RSS Feed

Supărări provinciale pe capitalistul Cristian Preda. UPDATE: Cristian Preda a corectat formularea

vezi toate articolele de
11 May 2011 la 11:35 un comentariu 1062 vizualizari.

De dimineață, o frază de pe blogul lui Cristian Preda m-a zgâriat pe ochi. ”Astăzi, a dat publicității pretinsul document, cu neîndemânarea unui gazetar de provincie care se mândrește că face investigație, tipărind, de fapt, pur și simplu acte care i-au fost “plasate” de alții, sus-puși. Dezvăluirea nu e dezvăluire, ci doar manipulare a ignoranței sau a fricii.”, scrie Cristian Preda, cu referire la Adrian Năstase și la publicarea de către acesta a unei (posibile) scrisori secrete de la FMI către Guvernul României.

Supărarea nu are legătură cu ideea articolului, ci cu o formulare mai mult decât nefericită și, mai ales, cu o acoperire mai mult decât discutabilă: ”neîndemânarea unui gazetar de provincie”. Înțeleg că, în bătălia lui cu Adrian Năstase, Cristian Preda a încercat să-l arunce în derizoriu, să-l minimalizeze (prin atribuirea caracterului de ”provincial”), dar nu-mi dau seama de ce, făcând asta, nu și-a pus problema că jignește o largă categorie profesională.

N-am complexe față de jurnaliștii din București (nici de inferioritate, nici de superioritate). O știu asta foștii mei colegi ori foștii studenți, cărora le-am demonstrat că pot să publice atât în presa ”centrală”, cât și europeană, la concurență cu jurnaliștii ”capitaliști” (în sensul de locuitori ai Capitalei). Și că singurul criteriu care contează în mod real e calitatea textului și/sau valoarea lui informativă (O frustrare, totuși, am din perioada în care lucram la Radio Cluj, în cadrul Serviciului Român de Radio, când am aflat că cei care își desfășurau activitatea la sediul central primeau un ”spor de capitală” – n-am înțeles vreodată care era motivarea acestui spor și nu știu dacă acum se mai acordă. Iar diferențele salariale în favoarea Capitalei le-am întâlnit și în mass-media private, pentru același post, același tip de muncă și în cadrul aceluiași trust).

Denaturarea adevărului (indiferent în ce scop e făcută) mă deranjează însă. Pentru că, dincolo de regretabila generalizare implicită (”neîndemnarea unui gazetar de provincie” implică ”neîndemnarea tuturor gazetarilor de provincie”) realitatea stă cu totul altfel. Practica tipăririi de acte ”plasate” de alții, sus-puși, se manifestă cu toată puterea în presa centrală. Stenogramele livrate presei centrale în diferite cazuri din ultimul an și jumătate nu au fost rezultatul unor investigații jurnalistice (chiar dacă cei care le-au publicat au avut pretenția asta). Și, cel puțin într-un caz, s-a dovedit că scopul lor a fost evident de manipulare.

Dincolo de situația recentă, reprezintă un fapt care ține deja de istoria presei autohtone că șantajul prin mass-media prezentat sub aura jurnalismului de investigație s-a instituționalizat la București, sub girul lui SRS, înainte de a-și găsi discipoli și de a face puișori prin provincie. Iar dezvăluirile de săptămâna trecută arată că acest tip de practică (fie că e vorba de presiuni/șantaj orientat politic, fie economic – vezi scandalurile Adevărul vs TOB vs Coca-Cola ori Stelian Negrea vs Intact), continuă la cote ridicate în presa centrală.

Desigur, poate vă întrebați dacă o formulare aparent doar neinspirată merită un articol. Ei bine, după cum puteți observa, răspunsul meu e afirmativ. Nu sunt adeptul ”corectitudinii politice” necondiționate în exprimare, dar generalizările și neadevărurile enunțate ca axiome (lucruri cunoscute și acceptate de toată lumea, care nu trebuie demonstrate) sunt extrem de nocive. Studiile legate de prelucrarea inconștientă de informație arată că asemenea formulări crează contaminări și remanențe care se manifestă în cele mai diferite situații (de altfel, e posibil ca și în cazul lui Cristian Preda formularea în cauză să fie tot o remanență cine știe când dobândită). Pentru că sunt informații care sunt preluate automat ca fiind adevărate, fără a declanșa un proces critic de evaluare a valabilității lor (procesul critic de evaluare – atunci când are loc – este orientat către ideea principală a articolului).

Ar fi schimbat cu ceva ideea articolului lui Cristian Preda, dacă formularea ar fi sunat astfel: ”Astăzi, a dat publicității pretinsul document, cu neîndemânarea unor gazetari care se mândresc că fac investigație, tipărind, de fapt, pur și simplu acte care le-au fost “plasate” de alții, sus-puși. Dezvăluirea nu e dezvăluire, ci doar manipulare a ignoranței sau a fricii.”? Cu siguranță că nu. Ar fi fost, pur și simplu, o formulare corectă. Care nu ar fi declanșat supărări. Pe care aveți dreptul să le considerați a fi ”provinciale”. Chiar dacă nu sunt.

***

UPDATE: În urma citirii articolului de mai sus și a altor reacții primite pe blogul personal, Cristian Preda a corectat formularea. ”Am citit reacția lui Mihai Goțiu, ca și mesajele altor cititori/jurnaliști, care mi-au scris că am utilizat în sens peiorativ cuvântul “provincie” în textul de mai sus. Regret această lectură și rog să citiți postarea fără termenul respectiv.”, scrie Cristian Preda. Salut acest gest nu din orgoliu personal, ci pentru că reprezintă o dovadă de normalitate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!