RSS Feed

Trafic – Nobel medicină 2013

vezi toate articolele de
08 Oct 2013 la 07:29 8 comentarii 833 vizualizari.

Cuprinse de frenezia recentă a eficientizării cu orice preț, majoritatea organizațiilor responsabile cu finanțarea cercetării științifice vor un răspicat semnal practic înainte de a aloca fonduri pentru un proiect. Vor să știe care va fi rezultatul final, cîți bani o sa iasă și cînd. Din ce în ce mai mult, cercetarea fundamentală este văzută ca un lux inutil, iar atunci cînd este încă tolerată în bugetele guvernamentale, este așteptată contorsionarea logică a argumentelor, așa încît avantajele oricărei investiții să fie cuantificabile financiar.

Iată că anul acesta, anunțul premiului Nobel pentru medicină și fiziologie, nu conține nicio referință la aplicabilitatea directă a rezultatelor răsplătite.  James Rothman de la Yale; Randy Schekman de la University of California Berkeley și Thomas Südhof de la  Stanford au studiat timp de decenii mecanismele traficului celular. Luni dimineața au primit un telefon de la Stockholm.

Prima diviziune socială a muncii în celulă, a fost descrisă în anii 50 și răsplătită cu un Nobel împărțit (în 1974) de Emil Palade cu Albert Claude și Christian de Duve. Profitînd de nou introdusul microscop electronic, ei au arătat cum procese celulare specifice se desfășoară în compartimente celulare specifice. Faptul de a avea molecule făcînd același lucru, adunate într-un spațiu special amenajat era un avantaj evident. Problema apărea cînd rezultatele acestor mici întrepredinderi moleculare trebuiau răspîndite la scara întregii societăți celulare. Formula de ales e clară: să facem o grămadă cît mai mare și să o ducem unde trebuie! O mulțime de vezicule încărcate cu hormoni, cu proteine specifice sau alți semnalizatori celulari sînt permanent mutate dintr-o parte într-alta a celulei. Insă regulile după care funcționează acest tip de dispecerat, nu erau simple.

Schekman a fost cel care a identificat genele responsabile pentru traficul intracelular. Studiind diferite mutații, el a reușit să blocheze cargoul transportat la trei niveluri distincte: la nivelul reticolului endoplasmatic, la nivelului aparatului Golgi sau la nivelul membranei celulare. Aveam, așadar, gene responsabile pentru tranzitul  între aceste stații.

Următoare întrebare era mai sofisticată – cine e responsabil cu buna transmitere și recepționare a mesajelor? Care e soarta unei anumite încărcături moleculare: cine o transportă, cine o verifică și cine o acceptă? Rothman a localizat principalii actori implicați în acest proces. A identificat proteine asociate cu membrana veziculei transportate, proteine asociate cu membrana care acceptă transportul și proteine care mediază schimbul. Foarte important, distribuția acestor actori este specifică unui anumit scenariu!

Fără îndoială, cel mai spectaculos scenariu de acest tip se desfășoară la nivel neuronal. Vezicule încărcate cu neurotransmițători sînt descărcate la nivelulul sinapselor neuronale, iar buna funcționare a oricărui organism avansat este condiționată de calitatea traficului. Südhof a detaliat cum concetrația de calciu acționează ca un semnal și legiferează transmiterea informației prin fuzionarea membranelor la nivel sinaptic.

Urmărind toată efervescența mediatică asociată cu anunțul premiilor, am dat peste un episod extrem de elocvent pentru atmosfera din aceste laboratoare. Randy Schekman, în dimineața în care a primit premiul, a fost urmărit cu o cameră de filmat. Il vedem vorbind cu cafeaua în mînă, îl vedem în mașină, îl vedem citind mesajele de felicitare, îl vedem aplaudat de colegi. La un moment dat, în lift se întîlnește cu unul dintre studenții săi, care îl întreabă, în cel mai natural mod cu putință: “și cînd o să primiți locul de parcare gratuit?”

Randy Schekman

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


8 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Cercetător la Catedra de Chimie Biologică şi Farmacologie Moleculară a Şcolii Medicale Harvard. A obţinut licenţa în geofizică, în 1993, şi cea în matematică, doi ani mai tîrziu, ambele în cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat la un institut de matematică al Academiei Române, apoi la altul de ecologie marina.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!