RSS Feed

Top clişeele momentului cu anticorupţie, schimbarea clasei politice şi naţionalism de business

vezi toate articolele de
17 Mar 2015 la 10:37 6 comentarii 1445 vizualizari.

Cu cît se agită apele cu anticorupţia mai mult, cu atît vechi idei de-a gata în loc să moară îşi capătă un nou avînt. Cîteva exemple.

Trebuie să scădem taxele şi mai mult. Păi unde e logica. Aflăm că o castă de Păturici au luat minimum 10% din tot ce au prins investiţie publică în ultimul deceniu. Îi prindem cu DNA-ul şi dup-aia micşorăm taxele? Nu. Ideea e că noi amărăştenii am plătit, iar ei nu. Atunci taxarea trebuie să fie gîndită ca o reparaţie măcar – să mai plătească şi ăia plini de bani care au găsit măcar metode să scape. Sigur, pentru unii cea mai bună taxare în teorie pare să fie următoarea: îi laşi să fure 5 ani – un deceniu şi apoi le confişti tot. În rest lăsăm taxe mici să zburde investitrii şi antreprenorii. Ntz, nu merge aşa, arestările merg bine, confiscările nu prea.

Se schimbă clasa politică, urlă şi fanii şi duşmanii DNA. Există o proporţie de adevăr, sigur, se schimbă în sensul că-s mulţi închişi. Şi mai mulţi sînt încă pe afară. Cel mai conservator îndemn e: staţi liniştiţi, Codruţa lucrează pentru voi. Mi se pare că nu numai că nu se schimbă mare lucru, dar se încurajează acelaşi puternic sentiment anti-politicieni, fără măcar un discurs alternativ. Urlăm să fie închişi toţi dup-aia ne culcăm. După un stfel de haos anticorupţie, avem din păcate conturate două tabere la fel de păguboase, un soi de reprezentanţi internaţionali curaţi şi frumoşi gen DNA şi o opoziţie cu spume şi pamflete la gură gen Badea şi Ciutacu. (Apropo, ăia de la A3 şi de la RTV, daţi-le lui Badea şi lui Ciutacu şerveţele, puneţi-le mască, făceţi-le ceva; de cîte ori dau pe posturile respective ăştia au spume la propriu, daţi reclamă mai des şi ştergeţi-i la gură, că vomită telespectatorii).

Însă ce se schimbă de un deceniu e stilul de business. România e una dintre ţările cu cel mai slab capital local din Est. În perioadele de criză, tendinţa către concentrarea capitalului, către acumulare loveşte crunt în astfel de locuri. O curăţare aparent politică  poate fi considerată la fel de bine înlăturarea unor praguri şi filtre locale pentru conservarea unui profit onorabil pentru marile blocuri de capital. Nu facem judecăţi de valoare aici. Normal că Mazăre trebuia să dispară de mult. Spun doar că înlocuitorii vor veni cu noi provocări deloc plăcute. Chestie pentru care nu sîntem pregătiţi politic.

Se blochează economia de la atîta anticorupţie!? Nu se blochează, funcţionează doar economia susţinută de marele capital. tendinţa a fost de scădere a salariilor pe măsură ce s-a dezvoltat acel tip de investiţie de sus în jos, în forţă, mulţi angajaţi pe salariul minim la multinaţională. Asta în timp ce socialdemocraţii nostri au vorbit numai de bugetari şi de cum i-au protejat ei. Deci blocajul e la investitori români, e o realitate, nu ne pierdem timpul cu naţionalisme pe acest blog, doar ştiţi. Capitalul românesc pierde în defavoarea ăluia multinaţional banii publici.  Aici e bătălia. ANRP-ul şi fondul Proprietatea au fost un tun românesc susţinut totuşi de fostul ambasador al SUA. Facem privatizări ca să despăgubim victimele comunismului. Acum sîntem la nivelul: contractele publice o piaţă bună pentru companii de prestigiu.

Va veni un alt tip de taxare. Şi probabil nu 20% ca la Vanghelie. UN maximum 10 % va fi elegant… În pasajul ăsta de trecere între dominatorii zonelor vor rămîne totuşi foarte mulţi pe drumuri.

Sărăcia şi needucaţia sînt cauza corupţiei. Pe frontul anticorupţie e multă meditaţie. Tapalagă apără gîfîind măreţul proiect al corupţiei anticorupte. Negruţiu e mai relativizant în maniera “Încotro?”. Însă concluzionează cu acest teribil clişeu “Sărăcia şi needucaţia sînt cauza corupţiei”. Noi tolerăm firimiturile pentru că sîntem săraci. Păi da, sărăcia nu-ţi permite să alegi. Tocmai de aia nu e o cauză, e mai mult un efect din ce în ce mai ţipător inclusiv al unei prese care a văzut întotdeauna prea clar pomeni electorale pentru săraci şi n-a văzut decît subtil pomeni electorale pentru acele elitele politice şi de business. Sărăcia şi needucaţia le place şi investitorilor în joburi de 800 de lei pe lună, nici o problemă. N-o să mai fie corupţie, o să fie doar exploatare. (citiţi analiza lui Vlad Viski, apropo de sentimentul anticorupţiei printre loserii tranziţiei)

Samsarii au furat de la proprietarii de drept. Restituirea integrală ar fi o operă pură şi frumoasă a anticomunismului. Iar samsarii ar fi mînjit această operă. Nu-i aşa. O idee politică nebunească a restituirii intrgrale după 50 de ani a fost încurajată de samsarii care apoi au sprijinit tot frontul de dreapta doar ca să-şi ia şi ei comisioanele. Dar cine spune că e firesc să restitui integral să plăteşti miliarde despăgubiri istorice într-o ţară de sărăcia României ăla e un propagandist nociv şi grav dăunător bugetului. (Mai avem cică vreo 8 md de euro de dat).

Se bat două găşti, alt clişeu, îl folosesc şi eu deseori. Ok, dar Ponta se mai apără şi cu codul fiscal.Avem pe de o parte un stil clasic în care pare că se bat două trei tabere pe zone de influenţă. A, îl iei pe Vanghelie?, atunci îl luăm pe Şova.

Dar avem un stil de apărare mai pervers printr-o convertire completă şi fără rest a lui Ponta la tot ce mai neoliberal într-o ţară oricum dominată de acest discurs. Clişeul folosit de Ponta e ăla impus în ultimul sfert de veac – privatizări, micşorări de taxe, stat ultraminimal. Ponta a înţeles că Băsescu nu era susţinut european doar pentru că făcea glume bune cu Merkel, ci pentru această politică. Şi atunci a dus acest stil la absurd prin proiectul lui Vâlcov, fost copil de casă al lui Băsescu, actualmente luat la băşcălie de toată naţia pentru şpăgile din cimitir sugerate cu măiestrie de DNA. O fi Ponta urît de bazinul de alegători de dreapta. Dar liderii de business îl vor iubi forţat, pînă trece codurile. Asistăm la un troc interesant (şi din nou dezastruos pentru păturile de jos şi de mijloc, alea mai precare) între politic şi capital. Iar în toata asta nu există ceva mai amuzant decît figura lui Predoiu.

Se schimbă ordinea economică prin justiţie. Aveam nevoie să schimbăm o ordine economică primitivă, dar poate că nu cu forme de feudalism coordonat de gulere albe. Aveam nevoie să mai tăiem capete de corupţi,  dar poate nu ca metodă de accelerare a privatizărilor de tot felul.

Am văzut cîteva minute din emisiunea lui Gâdea aseară. Normal, Antena 3 susţine total încurajarea businessului a lui Vâlcov, că doar ce mi-e stînga dreapta, aici e interesul naţional (altfel, plîng pe umerii pensionarilor, păi cu ce-i plătiţi, nene, dacă duceţi cota unică la 14%?). Ipoteza era că Vâlcov a fost luat la ţintă de DNA pentru că era patriot. A3 simte că un naţionalism de baltă combinat cu interesele investitorilor este singurul care te ţine în viaţă pe “piaţa liberă”, acum că Voiculescu e în închisoare şi nu mai poate blonda politic businessul. Televiziunile de ştiri, mai ales A3 şi RTV, par să se declare ultimele susţinătoare ale acestui dinozaur cu picioare de lut, capitalul local. Dar liniile sînt comune: toată lumea susţine serviciile secrete, măcar pe “ai lor” din servicii. Am văzut că există şi securişti naţionalişti, dar şi unii mai globalişti aşa.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


6 comments
 • 1

  Costi Rogozanu (voxpublica.realitatea.net/rogozanu), editor, VoxPublica: “Mă enervează la amândouă taberele felul în care îşi doresc cu ardoare, declarativ, cam aceleaşi lucruri. Dezbaterea pe “programe” e o iluzie prostească. Singurul lucru care-i distinge este, ei bine, temparamentul. Practic, alegi între un coleric şi un blând închipuit. Votul meu va fi pragmatic, împotriva blândeţii aparente. Voi alege temperamentul coleric, Băsescu adică. Asta e, am ajuns să votăm categorii din cărţile de psihologie, nu din alea de economie sau de ideologie”.

  freitas
  2015-03-17 13:41:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  pai, sa nu se schimbe nimic.

  palnia si stamate
  2015-03-17 20:22:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @mona de freitas: gata, l-ai demascat. ;-)

 • 4

  hai sa ne amintim de parcarile Dali:)
  un mare investitor strategic venea cu 2 pensule si un bidon de vopsea – mazgalea asfaltul, apoi punea oameni sa ia taxa:)
  cin’ sa fie investitorul strategic? dar cin’ sa fie primarele care aproba?
  Dali avea monopol pe parcarile din bucuresti!

  yehudy
  2015-03-18 22:23:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  hai sa ne amintim de parcarile Dali:)
  un mare investitor strategic venea cu 2 pensule si un bidon de vopsea – mazgalea asfaltul, apoi punea oameni sa ia taxa:)
  cin’ sa fie investitorul strategic? dar cin’ sa fie primarele care aproba?
  Dali avea monopol pe parcarile din bucuresti!

  afacerea Dali lamureste, dincolo de simpatii, si din punct de vedere financiar alianta dintre un fost presedinte de partid si un fost primar:)

  yehudy
  2015-03-18 22:33:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Urgent operatori online, in cea mai noua
  activitate! Castiguri substantiale, 300 de dolari lunar, acordate garantat!
  Timpul de lucru este de 3 ore pe zi! Aici avem cele mai serioase oportunitati!
  Special pentru toate localitatile tarii! Cereti mai multe detalii la adresa de
  email: stetcogabriela95@gmail.com

  GABI
  2015-03-27 18:58:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!