RSS Feed

Taxa aia de 2% e neputință, nu taxare

vezi toate articolele de
20 Oct 2017 la 11:40 7 comentarii 819 vizualizari.

E foarte trist ce se întâmplă. Presa în proporție covârșitoare cântă partitura patronatelor, dimpreună cu mare parte dintre politicieni și guvernanți. Aproape că-l bănuiesc pe Mișa că a aruncat acea taxă de solidaritate de 2% ca să nu mai vorbim de marea tâmpenie a mutării întregii taxări pe umerii angajatului, o măsură cu efecte dezastruoase pe termen lung. Pe scurt, de aici se va construi privatizarea completă a serviciilor de bază: sănătate și educație. O să regretăm vremurile astea când încă mai aveai oarecare acces la servicii publice, fie ele cu profesori nepregătiți și bacterii mii în spitale. Dacă ai deschis cutia Pandorei cu angajații drept singurii reponsabili social, practic ai dat drumul la estul sălbatic.

Dar să ne întoarcem la celebra taxă 2%. Evident că asta a făcut furori. Și nu adevărata știre, că nu se mai scutesc de impozit salariile mici și foarte mici, cele sub 2000 de lei. De ce? același răspuns tacit pe care-l știm cu toții. Grosul taxelor se colectează ordonat tot de la ăștia mulți și prost plătiți. Nu suntem în stare să taxăm ca lumea marele business.

Un lucru neapărat de spus aici este că avem o pătură ”de mijloc” din ce în ce mai prostesc agresivă. În România asistăm la o concentrare accelerată a capitalului. ”Micul și mijlociul” nu mai funcționează decât ca ficțiune pentru subcontractări sau diverse aranjamente stat/privat sau bigbusiness/smallbusiness. Și totuși nu par să se dumirească că acești mici și mijlocii nu au aceleași interese precum marele capital. Se cred și ei parte din afacere, ceea ce ar fi înduioșător dacă n-ar avea consecințe de un reacționarism extrem: ură totală împotriva angajaților, asistaților etc.

Să repetăm că guvernările Ponta-Tehnocrați-Dragnea au fost, dacă tragem linie și adunăm, paradis fiscal pentru marile afaceri și pentru profiturile peste medie.

Evident că mult mai puțină lume a repetat poezia patronatelor cum că oricum avem nevoie de angajați, lăsați pe noi că nu le scădem salariile, că oricum e criză de angajați. Și aici e esența PSD, să vorbești ca PR al patronatelor și să fii înjurat de ele.

Au apărut ziariști și analiști inteligenți cu argumentul creț că ei nu vor să plătească taxe pentru că se fură. Păi așa pot spune și Țiriac, și pesediștii cu averile în Panama și mulți alții: mă sustrag taxării pentru că se fură. Însă redistribuirea este încă foarte importantă și când există corupție. Una e să încercăm să curățăm canalele de transmitere, alta e să tot scădem din contribuția capitalului la echilibrul societății pentru ca apoi să privatizăm și mai injust drepturile. E ca și cum ai spune că nu mai dau bani la educație pentru că profesorii sunt slab pregătiți – păi atunci dă-le și mai puțini bani și sigur ai rezolvat-o!…

Taxa de 2% și dezbaterea din jurul ei e așadar un semn de maximă neputință guvernamentală. Au făcut un plan de guvernare în care scădeau taxe și măreau salarii. Nu și-au asumat că trebuie să taxezi ca să poți investi sau asigura infrastructură și limite decente de trai pentru păturile de jos. Nu sunt în stare să pună un impozit progresiv nu doar pentru că le e frică de forța publică, mediatică a păturii afaceriste, ci pentru că ei nu sunt în stare să colecteze taxele nici în forma simplă în care sunt. Să nu mai vorbim de toată mascarada cu TVA unde lasă zone întregi să zburde fără plata TVA și îi tot freacă pe ăia care plătesc deja.

Asistăm încă o dată la sacrificarea celor mai  prost plătiți, la agresivitate idioată a unei clase de mijloc care nu înțelege că e mai tare opresată de mediul bancar sau de corporații cu regim de oligopol și la cedarea în fața isteriei celor cu mulți bani de învârtit cu taxe mici. Tot salariații ăia mulți plătesc grosul, guvernanții nu vor și nu știu să taxeze profit, mari proprietăți, afaceri bazate pe resurse naturale. Asta e realitatea. Despre asta nu veți găsi prea multe texte și emisiuni.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!