RSS Feed

Taxați, bre, cu cap, cu atenție, numai faceți-o. Cazul grab-her-by-the-p…, varianta românească

vezi toate articolele de
05 Jul 2017 la 15:26 comenteaza acum 1142 vizualizari.

PSD mai are câte un impuls de taxare după ce tot el a dat tot soiul de facilități marilor companii. IMediat se pune la cale mediatic o Apocalipsă a investitorilor, o piesă din ce în ce mai proastă, dar profund nedemocratică pentru că vine mereu de pe poziții de forță, cu președinți, ambasadori, toată lumea bună de un insuportabil provincialism și de o insuportabilă bogăție netaxată.

Cam asta e problema banilor noi de pe la noi, oamenii ăștia nici măcar n-au ajuns la aroganța burgheză care să spună cu morgă că e normal să plătești ceva taxe. Se trezise un patron în Ziarul Financiar să zică vreo două chestii că, să vezi, că din taxele alea am luat și noi bani căcălău, prima casă, mașina alea-alea, și a plouat cu acuzații de pesedism la adresa ziarului.

Ca de obicei am dus prosteala pânmă la limita suportabilului. Așa cum cu salariul minim nici nu trebuia să existe discuție, am amânat până când mărirea a venit absolut urgentă. Pentru că nu ai capitalism fără consumatori autohtoni, măcar o masă critică, măcar pentru atâta lucru. Numai că există o pătură de capitaliști rentieri, din ăia de au tras 10 apartamente și acum se cred stivgiobși sau din ăia de au lucrat la privat, au luat o retrocedare ceva, iar acum au împușcat și un job la stat onorabil, ășa ca să meargă pensia, și nu înțeleg cum poți să plafonezi un ajutor pentru un tătic care printr-o mașinațiune ia 30 000 de euro pe lună de la stat.

Pentru un salariu mic n-o să vezi președintele și elitele prăfuite ale țării dându-se cu capul de pereți. Cum se pune problema unei tăxuțe pentru salarii imense, limitarea unor ajutoare imense, reglementarea abuzurilor bancare, se fabrică o apocalipsă, cu BNR, consilii fiscale, economiști cel puțin libertarieni etc. care se întrec să explice lecții economice învățate parcă după flyere neoliberale de anii 90.

Asta nu mai e o problemă PSD. E o problemă cu tema însăși și presiunea exercitată de o parte a opiniei publice. Cum propui taxare cum se unesc forțele binelui și o dau de pământ.

Tot aici vedem și problema acestor afilieri cu SRI, de care am discutat în cazul premierului Tudose. Problema cu SRI nu e partea secretă, e partea la vedere inclusiv în economie. A umplut spațiul public de diverse stipendii tocmai pentru tot ce e mai neoliberal în discurs. Că vorba aia, noi trăim din taxele proștilor, dar doar noi trebuie să trăim. Și, am mai spus-o, neoliberalismul deja nu mai crede în el însuși în perioada postcriză, până și el încearcă să se vândîă altfel, mai ”social”, mai sexy, mai macronist-trudeauist, în timp ce caută scăpări noi pentru elitele de business.

Deci conflictul nu e între Dragnea și Tudose. E un conflict perpetuu între ideea de taxă și o frăție de creiere ultraliberale pe bani publici sau din instituții de stat: de la BNR, până la premieri cu studii la SRI. Pentru că nu știu carte, pentru că economia e doar business, nu se sprojină pe o societate complxă, nu are nevoi complexe, e doar o plăcintă din care ia cine trebuie.

Până la urmă, majoritatea a votat în decembrie o intenție de redistribuire, chiar dacă ea era interpretată aberant de businessmenii pesediști, cu scutiri de taxe și alte nebunii. Am scris de la bun început că și dacă își șterg complet ”social democrația” din program, vor fi forțați de realități să fie măcar puțin centru stânga.

Ce se întâmplă acum? Se activează mașinăria care urla anul trecut că o lege oricum tâmpită antibănci (tâmpită pentru că nu ajuta clienții, ăia mulți și abuzați, dar măcar făcea o tentativă) va pune pe butuci sistemul bancar. Legea a trecut. Sistemul bancar rezistă cu un profit istoric obținut în 2016.

În ROmânia s-au adunat bogății, profitul e mai mare decât peste tot în UE și noi vorbim în continuare ca o țară devastată care are nevoie de investiții urgente altfel moare de holeră. Trebuie taxare, progresivă, atentă să extragă o parte corectă din bogății obținute, multe tot cu ajutorul statului (că idei antreprenoriale extraordinare nu prea am văzut): că doar infrastructură, mână de lucru ieftină și destabilizată sindical etc. cu acest stat garant s-au obținut.

Culmea e că nici afaceriștii mai mici nu se prind că ăia mai mari își fac reclamă pe spatele lor, deși plătesc sume mult mai mici decât ei. Chestiunea taxării trebuie orientată clar către mari contribuabili, dar pregătit și argumentat, nu cu declarații în ușa liftului cum face PSD.

Deci, că e taxare pe cifră de afaceri, că e altfel de taxare pe anumite segmente, că e învățat ANAF să mai oprească din scoaterea banilor fără taxare, CEVA TREBUIE FĂCUT! Iar asta trebuie înțeles, că e mai important decât acea convenție transpartinică de 2% pentru apărare.

Cazul grab-her-by-the-p…, varianta românească

Am urmărit de câteva zile scandalul ”grab-her-by-the-p…”, varianta românească. Ziaristul Mircea Barbu face un interviu cu unul din consilierii  lui Trump pe la București. Povestea o găsiți aici. Ce-i spune nenea ăla e o știre în sine – nu vreo bombă, dar o replică relevantă pentru ce înseamnă trumpism. Echipa Trump continuă să creadă că acel episod în care Trump explică cum e bine să sari pe femei și să le apuci de sex e un episod destul de ”mișto”. Și totuși Adevărul îi scoate știrea. Explicația? E ”quality”. Să mori de râs. Ideea nu e de ”quality”, ideea e că s-a activat un comportament slugarnic, cum să nu ofensăm partenerul strategic, chiar când reprezentanții respectivului partener sunt pur și simplu boi. Dar văd că e la mare modă Trump. Toată lumea pe aici îl iubește, că doar e modelul perfect al patronului abuzator care cere micșorări de taxe pentru afaceriști și palme peste cap sau peste fund, după caz, pentru angajați. Deci singura vină a ziaristului nostru a fost că a smuls o replică scandaloasă în plină idolatrie Trump în România. Barbu trebuie susținut, cazul e mai grav decât pare, e etapa ”parteneriat strategic” ajunsă la absurdul absurdului:

L-am întrebat pe Roger, cum era și firesc, ce părere are despre un om care face asemenea afirmații despre femei și care azi e președintele Americii? „Yeah, that was pretty cool, wasn’t it?” („Da, a fost foarte mișto, nu?”), a venit răspunsul. Eram pur și simplu șocat și nu mi-a venit să cred că există oameni care mai cred că e „mișto” să ai un președinte cu asemenea atitudine. Până și Trump și-a dat seama ce prostie a spus și și-a cerut scuze public, iar eu aveam în față un om care admira una dintre cele mai jignitoare afirmații făcute vreodată de un președinte american. Însă Roger Stone a continuat și s-a lansat într-un întreg discurs de laudatio și disculpare la adresa lui Trump pe acest subiect, culminând cu unele dintre cele mai cinice declarații pe care eu le-am auzit vreodată din gura unui om în toată cariera mea de jurnalist.- În timpul unei pauze de filmare, unul dintre asistenții lui Stone m-a abordat și m-a întrebat dacă nu pot șterge la montaj secvența respectivă, pentru că „nu-l avantajează deloc pe Roger”. I-am explicat că nu pot face asta și că nu așa funcționează jurnalismul, chiar și într-o țară ca România (aveam să aflu, a doua zi, că mai am încă multe de învățat despre starea presei de la noi). Colegii cu care am filmat intreviul mi-au mărturisit că asistenții lui Stone au pus aceeași presiune și pe ei, dar aceștia le-au spus lacheilor că nu e treaba lor, să vorbească cu mine dacă au nelămuriri cu privire la aspectele editoriale.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!