RSS Feed

Top 15 cărți & autori în 2015

vezi toate articolele de
03 Jan 2016 la 00:05 comenteaza acum 1248 vizualizari.

De departe, anul 2015 este unul divers, cu foarte multe repoziționări, greu de judecat în ansamblu; cel mai bine cred că s-ar putea numi anul avangardei – nu o să intru în discuții semantice, o să consemnez doar faptele.

Mai întâi, o semnificativă reconsiderare a avangardei istorice: fiind un centenar Gellu Naum, au avut loc multe evenimente conexe, lecturi și comunicări; acest centenar l-a „prins” într-o oarecare măsură și pe Paul Păun, comiltonul lui Naum. Se remarcă astfel eforturile lui Ion Pop, prin editarea Caietelor avangardei, o revistă de specialitate, cu un număr dedicat lui Naum în primăvară și unul Dadaismului (în 2016 se împlinesc 100 de ani de Dada!) – dar și lui Paul Păun – în toamnă. Pe acest fundal, o apariție consistentă este antologia aceluiași Ion Pop, Avangarda românească, peste 1600 de pagini la Fundația Națională pentru Știință și Artă. O carte așteptată este și ediția lui Petrișor Militaru din Opera poetică a lui Sașa Pană (Editura Aius, Craiova).

Salvador Dali ocupă un loc special; romanul său de la Editura Humanitas, Chipuri ascunse, a fost un complement firesc al interesantei expoziții de grafică Dali de la Castelul Cantacuzino din Bușteni, desfășurată pe parcursul verii. Organizatorii selectului eveniment au adus deja din decembrie alte schițe și desene din clasicii avangardei, cum ar fi Picasso. Să remarcăm, în treacăt, și regalizarea României din ultima vreme: una-două apare un palat, fie el și administrativ, și un eveniment regal; ba chiar și ciocolată regală se pare că avem, printre altele. Ca să nu mai vorbim despre Familia Regală.

O mențiune deosebită are Simona Antonescu; scriitoarea aflată la debut cu Fotograful Curții Regale (Editura Cartea Românească) a scris un foarte bun roman însoțit de reproduceri după vechi fotografii, care analizează începuturile regalității românești – în fond ale societății românești moderne. Un pandant al prezentului regalității este cartea istoricului Alexandru Muraru, Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? (Editura Curtea Veche).

În al doilea rând, avangarda politică (strâns legată în anumite circumstanțe de cea artistică) are un profil foarte bine conturat prin dezbaterile și ideile concretizate în Plante exotice, antologia despre Teoria și practica marxiștilor români, alcătuită de Alex Cistelecan & Andrei State, la Editura Tact; semnificativă este și Arta politică contemporană. Perspective critice, de la Editura Charmides, editată de Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuț Sociu & Marius Tudor Bogdan.

Tot chestiuni de politică a societății noastre au pus și alte volume: preeminența femeii în Evul Mediu, prin textul de secol XIV al Christinei de Pizan, Cartea cetății doamnelor (trad. Reghina Dascăl, Editura Polirom), dificila problemă basarabeană (Iulian Ciocan, Iar dimineața vor veni rușii, Editura Polirom), dar și Sesiunea de toamnă, jurnalul înțepat al lui Eugen Negrici despre formarea intelectualului în epoca dură a dictaturii comuniste. O scenă de aici îți rămâne: vizita lui Ceaușescu la Craiova se produce cu trimiterea unei mașini speciale, din care coboară, pe covorul roșu, doar câinele său de vânătoare. Ulterior, la minute bune, vine și mașina cu Geniul Carpaților. În același spirit, romanul Vremea Moroiului de Viorica Răduță (Editura Cartea Românească) este o disecție a celei mai recente epoci din istoria actuală a  României. Cine o fi Moroiul?

Cît de mult poate merge un intelectual pe urmele unui partid? Depinde de epocă. Un model excelent al intelectualului angajat oferă George Neagoe în analiza deosebită a comportamentului lui G. Călinescu, om de litere & om politic, în Mizantropul optimist (Editura Cartea Românească).

Opusul cel mai comun al avangardei este clasicul; au apărut o serie de ediții de Opere din scriitori semnificativi pentru poezia noastră: Alexandru Mușina, Cristian Popescu, Angela Marinescu (la Editura Tracus Arte, respectiv Charmides). Dintre noile volume, Robert Șerban cu Puțin sub linie (Editura Cartea Românească) este o bună apariție, așa cum este și Svetlana Cârstean, cu Gravitație.

Iar cartea cea mai așteptată a anului: fără îndoială, Solenoid de Mircea Cărtărescu, o poveste (și) despre destinul autorului, al scriitorului.

Topul de mai jos este unul eminamente subiectiv, firește, al cărților, autorilor și mai ales al chestiunilor care mi-au atras atenția. Un clasament pe genuri, cum fac oamenii cuminți și ordonați, ratează, am impresia, fondul discuțiilor.

Top 15 în 2015

 1. Solenoid de Mircea Cărtărescu (Editura Humanitas, București); Simona Popescu, Autorul, un personaj, Editura Paralela 45, Pitești.
 2. Christine de Pizan, Cartea cetății doamnelor, trad. Reghina Dascăl, Editura Polirom, Iași.
 3. Ion Pop, Avangarda românească, Fundația Națională pentru Știință și Artă, București.
 4. Salvador Dali, Chipuri ascunse, trad. de Ileana Cantuniari, Editura Humanitas.
 5. Simona Antonescu, Fotograful Curții Regale, Editura Cartea Românească, București.
 6. Alexandru Muraru, Cum supraviețuiește monarhia într-o republică?, Editura Curtea Veche, București.
 7. Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor românii, antologie alcătuită de Alex Cistelecan & Andrei State, Editura Tact, Cluj-Napoca.
 8. Arta politică contemporană. Perspective critice, Editura Charmides (Bistrița), editată de Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuț Sociu & Marius Tudor Bogdan.
 9. Iulian Ciocan, Iar dimineața vor veni rușii, Editura Polirom.
 10. Viorica Răduță, Vremea Moroiului, Editura Cartea Românească.
 11. Eugen Negrici, Sesiunea de toamnă, Editura Polirom.
 12. George Neagoe, Mizantropul optimist. G. Călinescu și (de)stalinizarea României, Editura Cartea Românească.
 13. Opere (complete) de Alexandru Mușina, Cristian Popescu, Angela Marinescu (la Editura Tracus Arte, București, respectiv Charmides); Sașa Pană, Opera poetică (ediție de Petrișor Militaru, Editura Aius, Craiova).
 14. Svetlana Cârstean, Gravitație, Editura Trei, București.
 15. Robert Șerban, Puțin sub linie, Editura Cartea Românească.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!