RSS Feed

Tînăra elită socială a ţării. Eroi antibăsişti pe bani de la Ridzi. PROveste

vezi toate articolele de
11 Feb 2015 la 11:10 47 comentarii 3877 vizualizari.

Tineri, muncitori, facem bani de la zero, avem freze mişto. Şi ne enervează “asistaţii”, statul . Ştiţi restul poeziei. Imaginea asta era de obicei asociată cu lupta anticorupţie. Tinerii urbani nu mai suportau prostia ălora de se vindeau pe o găleată. Am ascultat poemul pînă la saţietate. DNA începe să tot zgîrie imaginea asta de cool tineresc care n-a făcut parte din planeta România cînd corupţia a injectat acest factor cool cu bani serioşi. Normal, 90 la sută au fost angajaţi, mai mult sau mai puţin obedienţi, dar angajaţi nu sclavi. Alţii însă au şi contribuit “filozofic” la definirea “privatizării” banului public ca o formă de civilizare urbană nemaivăzută. Am mai spus-o, PSD o fi cumpărat săraci, PDL însă şi-a cumpărat caste tinereşti bogate PRO/YUP pe timp de criză.

Un pasaj dintr-un articol al lui Tolontan mi-a atras atenţia. Tudor Breazu, fostul  soţ al Mariei Apostol, fosta şefă a comunicării Pro (actualmente şeful comunicării de la Antena 3 – poftim ironie), apărea într-un material despre tineri de real succes. Acum explică la DNA cum o fi să iei comisioane de 50 000 de euro la o singură strigare.

Udrea şi Ridzi o susţinuseră pe Elena Băsescu cu diverse campanii de unde PRO-ul lua bani serioşi (materiale fie pe Acasă, fie MTV), alături de Realitatea sau Antene. Înţelegerile se făceau pe advertoriale.

Iar un material mai vechi tot de pe tolo.ro ne arată o esenţă tare a afacerilor politico-mediatice. Presa era cumpărată cu mărunţiş (20 000 pentru Realitatea, Pro şi Antena 3, la vedere) în timp ce grosul se pierdea în firmele unor oameni de-ai lui Voiculescu:

Firma apropiată afacerilor Voiculescu
Înapoi la Loco. În loc să plătească 220.000 de euro, Loco a plătit doar 70.000 de euro. A luat 270.000 şi a achitat 70.000 către staţii. Super!

“Cum se face de banii ajung tot la Vântu şi la Voiculescu?”, se întreba, în off, un deputat din comisie.

Loco este, formal, firma de publicitate a lui Şerban Barbato, şef pe de altă parte al diviziei de reviste din grupul Intact. Piaţa însă bănuieşte că în spatele Loco este Radu Tănăsescu, fost soţ al Cameliei Voiculescu şi partener în mai multe afaceri ale grupului.

Tănăsescu are acţiuni şi lucrează ca director şi la firma CLIR, cunoscută prin Laurenţiu Ionete, firmă prin care au trecut banii de la Loco către Antena 3.

De cîte ori nimeresc pe Antena 3, am 50% şanse să-i găsesc pe GâdeaBadea explicînd cum ei sînt o minune a pieţei libere, în schimb restul sînt nişte japiţe care au luat bani de la Udrea. Badea are o credinţă în cîteva broşurele capitaliste mai naiv înduioşătoare decît închinările la capital şi profit de pe la Contributors.

MIrcea Badea crede că iubirea reală şi totală de patron aduce în mod firesc şi profit pe piaţa liberă. Şi mai crede că dacă ai lucrat într-un loc automat ai fost mînjit de ce o fi făcut patronul ca să producă banii – o fisură logică sper evidentă. Pentru el, singura problemă e să nimereşti patronul potrivit pe care să-l iubeşti sincer. Restul angajaţilor sînt doar căsătoriţi din interes.

Gâdea şi ai lui vor legitimaţie de luptă antibăsistă, dar şi recunoaştere a calităţii lor comerciale extraordinare. Să-i explicăm lui Badea de unde au venit banii lui cu materiale chiar de la el din trust.

Firma la care lucrează Mircea Badea a luat bani de la camarila Udrea-Ridzi, bani publici. Legăturile de business cu politicul şi eventual presa erau asigurate de generaţia YUP (diverşi intermediari în lumea UDREA-VOICULESCIANO-VÂNTU) care mai şi luau partea leului. Ziariştii au şi fost manipulaţi ca fraierii, şi-au şi pierdut din ce în ce mai mult din autonomie pentru că banii publici erau filtraţi de moguli. E doar un episod din prăbuşirea credibilităţii. De aia ar trebui să încetăm cu eroisme şi curaj inexistent şi să privim astfel de poveşti lucid.

Marea diferenţă e că Badea n-a furat, doar a susţinut public un patron care a furat. Breazu a furat. De aia generaţia Pro a fost uneori mai scîrboasă decît o simplă generaţie de oportunişti.

Generaţia YUP are nume mai simplu: generaţia PRO, ficţiunea unui middle class ales şi nemînjit de bani murdari, strict construit din aer, Seinfeld şi “Singur acasă”, propulsat în centre urbane româneşti şi pus să înflorească. A înflorit şi tineretul ăsta pe bani publici, cu o poezie periculoasă “antiasistenţială” la braţ şi a produs în timp tot soiul de extremisme cool , unele chiar anticorupţie şi antisărăcime, vezi ultima mişcare macoveistă.

Fiindcă tot am făcut colaje din Tolontan, să încheiem prin a-l contrazice:

Eventuala înfrîngere în justiție a cetățeanului Băsescu înseamnă o victorie pentru președintele cu același nume. (sursa)

Ăsta e aproape un pontism, cu multiplă personalitate generată de funcţii. Însă acest enunţ paradoxal îmi arată şi anumite limite ale luptei noastre publice pentru democraţie. Băsescu ca persoană a declanşat o formă de subordonare a justiţiei care ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat. Nu doar el trebuie să plătească, şi Kovesi trebuie să plătească, şi Morar, şi mulţi alţii. Sau, dacă nu pot plăti, măcar să fie puşi în situaţia să mai dea şi unele explicaţii.

Cătălin Tolontan spune ce presiuni a suportat. Păi asta pentru că şi-a permis să le suporte, manager stabil economic, bine înfipt în agenda publică. Alţii n-au avut timp nici să termine fraza. Nu toţi ne controlăm destinul, deh. Iar unii, da, ca să-i lămuresc şi o apăsare a lui Tolontan, s-au şi trezit în teambuilding cu diverse personaje dubioase, inclusiv cu Udrea. Nu i-am văzut pe ziariştii buni schimbînd vreo frază în rău sau în bine după aceea.

Din acest punct de vedere mi se pare că tirania lui Năstase a fost mai primitivă dar mai puţin nocivă. Năstase nu a lăsat în urmă o “filozofie” adaptată barbar şi oportunist aşa cum au făcut oamenii lui Băsescu, şi ăia îndepărtaţi care acum se pretind doar europeni, nu şi cocoşieni sau udrieni. Năstase nu a lăsat în urmă urlete de anihilare a unui popor primitiv, nu a instigat la ură de clasă de sus în jos, doar ca să-şi conserve “lupta anticorupţie” – o chestie folosită ca să mai distorioneze democratic cu americani şi europeni o altă realitate: că în 2012 cel tîrziu trebuia să se schimbe tot, ce se întîmplă acum e de fapt urmarea unei lovituri de stat inversă dată de Băsescu şi ai lui – nimeni nu poate contesta dorinţa clară populară de schimbare a regimului în 2012.

Pînă şi ziarişti liberali de bună credinţă, inclusiv Tolontan, nu au vrut să accepte cît de nocivă a fost alăturarea austeritate / anticorupţie / servicii speciale, şi cît de aiurea a fost că în acest fel şi-au cîştigat Băsescu şi trupa lui credibilitate europeană şi americană. Au tăiat de la săraci pentru plata crizei, cum au vrut conservatorii europeni, au băgat bani cu nemiluita în servicii speciale (well done, au strigat USA), au echipat servicii de dat pulane pe spinare la jandarmerie, exact în timp ce tăiau bani sau modificau legi care loveau crunt angajaţii (supermişto!, au exclamat investitorii mari). Doar aşa se pot discuta ultimii 10 ani. Dacă pierdem din vedere dimensiunea socială şi jocul economic, totul se pierde în sofisme.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

47 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!