RSS Feed

TOŢI primesc mită. Ce facem cu acest “toţi”? Cu moţiunea pe fundal

vezi toate articolele de
29 Sep 2015 la 12:43 11 comentarii 896 vizualizari.

Are rost să vorbim despre gluma cu moţiunea de azi în Parlament? NU prea. De ce? Unul dintre răspunsuri stă în cel mai apolitic şi capitalist oraş al României. Bucureştiul nu e sfîşiat în lupte politice, deşi uneori pare aşa, e o sumă de grupuri de business care uneori lucrează la unison.

Pînă acum, conştiinţa civică n-a ajuns decît la “toţi aceeaşi mizerie”. Nu ne interesează motivele, nu ştim de ce marii rivali politici pare că sînt tot timpul în stare de blat. Să încercăm să intrăm în meandrele concretului dominaţiei unui 10% de birocraţi, tehnocraţi, afacerişti asupra unei comunităţi de peste 2 milioane. Bucureşti, baby.

Un paragraf dintr-un document oficial emis de biroul (cel puţin aşa scriu ziariştii acreditaţi, că era oficial) vorbeşte despre corupţia tuturor consilierilor din Primăria Generală. TOŢI. Toată lumea a preluat cu nesaţ acest “toţi”.

“La nivelul Consiliului General al mun. București toți consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul ședințelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu”

În comunicatul de aici, nu se spune nimic de acest “toţi”. Într-un referat care a circulat pe la ziarişti acreditaţi, citatul de mai sus apărea totuşi. Acuzarea în grup e halucinantă. Nu poţi să scrii o astfel de frază fără probe pentru fiecare consilier în parte. O pot spune ca ziarist, dar nu ca procuror, nu în forma asta.

Cîteva întrebări se pun totuşi, chiar şi pe lîngă această nedumerire:

 • acuzaţia procurorului se bazează pe ceva, deşi rămîne în continuare periculos de neglijentă. Mecanismul de mituire a unor grupuri largi de aleşi, a unor etaje întregi din funcţionărime, unora le provoacă doar acea indignare superficială “toţi îs o mizerie”. Numai că acest tip de corupere în masă a deciziei aminteşte mai curînd de stilul Volkswagen decît de vechea corupţie feudală făcută pe vremuri de baroni politici.
 • constatarea mizerie generalizate e încă departe de atacul politic corect la esenţa mecanismului. După ce au privatizat tot, noile generaţii de politicieni s-au transformat din baronii primitivi care lucrau cu firmele lor, cu investiţiile lor, cu prietenii lor, în tehnocraţi rentieri care pur şi simplu sînt semiangajaţi la ApaNova în acest caz
 • numai dacă privim aşa vom vedea complet evoluţia coruperii şi de-democratizării spaţiului politic. Numai aşa se pot citi efectele neoliberalismului – şpaga se întinde către un grup mare de oameni care vînd la bucată tot ce înseamnă bun comun.
 • de aia lupta e una profund ideologică, acest discurs şi aceste partide nu au avut opoziţie reală. Corupţia adevărată stă tocmai în faptul că votul ne-a fost vîndut către mari companii, cu totul. Iar această opoziţie nici nu pare să se construiască prea curînd. Singura alternativă pare să fie una specific estică, un oarecare spasm naţionalist, mult mai slab decît ce se petrece în Ungaria şi în alte părţi din centrul Europei.

DNA a descoperit un caz de corupţie. Dar noi trebuie să redescoperim un discurs politic împotriva unei relaţii de acest tip între o multinaţională şi o masă de aleşi. Nu sîntem nici măcar aproape. Sîntem doar în stadiul de vagă excitare cînd un procuror mai scapă cîte un nervos şi imposibil de acceptat fără probe clare “toţi au luat mită”.

Cît timp nu înţelegem asta, vom crede în oculte, în mase de manevră, în explicaţii doar prin servicii secrete. Din păcate nu-i aşa simplu. Avem de-a face cu o dominaţie ideologică dublată de mafie birocratică.

Cam toate oraşele mari par să urmeze acest gen de armonie politică, dublată de rente şi de serbări locale, festivaluri, oraşe culturale şi alte soiuri de confetti pe care elitele le aruncă în capul fraierilor care plătesc apa, căldura şoselele mai mult decît fac.

Văd că şi Ponta, chiar în aceste momente, transmite că nişte grupuri oculte îl atacă prin justiţie. Nu e singurul care nu înţelege ce-l loveşte. Îl loveşte tocmai minimalizarea statului. Mutarea puterii politice nu s-a făcut către forţe oculte şi ciudate, ci către grupuri de forţă financiare, simplu şi la vedere. Iar acestea nu se ocupă neapărat cu lovirea premierului, aici e un soi de luptă superficială, de suprafaţă, ci se ocupă cu aranjarea legilor, avizelor favorabile, în timp ce ăştia fac show-ul de suprafaţă.

Sînt sigur că DNA a ajuns la esenţa corupţiei corporatiste din accident. Au mai ajuns în zona BRD, Microsoft şi au reuşit să taie corupţia chirurgical pe lîngă politica la nivel înalt dusă de respectiva bancă sau respectivul gigant IT – cumpărăm elitele la kil, dar e vina lor că se vînd.

De data asta au dat de luarea în posesie practic a conducerii alese a oraşului de către o multinaţională. Nu mafie, nu interlopi, direct corporaţie, mai mulţi directori implicaţi etc. S-au dus reflex spre politicieni şi au ajuns la cei care-i manevrau. Am un pariu de făcut: marile afaceri vor rămîne în continuare neatinse serios. Cu ce vom rămîne? Cu irelevanţa din ce în ce mai mare a aleşilor şi cu nedumerire legată de stilul aleatoriu de atac anticorupţie.

Ponta s-a apărat azi în Parlament înşirînd rentele doamnei Gorghiu din relaţia PNL cu o companie de stat (cam aceeaşi, haha). Îl cred că e nedumerit, că se întreabă onest “de ce tocmai eu cînd toţi facem asta”. Nu trebuie să intrăm în ciorovăiala asta, ci să înţelegem de ce fac toţi asta – e practic ultima pîrghie politică pe care o mai au după ce au privatizat tot, după ce au externalizat puterea. Dacă n-ar lua nici rentele astea, abia atunci s-ar vedea că nu iau de fapt şpagă, ci doar firimituri.

Cît despre legătura cu electoratul, priviţi mitingul PNL de azi. Există ceva mai trist?

  Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

   

  Etichete: ,


  11 comments

  Comentează


  Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
  Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
  Un film explicativ e disponibil aici


  ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

  RSS Postari

  Cele mai vizualizate

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


  Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

  Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

  Romania Curata
  Curs de Guvernare

  Ultimele comentarii

  afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

  © 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

  Strategy & Technology: PUBLYO
  Marketing & Sales: Q2M
  Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!