RSS Feed

Sunteți dispuși să plătiți personal un jurnalist independent?

vezi toate articolele de
07 Oct 2010 la 00:52 60 comentarii 1358 vizualizari.

De dimineață, am citit replicile dintre Vasile Ernu și Costi Rogozanu care atingeau, tangențial, și problema cine îi plătește pe jurnaliști (mă rog, pe intelectualii lucrători și în mass-media). Apoi, după-amiază, am primit pe contul de Facebook un mesaj prin care un cititor al textelor mele îmi oferea gratuit găzduire, design și mentenanță pentru un blog personal. Spunea el, în mesaj, pentru că îi plac unele dintre textele mele.

Și așa mi-am amintit de o idee de susținere a jurnaliștilor independenți. Sistemul nu l-am inventat eu și se aplică cu destul succes în unele orașe americane. Se deschide un cont și o bursă de subiecte. Cine cotizează are dreptul de a propune subiecte și să le voteze. Subiectele sunt dintre cele mai diverse, de la reportaje și interviuri cu diferite personalități până la anchete referitoare la afacerile primarului. La rândul lor, jurnaliștii pot propune subiecte. Dintre cele mai votate subiecte, jurnaliștii pot alege și să realizeze materiale. Se înțelege, costurile legate de documentare, precum și veniturile jurnaliștilor sunt plătite din contul în discuție. Publicate online, respectivele subiecte pot fi folosite de orice altă instituție media, gratuit, cu singura obligație de a respecta forma în care au fost realizate.

Atenție! De plătit, sunt plătite materialele realizate, nu jurnaliștii. Dacă vă puneți problema cum a apărut un astfel de sistem, răspunsul e destul de simplu. Și în America și peste tot în lumea ”civilizată”, majoritatea instituțiilor mass-media sunt deținute (și controlate) de trusturi și corporații. Iar România nu este singura țară în care serviciile publice de radio și televiziune sunt controlate politic.

Nu-mi fac iluzii că un astfel de sistem ar putea fi implementat prea repede și în România. Dar asta nu înseamnă că nu pot lansa o întrebare/provocare. Ați fi dispuși să plătiți jurnaliști care să realizeze materiale despre subiectele care vă interesează? Dacă da, cât ați fi dispuși să plătiți lunar?

Întrebare suplimentară: există vreun jurnalist pe care ați fi dispuși să-l plătiți personal pentru a-și putea desfășura activitatea independent?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!