RSS Feed

Tenaris Silcotub – cine ascultă protestele muncitorilor? Duminică, la Zalău, din nou în stradă

vezi toate articolele de
03 Aug la 10:55 116 comentarii 2 vizualizari.

Mai ascultă cineva și protestele din țară ale muncitorilor din mediul privat? Zilele astea la Zalău au loc proteste în diverse forme ale sindicaliștilor de la Tenaris Silcotub, motivul fiind presiuni noi puse pe angajați  și salariile foarte mici. Pe 5 august are loc un nou protest cu angajații și familiile lor împotriva conducerii Tenaris.

Marșuri de protest au mai avut loc pe 31 iulie la Zalău, la Târgoviște și pe 1 august la Călărași (unde sunt ate fabrici ale multinaționalei).

Cererea de mărire a salariilor s-a lăsat cu veșnicele amenințări ale patonatului cum că mută producția în Mexic. Ceva promisiuni au fost obținute la negocieri, dar salariații nu vor să renunțe la revendicări, La Zalău de exemplu nu acceptă mărirea oferită de conducere (vezi și aici). E de înțeles, pentru că salariile abia sar de minim.

NU doar salariile sunt problema, un lider sindical tocmai îmi povestește că munca sâmbăta și duminica a cam devenit obligatorie. Reperul salariului minim a devenit și el un soi de ”salariu normal” într-un sector în care salariile erau mult peste medie – peste 50% din angajați au slaariul minim, declara un lider sindical la precedentele proteste.

Citez din comunicatul sindicatelor Tenaris (parte din CartelAlfa):

”În ciuda situaţiilor particulare ale celor două întreprinderi, Tenaris Silcotub, respectiv COS Târgovişte, lucrătorii au aceleaşi nemulţumiri majore:

• Salariile extrem de mici, care nu reflectă corect condiţiile de muncă din metalurgie şi

• piedicile legislative în calea negocierilor colective prin Legea 62/2011

• intentia Guvernului de a nu mai prelungi incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite dupa 1 ian 2018 si mentinerea discriminarii la incadrarea locurilor de munca in conditii speciale.

In mod tradiţional, în domeniul metalurgiei, salariul minim era cu 20% mai ridicat decât cel de la nivel naţional şi o proporţie mică dintre lucrători erau încadraţi la minim, fiind recunoscute vechimea, nivelul de calificare sau cerinţele postului, elemente în baza cărora se stabileau ierarhiile salariale.

După dispariţia coeficienţilor de ierarhizare prin eliminarea contractelor colective de sector şi cel naţional şi în lipsa instrumentelor negocierii colective care să asigure o creștere măcar echitabilă, dacă nu proporțională, a celorlalte salarii odată cu creșterea salariului minim, diferenţele au dispărut şi treptat salariile s-au egalizat la nivelul salariului minim pe economie.

Salariile de subsistenţă care nu permit un trai decent, condiţiile de muncă proaste, relaţiile de ev mediu cu angajatorii, dar şi lipsa recunoaşterii printr-o ierarhizare corectă, creează frustrare şi alimentează migraţia masivă de lucrători spre alte ţări europene.

Este necesară modificarea de urgenţă a Legii 62 a dialogului social pentru a debloca negocierile colective la toate nivelurile, în acord cu Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de România.

Este o prioritate care se reflectă şi în Recomandările specifice de țară ale Comisiei Europene: ” În România, cadrul pentru negocierile colective nu favorizează funcționarea armonioasă a sistemului de relații de muncă. Dialogul social este caracterizat de un nivel scăzut de negociere colectivă, în special la nivel de sector, și de o participare redusă a sindicatelor și a organizațiilor patronale. Pragurile ridicate de reprezentativitate și definirea vagă a sectoarelor se numără printre principalele obstacole în calea unui dialog social mai eficient. S-au înregistrat puține progrese până în prezent în privința modificărilor legislative care vizează îmbunătățirea cadrului instituțional.”

Traiectoria descendentă a ponderii remunerării salariaţilor în PIB (cea mai accentuată dintre ţările Europei Centrale şi de Est) arată că lucrătorii nu beneficiază de pe urma creșterii economice la care contribuie în mod direct și indică modul profund inechitabil al distribuției rezultatelor creșterii economice între cei care muncesc și reprezentanții capitalului, acționarii.

Dacă în 2008, la un cost total al orei lucrate de 17,8 lei, productivitatea orară era de 23,5 lei, în 2017, la un cost total al orei lucrate de 29,2 lei, productivitatea orară era 47 lei, de peste trei ori mai mult valoarea adăugată. (Situația salariaților din România – studiu anual, 2018, p.55)

Companiile păstrează o proporție mai mare de venituri, ca profit, în detrimentul salariilor şi este necesară reînnoirea negocierilor colective pentru a obţine salarii mai echitabile.”

Singurul comunicat dat de companie a fost că încearcă negocieri cu fiecare din cei 2000 de angajați pentru că nu s-a ajuns la un acord cu sindicatele.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!