RSS Feed

Tatulici, la Roșia Montană: ”Democrație e în stradă. Emisiunea mi-o fac cum consider eu”. Și de ce am avut nevoie, după emisiune, de protecția jandarmilor și poliției

vezi toate articolele de
05 Feb 2012 la 23:27 127 comentarii 6417 vizualizari.

Faptul că m-am aflat la Roșia Montană în timpul emisiunii ”Patrimoniul nimănui”, realizată, duminică, de Mihai Tatulici, la Realitatea TV, nu a fost o întâmplare. De la începutul anului am locuit mai mult la Roșia Montană decât la Cluj. Și, în ultimii 10 ani, spre supărarea (uneori) a mamei mele, am fost de mai multe ori (de mult mai multe ori) la Roșia Montană decât acasă ori în satele bunicilor. În toată această perioadă n-am avut vreo problemă în a discuta cu localnicii, fie pro, fie contra proiectului minier. Și chiar dacă, nu de puține ori, au fost și replici schimbate în contradictoriu și chiar pe un ton mai ridicat, nu s-a ajuns la jigniri și, cu atât mai puțin, la amenințări ori la agresiuni fizice. Duminică s-a trecut peste această limită: după ce am fost lovit înainte de emisiune, la final am avut nevoie de protecția Poliției și a Jandarmeriei, pentru a scăpa de un grup de 4-5 angajați ai RMGC care încercau să-și impună argumentele cu pumnul. Cum s-a ajuns aici?

***

Pentru început însă, despre emisiune. Inițial, a fost anunțată o emisiune despre patrimoniu. Cel puțin așa au fost anunțați o parte dintre invitați. În studiourile Realității de la București și Cluj au fost prezenți în special cei care critică proiectul: Ioan Piso, la Cluj, Ștefan Bâlici, Mircea Babeș și Sergiu Nistor, la București, tot la București fiind prezent și unul dintre susținătorii RMGC, Alexandru Vulpe. Grupul compact al susținătorilor s-a aflat însă la Roșia Montană. De unde, de altfel, era coordonată emisiunea de către Mihai Tatulici. De ce la Roșia Montană? ”Misterul” avea să se elucideze pe parcurs.

La început, înainte de a se încinge spiritele, am discutat puțin cu Mihai Tatulici despre format. Despre cum și-a ales invitații, dacă au fost contactați sau nu reprezentanți ai localnicilor care se opun proiectului. ”E o emisiune despre patrimoniu. Cu specialiști. Democrația e în stradă. Emisiunea eu decid cum o fac”, a replicat. Am coborât în stradă. Să văd cum e cu ”democrația”, unde, în jurul orei 14.30, tonul replicilor dintre cei aproximativ 15-20 de angajați ai RMGC și un grup de aproximativ 10 persoane (localnici și turiști care se opun proiectului) crescuse în intensitate. Înainte de a spune ceva am devenit țintă. Mai întâi a amenințărilor verbale și apoi a tirului cu bucăți de gheață și ouă (dintre care una, aruncată de la mai puțin de trei metri, m-a lovit în ureche). La aproximativ 30 de metri, un grup de polițiști privea liniștit scandalul, intervenind doar după ce tensiunea scăpase de sub control și după ce au fost solicitați expres. Ulterior, în timpul emisiunii, Mihai Tatulici avea să afirme că ar fi fost vorba de ”două ong-iste care i-ar fi provocat pe localnici”.

Că cele două fete la care făcea referire nu fac parte din niciun ONG e un amănunt pe care dacă ar fi încercat să-l verifice ar fi aflat că nu stă în picioare. Făceau parte, pur și simplu, dintr-un grup de turiști clujeni care susțin dezvoltarea alternativă a Roșiei Montana la modul cel mai direct: venind la sfârșit de săptămână aici. Incidentul e ilustrativ pentru politica RMGC de ocupare a zonei. ”Roșia Montană nu poate trăi din turism”, afirmă ei. Păi cum Dumnezeu să trăiască din turism, când angajați ai companiei aruncă cu bucăți de gheață și ouă după turiști?

Între timp, în jurul orei 15.00, RMGC a sunat ”mobilizarea”. Două persoane (angajați ai RMGC) aveau să confirme ulterior că au fost sunați ”să vină în piață”. Să vină în piață pentru ce? Pentru că emisiunea lui Mihai Tatulici avea nevoie de decor. N-o să cad acum în capcana emisiunii. Despre patrimoniul de la Roșia Montană și modul în care este ”salvat”/”conservat” de către RMGC am mai scris. Și o să mai am ocazia să o fac (de altfel, zilele următoare am programate întâlniri în acest sens cu reprezentanții RMGC). Mă voi opri asupra a două amănunte.

Mai întâi așa zis-ul echilibru între specialiștii în patrimoniu care susțin proiectul RMGC și cei care îl critică. Pe lângă cei prezenți în emisiune de partea proiectului RMGC mai sunt câteva zeci (nu multe). Cei mai mulți aflați pe statele de plată ale RMGC ori finanțați de RMGC. Cei care se opun proiectului, prin poziții publice personale sau în numele instituțiilor din care fac parte sunt de ordinul sutelor și miilor.

Mai apoi, scopul emisiunii nu a fost dezbaterea în sine (și aici intervine și rolul ”decorului” uman care aplauda ori huiduia – după caz), ci de a evidenția faptul că dezbaterile specializate sunt inutile, iar deciziile ar trebui luate în forță. Forța argumentelor înlocuită cu forța brută (și cu pumnul în gura celor care au alte opinii). Și, dincolo de opiniile specialiștilor, există o evidență despre care nu am apucat să vorbesc în emisiune (din lipsă de timp). Faptul că valorizarea patrimoniului nu se face ÎMPOTRIVA localnicilor unor comunități, ci în avantajul acestora. Că din Maramureș până în Bucovina și de la Sighișoara până în Delta Dunării ori la Rimetea (în apropierea Roșiei Montana), patrimoniul cultural și natural le asigură venituri și locuri de muncă localnicilor. L-am invitat, după emisiune, pe primarul Eugen Furdui să viziteze aceste zone. E invitație pe care le-o adresez și celor din Roșia Montană. Și e vorba de locuri de muncă și venituri pe o durată mult mai mare decât cei 15-20 de ani de funcționare a minei. E drept, pentru asta mai e nevoie de o condiție: să-i întâmpini pe turiști cu pâine și sare, nu cu huiduieli, bucăți de gheață și ouă aruncate după ei.

***

Nu închei fără a reveni la incidentele de dinainte și de după emisiune. Nu sunt ”fată mare”. Ca reporter nu e pentru prima dată când sunt amenințat (dar e prima dată când sunt lovit efectiv). E drept însă că, de această dată, nu sunt amenințat de cine știe ce mafiot ori politician despre ale căror afaceri am scris. Ci de către niște persoane care, la rândul lor, sunt niște victime (iar adevărații responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat sunt cei care i-au instigat). Sunt victime ale manipulărilor și politicilor ”comunitare” ale companiei, care insinuează că proiectul nu pornește din cauza opoziției. Lucru absolut fals: proiectul nu a pornit pentru că nu a reușit, de mai bine de 15 ani, să intre în legalitate. Și nici să dovedească argumentat beneficiile statului român și ale comunității în raport cu distrugerile și costurile pe care le implică. Din punct de vedere personal, nu faptul că scriu despre neregulile și încălcările legii în cazul Roșia Montană stopează proiectul, ci neregulile și încălcările legii în sine. Și, extrem de important, proiectul nu a mai pornit și pentru că există localnici care nu vor să plece din Roșia Montană și care-și doresc un alt viitor. Și aceștia nu vor putea fi scoși cu forța de pe terenurile lor. Din păcate, am mai scris despre alte cazuri din alte țări în care tensiunile dintr-o comunitate alimentate de companii miniere au dus la conflicte încheiate cu victime umane (e drept, asta a însemnat și sfârșitul proiectelor respective – detalii aici). Sper că la Roșia Montană nu se va ajunge până acolo. Și mai sper că cei de la RMGC nu-și închipuie că vor reuși să-i îndepărteze cu forța din localitate pe localnicii care se opun proiectului lor ori că vor reuși să-i intimideze pe cei câțiva jurnaliști care mai scriu despre ei prin asemenea procedee. Personal, le-am solicitat scuze publice pentru agresiunile verbale și fizice de duminică. Aștept.

***

P.S.: Că scopul emisiunii nu a fost o dezbatere despre patrimoniu, ci unul propagandistic s-a văzut nu doar din piața de la Roșia Montană, ci și de la București, din fața televizorului. Din Cristian Tudor Popescu: ”Când scriu aceste rânduri, la Realitatea TV s-a trecut de la persoane separate la antrenarea propagandistică în direct a întregului colectiv: un grup de locuitori din Roşia Montană îi ovaţionează pe specialiştii care au fost împotrivă şi li s-a luat ceaţa de pe ochi şi îi huiduie pe cei care rămân împotrivă încercând să argumenteze.” Articolul complet pe Gandul.info.

***

În comunicatele și luările de cuvânt ale reprezentanților RMGC am auzit de nenumărate ori invitația ca oamenii, jurnaliști sau nu, să vină la Roșia Montană să se convingă ”pe viu” de realitatea și viabilitatea proiectului lor. Cei care vin sunt întâmpinați de angajați ai RMGC (fără a generaliza însă) cu bucăți de gheață și ouă. Amenințări și jigniri. Acest gen de ”ospitalitate” am testat-o din plin duminică (foto, la puțin timp după ce un bulgăre cu gheață și un on m-a lovit în ureche). Vă garantez că nici pe mine, nici pe alții, acest gen de ”argumente” nu vor reuși să mă/îi convingă. Și nici să mă/îi intimideze.

Foto: Sebastian Florian/ clujinfo.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

  • 1grey sports bra pinterest.compuma by rihanna creeper white leather youtube.combred 11 cheap twitter.comwmns revolution 3 youtube.com nike legend mid twitter.com amgstrategy.com../ ...
  • 2cheap air max 95 mens tumblr.comhow much money does a nike shoe designer makered and black balenciaga tumblr.comjordan 5 retro gs pinterest.com nike megatron pinterest.com evincecreation.../ ...
  • 3lebron zoom soldier shoes pinterest.comnike air max 95 whitenike air max 270 light bone and hot punch twitter.comsize vans old skool on feet old stan smith adidas twitter.com alphabounceemzp../ ...
  • 4jordan retro 10 grade school size 7vans sneakers old skoolboys black shoes size 8 youtube.comnike puffa coat youtube.com football camps in ohio tumblr.com kyrie4rgu.com/d../ ...
  • 5asics 360 quantum knit youtube.comall red adidas grade school tumblr.comvans classics old skool guate sneakersjordan 1 high og red tumblr.com acg boots release dates eqtbaskadvxhk.c../ ...
  • 6hypervenom wolf grey twitter.comnike vapor soccer cleats youtube.comvans sk8 hi over washed skinwitte nike airmax infant 8 shoes twitter.com airmax270zky.co../ ...
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!