RSS Feed

Tovarăşul Neculai Onţanu

vezi toate articolele de
17 Feb 2011 la 20:57 109 comentarii 2347 vizualizari.

Acum două zile mi-a sărit în ochi o ştire, pe gândul.info, care zicea aşa:

Primăria Sectorului 2 înregistrează într-o bază de date consumatorii de produse etnobotanice, într-o săptămână fiind introduse în această evidenţă peste 200 de persoane, dintre care 11 minori. ele 200 de persoane înregistrate în baza de date a Primăriei Sectorului 2 sunt din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Constanţa. Acesta au fost legitimate şi identificate în apropierea magazinelor de vise, în acţiunea de descurajare a consumului de substanţe etnobotanice, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2.

N-am prea înţeles după ce facultăţi devine treaba, aşa că am zis să mai întreb, poate mă dumireşte cineva. A făcut-o purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu, pentru B365.ro.

“În general, Poliția Locală îi legitimează pe cei care au un comportament ciudat, se uită printre zăbrelele magazinului de etnobotanice sau stau mai mult timp în preajma lui. Atât ziua, cât şi în mod special noaptea, patrulele Poliţiei Locale supraveghează aceste spaţii comerciale pentru descurajarea celor care doresc să le deschidă, dar şi a consumatorilor care sunt legitimaţi şi introduşi în baza de date care se întocmeşte în acest sens. Lista posibililor consumatori de substanţe etnobotanice va fi anexată la un proiect de act normativ care vizează interzicerea comercializării de substanțe halucinogene.”

Aşadar, nu e glumă, nu am înţeles greşit. Tovarăşul Onţanu, un campion al populismului, faza pe sectoare, s-a gândit că nu ar da rău, în toiul unei cruciade televizate împotriva etnobotanicelor (mă mai întreb o dată cum s-a ajuns la denumirea asta), că poate pune de un proiect de lege, care să fie întărit de o listă a unor presupuşi fani ai sării de baie prizate. Simpla idee de inventaria nişte oameni, clienţi sau nu ai magazinelor de vise, aminteşte de Ştefan Gheorghiu, facultatea lipsă din CV-ul lui Onţanu, mai ales în condiţiile în care consumul de „etnobotanice” nu este incriminat de nici o lege din ţara asta. Mai lipsea doar, ca să fie ca pe vremuri, când pletoşii erau săltaţi de miliţieni şi duşi la frizer, ca presupsuşilor „visători” să li toarne cu forţa pe gât nişte lapte cu zahăr, că face bine când iei otravă. Ştiu exagerez, dar am şi alte motive: procedura. Gardienii publici, foşti poliţişti comunitari, actualmente locali, care se joacă şi ei cu girofarul când cred că nu-i vede nimeni, stau pe lângă fostele magazine de vise, să legitimeze pe „dubioşii” care petrec prea mult timp în zonă sau se uită printre zăbrele. Alo, tovarăşi, staţi liniştiţi la locurili voastre! Poate că îmi aştept iubita, că aşa m-a dus pe mine mintea, să-i zic că vreau să ne vedem în faţa patiseriei de la Obor, care se întâmplă să fie lângă un fost magazin ce vindea prostiile acelea de plante. Poate că mă uit printre zăbrele pentru că am văzut că e închisă prăvălia, iar eu aş vrea să deschid acolo un magazin de suveniruri, „I Sectorul 2”, gen.

În fine, în cazul în care mai este cineva care nu a înţeles, este vorba despre o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Nu poate veni un gardian public, care abia a terminat liceul la seral, să pună o etichetă pe numele cuiva doar pentru că i s-a părut „suspect”, mai ales că lista „consumatorilor” va deveni publică, dat fiind că ea va fi anexată la proiectul de lege al tovarăşului Onţanu, după cum susţin chiar oficialii Primăriei Sectorului 2. Fie că sunt consumatori reali de „etnobotanice”, fie că sunt doar închipuiţi de mintea, câtă este, a poliţiştilor locali, oamenii aceia au dreptul la viaţă privată. Asta pentru că suntem în Bucureşti, anul 2011, nu pe vremea când Neculai Onţanu era un activist de nădejde al PCR.

PS

Singurul lucru pozitiv din toată treaba aceasta este că societatea civilă moţăie în papuci, dar se trezeşte, totuşi, când este sunată insistent.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

109 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
jurnalist Realitatea-Caţavencu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!