RSS Feed

Anticorupții și pesedismul nu mai pot unul fără altul

vezi toate articolele de
04 Dec 2017 la 13:36 comenteaza acum 2 vizualizari.

Pare o conspirație, dar nu e decât o armonie în interese. Pare un sofism de social media, dar nu e decât o analiză a efectelor. Anticorupții (tefelismul de Piaţa Victoriei sau cum mai doriţi să-i spuneţi) și pesedismul nu mai pot unul fără altul.

Avem lupte încinse între pesedism și antipesedism, între tefelism și ”ciuma roșie”. Avem atâta încordare pe legile justiției că nici nu se mai știe care e diferența între ce doresc Badea și Tăpălagă și ce e scris mai precis în acele teribile legi.

Un liberal mai așezat, deputat și membru în comisia Iordache, a și recunoscut că duce lupte grele, dar mari chestiuni de luptat n-au rămas, pesediștii făcând pași importanți înapoi. Sigur, tabădara antipesedistă n-a mai văzut dincolo de ”confirmarea” Departamentului de stat american care se referea la pachetul inițial de propuneri. Și există continua suspiciune că “ciuma roșie”0 oricum pregătește ceva și când o face pe rezonabila.

Însă esențial e să constatăm că nu numai cele două tabere nu mai au loc una de alta, dar nu mai pot una fără alta. Mai presează şi masele nedumerite de atâta vorbă goală să “ia poziţie” după mecanismul “cine nu e cu noi e oportunist și trădători”.

Dar să mergem la ultima mare luptă, disputa irelevantă cu targul din Piaţa Victoriei. Irelevanţa produce violenţă gratuită, de aici şi pumnul eroic în faţa unui bătrân.

A vrut Firea să lovească în manifestanţi şi în revoluţiile justiţiei? Nu cred. Miza, mai ales în condiţiile în care acele manifestaţii oricum au scăzut în intensitate şi ar fi fost oricum băgate în cofă de perioada de consum crăciunistic, a fost una pentru luptele interne PSD.

Firea avea nevoie să atace partea nehotărâtă, ezitantă din PSD. Chiar dacă nu e aliată cu Dragnea, e clar că ea face parte din aripa de putere cu caracter “local” din PSD, din acea trupă nouă impusă de la administraţia locală înspre central. Tudose şi alţi lideri pesedişti care nu fac parte din grupa zgomotoasă – cea căreia i s-a spus clica “sudică”, “peremistă” etc. – joacă “nehotărât” pentru gustul radicalilor baroneţi locali.

De altfel, oamenii au luat chipul şi asemănarea funcţiilor. Ăştia cu funcţii centrale adoră colaborarea cu “statul paralel”, liderii locali care au prins felii de putere centrală se simt în continuare excluşi şi atotputernici pe feliuţa lor, aşa cum Dragnea se simte exclus că nu are puterea deşi a câştigat-o.

Şi uite aşa Firea a înviat agitaţia într-o Piaţă a Victoriei apatică. Şi uite aşa, discuţiile despre justiţie şi sorosisme continuă să acopere chestiuni grave precum revoluţia fiscală, o vulnerabilizare teribilă pentru câteva milioane de muncitori în privat.

Sigur, PSD, prin aripa “radicalizată” luptă cu statul paralel mărind iar cu nişte procente halucinante bugetele SRI, SIE, STS etc.

Mitingul PSD nu e altceva decât o  provocare pentru cucerirea interiorului partidului. Nu de tefelişti le e lor frică acum. Ci de fisuri în frontul actualei clici de conducere. Urlă “Soros”, “colonie” şi altele când ei sunt artizanii înţelegerilor proasteritate şi privatizărilor idioate.

Ce e însă real e că există o clasă de afacerişti medii şi mici care vor să menţină control pe sectoare modeste care le aduc rente grase. Nu e  stat paralel. Sunt moduri paralele de producere de venituri peste medie. Sunt capitaluri paralele. Investiţii  mari care se tot concentrează şi fac legi procorporaţii şi, de cealaltă parte, sateliţi politico business, rămăşiţe de business stil anii 90-2000 care tot pierd teren. Businessul de tip târg de Crăciun nu e o simplă “acoperire”, ăia chiar sunt bani direcţi pentru fidelizarea unor trupe de mici afacerişti pentru partid. Nu ignoraţi importanţa lor, e la fel de mare precum cea a bugetarilor de lux sau castelor ţinute cu bani publici (sectoare din poliţie, servicii, magistraţi etc).

De ce nu le va merge cu discursul antieuropean decoamdată? Pentru că singurul lucru pe care aceşti politicieni l-au oferit oamenilor a fost dreptul la fugă. Dreptul la lucru în UE. Unii îi zic mobilitate, flexibilitate. În majoritate covârşitoare a fost disperare. Să practici un discurs antieuropean în aceste condiţii e puţin cam ciudat, mai ales că românii plecaţi l-au auzit destul de pe la extremele drepte locale. Mă rog, unii s-au şi infectat de aceste retorici. Dar de aici până la marşuri poloneze pentru apărarea rasei albe mai e ceva distanţă de parcurs.

În rest, există o armonie subterană între bune părţi din ceea ce se cheamă tefelism şi pesedismul spasmodic. Ultraconservatori, antiasistaţi, antigay. Mulţi îl iubesc pe Trump şi noile mişcări tectonice din politica zilei de azi. Mulţi adoră politicile fiscale făcute pentru “ai noştri”, adică pentru anumite caste în defavoarea unor clase. Servim IT-işti, magistraţi, bugetari de lux taxând la greu sărăcani din privat sau neridicând standardele bugetare acolo unde contează.

Până şi în tratarea disfuncţiilor din justiţie există o armonie. Pesediştii ar vrea să pună mâna pe armele neconvenţionale de tip Băsescu, aşa cum sunt, fără să le democratizeze (la ce bun? eicum ar mai putea profita?); antipesediştii fervenţi vor să nu se schimbe nimic, adică să rămâna un sistem netransparent şi abuzator de supraveghere cu pretext anticorupţie a democraţiei. De aia uneori îmi zic că această situaţie de paralizie e uneori mai bună decât dacă una dintre părţi ar câştiga prea mult control.

(Chiar de 1 decembrie, în Germania, “o mână criminală” (anunţau autorităţile germane) a dat foc unei clădiri şi au existat zeci de răniţi muncitori migranţi. Mulţi dintre ei români. Agenda publică nu a fost clintită. Nimeni n-a avut chef de subiecte cu adevărat îngrijorătoare. A dat toată lumea câte un semnal de îngrijorare şi apoi ne-am întors la dispute irelevante. Dacă nici la asta nu mai există organ mediatic şi civic care să reacţioneze necondiţionat înseamnă că am reuşit complet să extirpăm orice urmă de empatie şi de reflex sănătos de a alcătui agenda publică totuşi în funcţie măcar de emoţii puternice autentice, ce să mai vorbimdespre criteriile injustiţiei sociale.)

Această  dependenţă anticorupţie-pesedism va continua cât timp ea va ascunde eficient teribile nedreptăţi sociale. O dependenţă neintenţionată dar bună la tot felul de lucruri pe lângă taxarea muncii şi micşorarea taxării bogăţiei. E o dependenţă care serveşte şi lupte interne în PSD, şi la cheltuirea necontestată a bugetului în continuare pentru statul “paralel şi strategic” şi nu pentru un stat al bunăstării minimale.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!