RSS Feed

Top literar 2017 bubbles. 4×4 plus/minus 1.

vezi toate articolele de
30 Dec 2017 la 19:42 15 comentarii 2 vizualizari.

Dincolo de o valoare obiectivă, ce ar putea exista în sine, un top precum cel de față e o chestiune asemănătoare cu binecunoscutele bule / bubbles ce bântuie în și prin conturile de fb și de ce or mai fi. Bulele lui 2017 se intersectează uneori, dar, din rațiuni didactice, le-am separat tematic: poezie, politică, proză (i-am spus istorică și neistorică), plus istorii literare & culturale.

Dimensiunea poetică

 1. Editura FrACTalia și valul de poezie: cu Bogdan Tiutiu (Sundial) – colecția „Debut”, sub semnul grafic al reprezentării amfetaminei, cu Andrei (Fjara – supranumele de nordic pentru spațiul virtual, însemnând „plajă”) Zbîrnea și Turneul celor cinci națiuni, cu precisa Olga Ștefan (Charles Dickens), cu o carte de teorie precum Limbajul poeziei scaldice de Flavia Teoc, dar și cu poeme de Sebastian Big, Bogdan Lypkhan, Liviu Cristescu (Cu ochii în 4).
 2. Colecția „Vorpal” de la Nemira (coordonatoare Svetlana Cârstean), o „familie”, din care se detașează rolul mamei, jucat de Elena Vlădăreanu, eul-mamă din bani. muncă. timp liber, rol urmat, firește, de figura tatălui, întruchipată de Sebastian Sifft (dadi). La care se adaugă poeta performeră Cosmina Moroșan (aka Morfolina, pe pagina de youtube).
 3. Cartea la patru mâini Trado, de Svetlana Cârstean & Athena Farrokhzad, poetă suedeză originară din Teheran (Editura Nemira).
 4. Continuitatea proiectului Editurii Paralela 45, transferat la Cartea Românească, de a realiza ediții de Opera poetică pentru cei mai reprezentativi poeți contemporani. Pentru a putea da un volum de Opere, poetul trebuie să aibă o anumită statură, de aceea „șaizeciștii” (din jurul vârstei de 60 de ani) sunt cei care ilustrează această colecție. Au apărut anul acesta: George Chiper, Bogdan Ghiu, Liviu Antonesei, Magda Cârneci, Romulus Bucur. Fără îndoială, Cenaclul de Luni este aici; Cenaclul de luni, deopotrivă titlul unui volum retrospectiv 40 années après (coord. Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie), apărut în martie 2017, tot la Cartea Românească.

Toată lumea vorbește despre politică, așa că nu putea literatura lui 2017 să lipsească din această discuție; sunt câteva teme ce traversează, cum-necum, spațiul public:

 1. Moldova, „frații”, ei. Pe primul loc poate fi trecută masiva antologie de literatură basarabeană, Literatura din Basarabia. Început de secol XXI, în 6 vol., ce cartografiază peste 100 de autori (poezie, proză scurtă, roman, eseu, teatru) dintr-o lume ce poate fi considerată un continent în sine; un proiect ce este o reluare, într-un alt context, dar și cu multe alte nume, a unei antologii din 2004 (Editura Arc și Editura Știința).
 2. Discursul de extremă dreapta, tot mai prezent pe buzele unor politicieni ce se consideră la putere (toată lumea știe de deputatul-mitralieră, dar și de Dadi – și nu e vb de volumul lui Sebastian Sifft –, de „Altă întrebare” și de alți cretini), este reinvestigat de istoricul austriac Oliver Jens Schmitt (n. 1973), în monografia despre Corneliu Zelea Codreanu, scrisă special pentru piața românească (Editura Humanitas).
 3. Un memento despre violența limbajului public îl realizează Magda Răduţă, în „Îi urăsc, mă!” Antologia pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru (Editura Humanitas), o antologie-eveniment a unui gen la care ne raportăm cu prea multă lejeritate, în special în lumea media.
 4. Ramona Ursu, Noaptea, ca hoții (cunoscut slogan al pieții în iarna trecută); în completare, Emilia Şercan, cu investigația ei despre ceea ce distruge sistemul de educație contemporan: Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii (Editura Humanitas); la Editura Paralela 45, antologia #Rezist! Poezia (antologator Cosmin Perța) cupinde 47 de poeți care au fost în piață, în ianuarie-februarie; în același spirit, la Editura Curtea-Veche, albumul foto cu mesajele celor care au ieșit #rezist. proteste împotriva OUG 13 / 2017.

Proză

Orice volum de proză este, în ultimă instanță, istoric; dar temele politice și implicațiile lor sociale sunt în mod deosebit vizibile în ceea ce s-ar putea numi proză istorică:

 1. Liliana Corobca, o antifeerie despre viața textelor cenzurate, în Caiet de cenzor (Polirom); Viorica Răduță, cu Orașul închis, un roman despre Vișinescu, torționarul condamnat abia acum pentru crimele din penitenciarul Râmnicu-Sărat (Editura Polirom); Ioana Nicolaie, cu Pelinul negru, un roman despre aprilie, cea mai crudă dintre lunile Cernobâlului (Editura Humanitas)
 2. Jucăreaua lui Gheorghe Iova & Cosmin Manolache, intitulată Etalonul Mizil, un loc comun al literaturii – dar și, afirmă autorii, al micii istorii (la Editura Casa de Pariuri Literare);
 3. Atilla Bartis (Sfârșitul) este un autor maghiar, născut la Târgu-Mureș, stabilit de prin 1984 la Budapesta. Romanul tradus la Polirom spune însă multe din istoria comună a cortinei de fier, la care se adaugă idiosincraziile și obsesiile tipic-maghiare.
 4. Alex Tocilescu, Imperiul pisicilor, rânduri nervoase despre microuniversuri contemporane.

Proza ce poate fi numită neistorică, în primul rând despre idei și viziuni:

 1. Marta Petreu, Supa de la miezul nopții, al doilea roman al unei foarte bune scriitoare, cunoscută în special ca eseistă și poetă (Polirom)
 2. Adrian G. Romila, Zeppelin, romanul cu Victor Brauner, spirit tutelar al Pietrei-Neamț, urbea lui Romila
 3. Matematicienii din America: Radu Jörgensen (romanul universitar Exit 45, de la Humanitas) și Bogdan Suceavă (prozatorul este acum autorul unui eseu, Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute, Editura Polirom)
 4. Ultimul roman al unui destin care se așază alături de cel al lui Sorin Stoica – terminat prea devreme; o poveste despre viață și text este Grazia de Mircea Țuglea (Polirom)

Istoriile literare & culturale sunt specia cea mai apreciată în lumea de azi, când totul se reconfigurează, se scrie, se șterge și se suprascrie. Din specia academică a acestor istorii, trebuie amintite:

 1. Mihai Mitu, Viața lui Ioan Budai-Deleanu (Editura Saeculum I.O.), subiect căruia autorul (n. 1936) i-a închinat, practic, întreaga existență, așa cum spune într-un cuvânt înainte; Mihai Zamfir, Scurta sa istorie stilistică a literaturii române, ce se încheie odată cu acest volum ce tratează perioada interbelică (urmată, fugitiv, de câteva cuvinte postbelice), perioadă considerată o epocă de glorie a literaturii noastre (Editura Polirom)..
 2. Victor Ieronim Stoichiță, Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne 1453-1800, un volum de antropologie vizuală, cu ilustrații ce completează textul; Dorian Branea, Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX (Editura Humanitas) (ambele, la Editura Humanitas).
 3. Editorul lui Vianu, traducătorul și memorialistul Gelu Ionescu, voce a Europei libere, scrie Cartea lui Prospero (Editura Humanitas), un volum care vine în contextul marelui proiect de Opere Shakespeare (de la Editura Tracus Arte), ajuns cu volumul XII la Henric V, Henric VIII și Sir Thomas More, în ediția Volceanov).
 4. Săraca temă a Centenarului, identitară, a fost foarte slab ilustrată în acest an, în condițiile în care nu există o politică eficientă, coordonată, a evenimentului; un departament special al Guvernului a fost desființat, în fond, comasat, colmatat. Cu toate acestea, insulele de cercetare dedicate Centenarului salvează câte ceva din această degringoladă, un exemplu fiind cartea lui Alin Ciupală, Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de (Polirom).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


15 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!