În atenția: dlui Asztalos Csaba, președinte

Domnule Președinte,

Subsemnata Ioana Stăniloiu, domiciliată în București, date de contact: e-mail – ioanastaniloiu99@gmail.com , tel 0744 395 562, formulez următoarea

SESIZARE

În baza Art. 2 (1), (4), (11) și Art. 3 din OUG nr. 137 / 2000, republicată, mă adresez instituției dumneavoastră pentru a sancționa declarațiile cu caracter discriminatoriu și incitarea la discriminare descrise mai jos. Îmi întemeiez sesizarea pe prevederile Art. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 pct. (1), 15, 19 pct. (2), 21 și vă solicit sancționarea domnului Leon Dănăilă, medic chirurg și academician, în baza Art. 26 din OUG nr. 137 / 2000.

Vă rog să aveți în vedere și prevederile Convenţiei asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei ratificată de România în 1981:

“Articolul 1

În termenii prezentei Convenţii, expresia „discriminare faţă de femei” vizează orice diferenţiere, excludere sau restricţie bazată pe sex, care are drept efect sau scop să compromită ori să anihileze recunoaşterea, beneficiul şi exercitarea de către femei, indiferent de starea lor matrimonială, pe baza egalităţii dintre bărbat şi femeie, a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în domeniile politic, economic, social, cultural şi civil sau în orice alt domeniu.

Articolul 2

(…)

e) şi să ia toate măsurile corespunzătoare pentru eliminarea discriminării faţă de femei de către o persoană, o organizaţie sau o întreprindere oricare ar fi aceasta;”

În fapt, în data de 4 aprilie 2016, într-un interviu publicat pe site-ul adevarul.ro, domnul Dănăilă Leon a afirmat următoarele:

“Chirurgii, vă spun din experienţa mea, cei înalţi şi solizi nu sunt buni chirurgi. Sunt mediocri. Apoi femeile nu sunt bune de chirurgi.

Reporter: Cum aşa?

Vă spun foarte precis. În marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevăraţi… N-au talent. Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie. Dar femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte. Eu când am operaţii noaptea, repet chiar dacă am făcut operaţia aia de 100 de ori: tai aşa, fac aşa, mă duc aşa. Dar doamnele au alte preocupări. Într-adevăr, şi alea sunt foarte importante. Dar, dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni, să ştiţi. Acum sunt şi bărbaţi proşti, ca în orice meserie (râde).”

Cu tot respectul pentru profesionalismul recunoscut al domnului Dănăilă în meseria pe care o face, afirmațiile domniei sale reprezintă o încălcare gravă a demnității femeilor, în general, iar eu mă consider direct lezată de acestea. Având în vedere că dl. Dănăilă este o autoritate în domeniul neurochirurgiei și o persoană publică, discursul domniei sale va afecta în mod negativ carierea multor femei care doresc să activeze în domeniul neurochirurgiei, dar și a bărbaților „înalți și solizi” care doresc același lucru. Prin prestigiul pe care îl are poate influența în mod negativ accesul la anumite locuri de muncă pentru femeile chirurg ori pentru bărbații “înalți și solizi”. Deși declarațiile domnului Dănăilă sunt ridicole, imorale și lipsite de orice bază reală, totuși sunt generatoare de stereotipuri de percepție care pot afecta mediul profesional al medicilor chirurgi, cu consecințe atât asupra evoluției profesionale a acestora, cât și cu posibil impact asupra pacienților.

De asemenea, consider că este revoltător și jignitor la adresa femeilor în general, și, în special, a celor care activează în sistemul sanitar din țara noastră, să se afirme despre ele că sunt inferioare din punct de vedere profesional bărbaților. Există femei chirurg și în România și în numeroase alte țări și niciodată vreun studiu nu a indicat vreo probă în sprijinul susținerilor discriminatorii ale domnului Dănăilă, susțineri care reprezintă simple prejudecăți.

Afirmațiile făcute în presă au fost prezentate și în conferințele ținute de domnul Dănăilă în cadrul Universității Titu Maiorescu, unde sunt studentă, conferințe la care am asistat și am fost consternată de ceea ce aud. Consider că proferarea unor astfel de opinii cu caracter discriminatoriu de către un profesor reprezintă o abdicare de la standardele științifice și morale academice. Culpa domnului Dănăilă este cu atât mai gravă cu cât generații de studenți pot fi influențați negativ de opiniile sale misogine/discriminatorii, iar numeroase femei pot fi descurajate să urmeze o carieră în chirurgie. De asemenea, genul acesta de afirmații întrețin un mediu ostil și degradant pentru femeile care doresc să profeseze într-un asemenea domeniu.

Aceste afirmații reprezintă o formă de discriminare a unor categorii de persoane care vor avea de suferit din cauza lor atât din punct de vedere profesional, cât și social. În consecință, vă rog să luați toate măsurile legale care se impun.

Cu stimă,                                                                            Data: 18 noiembrie 2016

Ioana Stăniloiu

Activist civic

Completări

1. Domnul Leon Dănăilă a făcut declarațiile reclamate înainte de a deveni senator, astfel că nu beneficiază de imunitatea pentru declarații politice prevăzută în Constituția României la Art. 72 pct. 1.

2. Domnul Leon Dănăilă și-a întărit afirmațiile într-o declarație dată pentru jurnalista Ștefania Matache pentru Casa Jurnalistului și publicată pe facebook pe data de 28 noiembrie 2016. Filmarea întreagă este aici:

https://www.facebook.com/casa.jurnalistului/videos/1283790568358936/

iar momentul discuției citat mai jos începe la minutul 3.05.

Domnia sa spune: “…eu știu, că am experiență și cunosc problema. Dacă o să mă mai întrebe o să le spun. Căutați în istoria chirurgiei din România și în istoria chirurgiei universale dacă găsește vreo femeie profesoară în chirurgie cardiacă sau în neurochirurgie. Și atunci o să se convingă și ei.

Jurnalista întreabă: “Păi și nu sunt femei neurochirurg la noi?”

Domnul Dănăilă răspunde: “Sunt, dar nu sunt bune! Asta am vrut să spun”. După care râde…

“Faptele îl contrazic din plin pe domnul Dănăilă: există femei remarcabile care au fost și sunt chirurgi de excepție atât în România, cât și în alte țări. Spre exemplu, Sofia Ionescu a fost prima femeie neurochirurg din Europa de est, încă din 1944 și a lucrat cu doctorul Dumitru Bagdasar care a pus bazele școlii românești de neurochirurgie. Din respect pentru tradiția medicinii românești, domnul Leon Dănăilă ar trebui să își ceară scuze, nu să își repete prejudecățile râzând…

Dr. Diana Beck a fost prima femeie neurochirurg și o eminentă profesoară de neurochirurgie încă din perioada interbelică, în Marea Britanie. Dr. Ayisima Altinok a fost prima femeie neurochirurg din Turcia, în 1959.

Depășind dificultățile generate de mentalitățile cu caracter misogin din trecut, femeile au reușit, în număr tot mai mare, să aibă acces la educație, să ajungă în universități, să își facă o carieră inclusiv în chirurgia grea, precum cea cardiacă ori în neurochirurgie.

Faptele arată că femeile performează la fel de bine precum bărbații în acest domeniu, iar numărul lor este în permanentă creștere, decalajele istorice din cauza lipsei de acces la educație de până în urmă cu câteva decenii fiind recuperate treptat, de la generație la generație.

Spre exemplu, în Statele Unite, în decada 1980 – 1989 existau 23 de femei neurochirurg acreditate în American Board of Neurological Surgery (ABNS); în decada 1990 – 1999 erau 68, în decada 2000 – 2009 numărul a crescut la 1999, iar din 2010 până acum deja sunt 2019 iar trendul este crescător. Așadar, pe măsură ce femeile au avut tot mai mult acces la educație, ele și-au dovedit calitățile și au performat la același nivel cu neurochirurgii bărbați.

A face afirmații, în anul 2016, cum că femeile nu ar fi neurochirurgi buni înseamnă a perpetua stereotipurile de percepție cu caracter misogin, întrețin o atmosferă ostilă față de medicii femei și pot descuraja tinere aspirante la o astfel de carieră să continue.” – citat dintr-o postare a lui Remus Cernea[1].

3. Candidata PNL pentru Senat în București, Hilde Brandl, a postat ]n data de 23 noiembrie 2016, pe pagina sa de facebook un mesaj de susținere față de dr. Dănăilă. Doamna Brandl se referă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ca fiind o “instanță ideologică” în care oamenii ar fi reeducați, făcându-se o paralelă cu Fenomenul Pitești al terorii și represiunii din perioada comunistă. Redau mai jos întregul mesaj care are o relevanță cu privire atât la neînțelegerea asupra implicațiilor sexiste și discriminatorii ale domnului Dănăilă, dar și cu privire la legitimitatea unui demers precum cel de față prin care m-am adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Din nefericire, la nivel oficial, Partidul Național Liberal nu a luat nici o poziție, din câte cunosc, pentru a se delimita de astfel de declarații.

Întregul mesaj al doamnei Hilde Brandl:

“În aceste zile am observat că se duce un atac incorect împotriva profesorului Leon #Dănăilă.

Stânga marxistă îl acuză de misoginism, sexism și alte isme ideologice, ce au ca scop, printre altele, interzicerea dreptului la opinie și crearea omului nou, visul oricărui regim totalitar, de la nazism la comunism.

Stânga marxistă dorește să-l trimită pe medicul Dănăilă în fața unei instanțe ideologice unde să explice “deviaționismul”. Comuniștii au inventat experimentul Pitești, locul de “reeducare” al celor care nu gândeau totalitar. Jumătate de secol mai târziu, unii vor să te trimită la #CNCD pentru reeducare. Nu voi susține niciodată intimidarea impusă de corectitudinea politică și nici așa-zisele mișcările feministe.
Ca femeie, cred în forța, inteligența și creativitatea noastră. Cred că femeile merită să obțină orice funcție din lume și că sunt capabile de lucruri extraordinare. Sunt numeroase femei în istorie pe care le admir. Amelia Earhart, Anna Aslan, Marie Curie, regina Cristina a Suediei, Margaret Thatcher și în special mama mea :)

Toate aceste femei au realizat aceste lucruri mărețe prin forța, inteligența și creativitatea lor, nu pentru că ar fi fost impuse conform unui algoritm.
De aceea, sunt alături de profesorul Dănăilă și susțin libertatea de exprimare!

Hilde Brandl – candidată PNL pentru Senat în București

23 noiembrie 2016”

Postarea poate fi găsită la acest link:

https://www.facebook.com/GOHILDE/posts/1057638631014113

Ioana Stăniloiu                                                                          7 februarie 2017


[1] https://www.facebook.com/remus.cernea/videos/10153939645151175/

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!