RSS Feed

Tânguiala ultraconservatorilor din România

vezi toate articolele de
05 Jul 2013 la 00:11 2 comentarii 1675 vizualizari.

E de ajuns să aruncăm câteva priviri pe unele bloguri pseudo-creştine ca să ȋnţelegem dimensiunile demenţei din România: toată tânguiala asta ultraconservatoare vine de la nişte oameni care se autoproclamă creştini deşi au ȋnţeles din creştinism cam cât ȋnţeleg guvernanţii congolezi din democraţie. Republica Democrată Congo este una dintre cele mai nedemocratice ţări din lume şi totuşi se autoproclamă Democrată; sesizaţi ironia? E de ajuns să vedem toate denumirile din romanul lui Orwell, 1984, pentru a realiza cam ce se ȋntâmplă şi astăzi prin blogosferă: Ministerul Adevărului era responsabil cu falsificarea istoriei; Ministerul Păcii se ocupa cu războiul; Ministerul Iubirii se ȋndeletnicea cu tortura etc.

Tot astfel unii dintre cei mai vocali „creştini” se dovedesc a fi şi cei mai misogini, ultranaţionalişti, xenofobi (un exemplu recent aici), homofobi şi, ȋn genere, cei mai intoleranţi indivizi cu oricine nu se ȋncadrează ȋn tiparul majorităţii pe care o confundă ei cu lumea creştină. Nişte bigoţi care nu fac altceva decât să strice reputaţia creştinismului. După ce persecută diverse grupuri minoritare, ȋmpotriva cărora deja există destule prejudecăţi iraţionale, tot ei sunt cei care se văicăresc, de fiecare dată când reacţionează cineva, că sunt persecutaţi. Situaţia e de un comic grotesc; să faci parte dintr-o majoritate homofobă şi/sau xenofobă, şi să te mai şi plângi că te-ai pus ȋmpotriva valului, e de un absurd total.

Ca să fiu foarte sincer, nu mai vreau să văd niciodată cum pun unii semnul egalităţii ȋntre creştinism şi intoleranţa agresivă, indiferent că e vorba de xenofobie, de homofobie, de misoginism sau de antisemitism; şi nici viceversa. Creştinismul merită mult mai mult de-atât. Adevăraţii creştinii ar merita avocaţi mult mai buni; bigoţii ăştia care au ȋmpânzit blogurile trebuie să ȋnceteze a mai strica reputaţia creştinismului. Iar ȋn ceea ce priveşte marota „corectitudinii politice,” eu nu i-am auzit invocând-o decât pe cei care se plâng de ea. N-am auzit niciodată pe nimeni, pe absolut nimeni, că se declară un partizan al „corectitudinii politice.” Sorin Cucerai a explicat de altfel foarte bine situaţia pe Facebook, comentând o declaraţie a unui politician care se văicărea ȋn legătură cu faimoasa corectitudine politică:

Sa comentez? Sa nu comentez? Comentez doar putin:).

“Corectitudinea politica” e o fictiune inventata de dreapta americana pentru a decredibiliza miscarile de sustinere a drepturilor omului. Si pentru a putea clama, fals-rebel, dreptul la incorectitudine.

Nu e nimic rebel sa-i spui romului “tigan”, sa ceri femeii sa stea la cratita, sa-i iei peste picior pe evrei, pe negri, pe arabi sau pe “hispanici” (asta cind nu le tragi direct picioare-n gura), sa le zici ungurilor “bozgori” samd. Nu e nimic rebel sa negi drepturile homosexualilor, sa dispretuiesti anti-discriminarea, sa spui ca “bataia e rupta din rai” si tot asa.

Dimpotriva, toate astea sunt vechi de mii de ani, sunt ultra-mainstream daca privim lucrurile in durata lunga. Rebel cu adevarat e sa spui exact pe dos, sa te opui mainstreamului istoric si sa incerci sa schimbi lucrurile. Dar asta, in newspeak-ul conservator, e “corectitudine politica”. Si le pute.

Ca ei vor mentinerea statu quo-ul milenar nu e nimic nou. Ce e nou e aceasta neverosimila mistificare a realitatii prin care au ajuns sa considere “rebele” (daca nu de-a dreptul “revolutionare”) atitudini opresive vechi de mii de ani – si “conservatoare” si “opresive” atitudini progresiste care in Occident nu sunt mai vechi de citeva zeci de ani (iar la noi sunt aproape o noutate absoluta).

Cit priveste retorica prin care drepturile omului sunt echivalate cu comunismul iar omul eliberat de sub tutela mizeriilor traditionale e echivalat cu “omul nou” bolsevic, ea e de-a dreptul dezgustatoare. Si cripto-fascista in toate datele ei esentiale. Si o batjocura impardonabila la adresa tuturor victimelor comunismului.

În final nu pot decât să remarc că este, ȋntr-adevăr, foarte periculos să fii creştin ȋn Europa (şi nu numai). Adevăraţii creştini sunt ȋnconjuraţi pretutindeni de bigoţi care au ȋnţeles din religia creştină cam cât ȋnţelege un câine atunci când i se predă fizică nucleară; ȋn schimb pretind că deţin monopolul asupra adevărurilor supreme, “adevăruri” pe care vor să le impună şi celor din jur. Cu atitudinea asta ȋnsă nu ȋi apropie pe alţii de religie, ci ȋi ȋndepărtează şi mai rău. Nu prea ai ce să le faci. Le explici cu toată răbdarea o dată, de două ori, de trei ori, apoi renunţi definitiv şi mergi mai departe…

vă invit pe pagina mea de Facebook

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!