RSS Feed

Dar despre nesimţirea taximetriştilor când vorbim?

vezi toate articolele de
18 Feb 2011 la 14:19 86 comentarii 1619 vizualizari.

Un taximetrist a fost omorât în Bucureşti. Deşi peste tot se vorbeşte că din cauza unui loc de parcare, văd că a mai apărut şi varianta în care acesta s-ar fi şicanat în trafic cu presupusul său ucigaş. Sigur, acesta din urmă, oricare ar fi fost condiţiile în care s-a produs evenimentul, nu are nici un fel de circumstanţă atenuantă pentru fapta sa, dacă el a comis-o (asta e altă discuţie, a fost prezentat la televizor drept „ucigaşul”, deşi ancheta abia a început). O cirmă este o crimă, şi nici un om sănătos la cap nu poate să nu o condamne. Totuşi, cu toate regretele pentru moartea unui om, poate că evenimentul poate fi folosit drept pretext pentru a aduce în discuţie şi altceva, serviciul public de transport în regim de taxi. Nu vreau să generalizez, dar taximetristul de Bucureşti reprezintă o categorie aparte de şofer, cea pentru care regulile sunt infinit mai puţine decât există ele în Codul Rutier (Am mai scris aici ce părere am despre ei). Cine ocupă orice colţişor de intersecţie? Cine blochează o bandă doar pentru că trebuie să aştepte un client? Cine depăşeşte coloana la semafor, pentru că trebuie să ajungă la comandă? Cine taie benzile fără semnal, fără să se asigure? Cine îţi circulă pe interzis, pentru că trebuie să ajungă la adresă? Cine vede roşul verde?

Mă opresc aici cu exemplele, oricine a condus în traficul bucureştean ştie ce vreau să spun. Nu, restul şoferilor nu sunt sfinţi, dar parcă prea s-a împământenit regula că taximetriştii sunt mai şoferi decât ceilalţi, că ei îşi câştigă pâinea din învârtitul roţii.

După cum ziceam mai sus, taximetria este un serviciu public, lucru pe care nimeni nu pare să-l conştientizeze, de la taximetrişti la cei care ar trebui să le reglementeze activitatea. Din punctul meu de vedere, nu poţi să să treci pe roşu, când ai client în maşină, iar pedeapsa să fie aceeaşi ca pentru orice alt şofer. O Soluţie ar fi dublarea pedepselor, prin Codul Rutier, pentru oricine îşi asumă să ţină volanul într-un serviciu public, fie că e vorba despre taxi, RATB, maxi-taxi sau altele de acest tip. Mai mult, odată atinsă limita de puncte pentru suspendarea permisului, aceasta ar trebui însoţită de o alăt măsură, cea de interzicere de a mai lucra în domeniu pentru o perioadă determinată, suficient de lungă încât să dea timp de reflecţie asupra faptului că a transporta persoane nu e totuna cu a transporta cartofi.

Nu ştiu, sunt doar nişte idei, cu siguranţă s-ar putea găsi şi altele mai bune, dar cine să le caute? Administraţiile locale, care sunt direct responsabile de transportul în oraş, sunt ocupate să planteze panseluţe, să taie panglici sau să facă liste cu presupuşi consumatori de sare de baie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


86 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
jurnalist Realitatea-Caţavencu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!