RSS Feed

Tolontan față cu Badea & Gâdea

vezi toate articolele de
25 Aug 2016 la 15:30 un comentariu 2025 vizualizari.

Tolontan s-a întâlnit cu Badea și Gâdea în studiourile Antenei 3.

 • s-au întâlnit și și-au păstrat intacte masele susținătoare. N-am văzut unul să se îndoiască puțin de idolul său după emisiune
 • un efect bun a fost: ne-am amintit că discuțiile publice ar trebui să aibă loc chiar și între poziții greu de conciliat. Am văzut ani de zile atâtea mascarade de dezbateri  unde toată lumea urlă și de fapt e de acord încât nu poți decât să te bucuri când mai vezi lumile că se întâlnesc
 • pentru că da, una dintre evidențe e că de un deceniu cele două ”publicuri” nu se întâlnesc decât sporadic (cam ca la protestele din 2012, ăia de pe partea cu TNB și ăia de la Fântână). Asta e de fapt schema comercială din care trăiesc și talibanii status quo-ului de tip hotnews tehnocrație, și talibanii ”noi ne iubim patronul și nevoile grupurilor prietene” tip Antena 3. E o radicalizare cu mult fals în ea, dar cu mult folos comercial, unii mai eroi decât alții. Greșeala lui Badea et comp. e că-l asimilează pe Tolontan grupului de radicalizați de formă din tabăra justițiară. Greșeala lui Tolontan îmi pare a fi că judecă în termeni de etică jurnalistică atunci când ar fi trebuit să-i confrunte în ce înseamnă  credințe politice. S-ar fi găsit pe poziții liberale de rit diferit.
 • Mai precis, s-ar fi găsit într-o interesantă luptă între unii care cred în afaceri și profesie ca într-o familie (clan, breaslă etc.), BadeaGâdea, și un învingător pe o piață media dificilă care a extras maximum de credibilitate și de bani (Tolontan)
 • Badea și Gâdea vor penitență de la toată lumea care a ținut cu Băsescu. De fapt vor penitență de la cine n-a ținut cu Voiculescu. Personal, o vreme am urât mai mult politica generată de afaceristul român în general, atât de mult încât m-am apropiat inevitabil de cealaltă tabără. Până când și aia a devenit absolut insuportabilă (și tot prin propagandiștii ei – din 2009, Antena 3 a fost atacată cu trupe susținute din bani publici sau de grupuri de mercenari din zona de influență a președintelui)
 • e și o chestie de bani, nu glumesc, Badea are o obsesie cu rentele extrase de la patron. El crede în piață, vrea bani pentru audiența mare pe care o obține. N-a înțeles că banii vin dacă ești șef, manager:). Pentru Badea e o chestie incredibilă că Tolontan are venituri foarte mari fiind în același trust al lui Voiculescu și fiind împotriva lui Voiculescu de atâta timp. Îi scapă ceva și nu știe ce. Atașamentul față de patron nu produce decât ”sentimentul de familie”, iubire, dar și bani mai puțini. Tolontan înțelege mai bine piața decât Badea, asta îl înnebunește pe ultimul.
 • Rolul Antenei 3 a fost bun când au reușit să producă și altceva decât agendă pentru patronul lor. Dar întreaga lor raportare la lume ca presari e de a ține cu diverse caste, de la patroni, la medici, la grupuri de influență politice. E modul lor de rezistență asumat. Sunt astfel de grupui care iau în posesie zone din presă periodic. La Antena 3 e o filozofie, nu e simplu mercenariat. Noi ținem cu șeful, cu domnul mare profesor medic, cu domnul judecător, indiferent de circumstanțe. (Cine nu înțelege asta trece indiferent și peste ofensiva lobbystico-jurnalistică în domeniul energiei practicată la Digi 24. În acest moment, Digi e un post mult mai dogmatic decât Antena 3, mult mai ancorat în prezent, dar tot cu mari probleme deontologice).
 • ca să fiu frust: există oameni cu bani care-și rezolvă probleme de sănătate, există oameni cu ceva bani și influență care mângâie elitele sănătății pe cap și sunt astfel privilegiați. Restul cu mila.
 • E foarte greu să discuți astea la televizor, dar a fost un început. Taberele s-au plasat frust. Badea cu șefii sistemului din sănătate, asta înseamnă la ei de obicei ”de partea medicilor”. Tolontan cu pacienții. Badea spune un lucru adevărat: așa bleg și subfinanțat cum e sistemul ăsta, încă salvează oameni. Dar îl spune apărând un status quo care de fapt va ucide încet și acest drept, pentru că ai deja prea mulți excluși de la act minimal medical. Tolontan apără un cetățean oarecum informat, din clasa de mijloc, care ar vrea să nu fie un simplu purice supus loteriei bacteriilor. Dar tot Tolontan știe că vreo 40% dintre români nu mai ajung nici la loteria asta. Aici Tolontan nu intră serios, pentru că dacă ar intra și-ar nega fundamentul antreprenorial, credința în piață. Ar trebui să recunoască și falsa conștiință a unei clase de mijloc care a cerut minimizarea serviciului public, iar acum n-are bani să plătească prețul unei astfel de filozofii
 • culmea a fost că Tolontan a fost acuzat de senzaționalism. Badea și Gâdea nu fac senzaționalism, ei vor menținerea unei pături serioase de afacerism local ca simplu garant pentru țărișoară și pentru fundurile lor, desigur. Pentru asta urlă direct și își iau alături mase devastate de două fronturi: de capital local acum un deceniu, de valul multinațional de atunci încolo. Tolontan s-a atins și de multinaționale, Badea și Gâdea sunt mult mai coerenți în ce apără și ce nu apără. Tolontan simte că e ceva foarte în neregulă cu un Hexi rămas singur la control pe o piață unde toată lumea putea fi suspectă de practici periculoase. Tolontan mai poate să și greșească. BadeaGâdea nu greșesc, ei performează.
 • În fine, momentul amuzant a fost acuzația la Tolontan, venită din partea lui Badea, că e un cyborg. Un tip cu calota înțepenită în fixativ de decenii îl acuză pe unul, care juca mult mai firesc partitura ”naturală” cu teniși și cafea la pahar de plastic, de ”nenatural”. Badea vede și acceptă problemele de sistem pentru că el crede în rezolvarea prin clan, justiția trebuie ”umanizată” adică trebuie înțelese soluțiile informale practicate de micul business. Simte instinctiv că ”statul de drept” înseamnă distrugerea capitalului autohton. Tolontan ar fi cyborg pentru că spune că acceptă o decizie a justiției deși îi știe bubele. Amuzant, nu?

Televizorul poate încă genera confruntări interesante. Crezusem partida pierdută.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


1 comment
 • 1

  Totul e cunoscut și arhicunoscut, uzat pînă la urzeală și pipărat pe dasuprița cu tendințe de inedit la caterincă. Iar noi, muritorii fără pretenții la oareșce patalamale, cupe și tinichele, noi, ăia proști, da mulți, rămânem marcați de absența unei, batâr a unei alternative acătării în mass media. Io-te că nu-i!
  Înafara manelismelor, cocălăriilor și meltenismelor cu ca se delectează mârlănimea, snobilimea și prostipendada în public și privat – poate și la privată – n-ați scos prea multe, voi, advărați exponenți ai artelor imaginii și cuvântului, așa că, pai ori bârnă, purtați cu toții în ochi produsele limbii din fibră lemnoasă a unora sau altora.

  samsy baoad
  2016-08-29 14:10:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste psd riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!