RSS Feed

Totuși, de ce au murit cinci muncitori români în Cehia?

vezi toate articolele de
13 Apr la 12:35 un comentariu 2 vizualizari.

Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din Cehia, în martie, la 50 de kilometri de Praga. Cinci dintre ei erau români. Unul dintre cei care au murit în explozia din Cehia locuia în Titu și avea 24 de ani. Cătălin nu era căsătorit și plecase la muncă în străinătate pentru a strânge bani pentru o casă. Cealaltă victimă din Dâmbovița era din localitatea Hulubești. Constantin Brânzaru avea 55 de ani şi plecase peste hotare tot pentru a câştiga nişte bani. Ion Pandele lucra de 10 ani în Cehia ca lăcătuş. Nu venea des în ţară, pentru că voia cu orice preţ să strângă bani ca să refacă din temelii casa din Prahova. Iulian Mihăilescu, avea 31 de ani, era din Ploiești. Iubita lui, lucra în Spania, amândoi, munceau pe rupte pentru a strânge bani pentru un viitor mai bun. Cel de-al cincilea român care a murit în explozia din Cehia se numeşte Stan Lucian Gabriel şi locuia în Bucureşti.

Oficialităţile din România şi-au transmis condoleanţele, s-a anunţat o anchetă care să descopere care sunt circumstanţele în care s-a petrecut tragedia, s-a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 151/2018 privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor cetățenilor români afectați de explozia de la uzina chimică din Kralupy nad Vltavou, Republica Cehă.

Trupul lui Constantin Brânzaru (55 de ani) a fost repatriat pe data de 10 aprilie, practic înainte de sărbători. Ţelul său era să termine de construit o casă pentru fiul său, de altfel, familia a aşezat cosgiugul chiar în casa încă neterminată. Constantin mai voia să lucreze doar un an în Cehia, urma apoi să se întoarcă acasă. Soţia bărbatului spune că acesta lucra în condiţii periculoase şi fără contract de muncă. Femeia nu ştie încă din ce cauză i-a murit bărbatul. Potrivit Adevarul, familia ar fi primit din partea firmei din Cehia 6.000 de euro cu titlul de donaţie, însă aparţinătorii vor să dea firma în judecată pentru ce s-a întâmplat, dar şi pentru faptul că s-ar fi folosit de muncitorii români fără forme legale.

Potrivit unui articol apărut în presa cehă, aproximativ douăzeci de persoane au comemorat pe data de 6 aprilie, cele șase victime tragic decedate în urma exploziei de la rafineria cehă Unipetrol. Și tot ei au solicitat investigarea transparentă a cazului. Pentru că în continuare ancheta este în desfăşurare fără să se comunice vreun rezultat sau cel puţin stadiul anchetei.

Explozia a avut loc în timpul dezmembrării rezervorului, care nu se utiliza de mai mult timp. În prezent, cazul este cercetat de poliție și de o echipă specială creată de Inspectoratul Muncii din Cehia.

„Pe lânga faptul că dorim să atenționăm la dimensiunea umană a tragediei, la fel apelăm către o cercetare minuțioasă și transparentă a cazului. Atât publicul larg, cât și persoanele apropiate ale victimelor au dreptul să afle cum s-a întâmplat această tragedie, dacă e cineva responsabil și dacă ar fi putut fi evitată, “  spune Kateřina Nekolová care lucrează pentru Inițiativa ”Munca nu trebuie să omoare”, organizatorul evenimentului.

„Fundația Unipetrol, prin intermediul Ambasadei Române la Praga le-a oferit familiilor celor decedați ajutor caritabil.“ a declarat șeful comunicării corporative Unipetrol Jiří Hájek, însă nu a dezvăluit valoarea ajutorului financiar. După cum se vede mai sus, acest ajutor este, potrivit familiei lui Constantin Brânzaru, în valoare de 6000 de euro. Dar mai există şi această nuanţă, managementul firmei, pe lânga ajutorul financiar deja acordat, a anunțat colectarea voluntară a banilor de la angajații firmei.

Bohumil Čáp, reprezentant al preşedintelui ČMKOS (Confederația Uniunilor Sindicale din Cehia și Moravia) Josef Středula a declarat cu ocazia comemorării celor şase oameni care au murit în explozia de la rafinăria Unipetrol „Nimeni nu poate câștiga bani, rupând oamenii din mediul lor, bazându-se pe faptul că în țara de origine sunt plătiți și mai puțin decât în Cehia și pe posibilitatea de a se dezice de responsabilitate în cazul unor accidente de muncă. E necesar să accentuăm, că modul de organizare a muncii, outsourcingul și angajarea muncitorilor din alte țări, nu poate în nici un caz duce la reducerea cerințelor privind securitatea și sănătatea muncitorilor,“

Filip Volák, primarul orașului Veltrusy, oraș din vecinătatea locului unde s-a produs explozia consideră că firma Unipetrol i-a oferit puține informații și cu întârziere: „Sper, că din aceasta vor lua învățăminte două companii mari, care angajează persoane în regiune, Unipetrol RPA și Synthos. E necesar să colaborăm cu angajatorii și să stimulăm investițiile în securitate, pentru a elimina maximal factorul uman sau subestimarea comunicarii, care în cazul dat, a putut avea rolul său, astfel încât locuitorii și muncitorii să se simtă în siguranță,“ a mai adăugat.

„Fabrica chimică a fost întotdeauna parte a orășelului Kralupy nad Vltavou, așa că sunt interesat de modul în care funcționează și cum sunt protejate persoanele angajate și mediul înconjurător. Voi monitoriza intens rezultatele investigațiilor,“ a adăugat primarul orășelului Kralupy nad Vltavou Petr Holeček.

Ancheta este în continuare în desfăşurare. Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a fost la Praga să discute cu reprezentanții firmei unde lucrau cei cinci români, victime ale exploziei de la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou în martie însă şi atunci, a solicitat urgentarea procedurilor de repatriere a trupurilor românilor morţi. În buna tradiţie cu care ne-am obişnuit, victima e vinovată pentru ceea ce i se întâmplă căci iată, doamna Intotero, în loc să se ocupe personal de o anchetă care să elucideze motivele pentru care au murit oamenii spunea că „Acest tragic eveniment arată încă odată că trebuie să intensificăm eforturile de prevenție în ceea ce privește protecția în muncă, dar mai ales să augmentăm campaniile de informare. Românii trebuie să fie la curent cu toate informațiile în momentul în care decid să plece în străinătate, vorbim aici de legislația în domeniul muncii în statul de rezidență, de asigurările de viață care reprezintă un subiect delicat dar sunt esențiale, de unde pot apela pentru ajutor și de sprijinul pe care statul român îl poate oferi. Vom aborda toate aceste subiecte și multe altele în Campania Națională «Informare acasă, siguranță în lume!», proiect al ministerului care va avea loc în vară”. Mai facem puţină campanie, mai promovăm un proiecţel, nu supărăm angajatorul.

În 2015, a avut loc o explozie la acelaşi complex. Doi muncitori au fost răniţi atunci.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!