RSS Feed

Tragedia, politica și biserica

vezi toate articolele de
05 Nov 2015 la 08:28 130 comentarii 1422 vizualizari.

Tragedia de la Colectiv nu are nimic din tragedia greacă. Victimele nu sunt ale vreunui hybris, hamartia ori ale unei tragic flaw.

Niciunul din cei căzuți la Colectiv nu a fost pedepsit pentru că a sfidat zeii.

Niciunul nu a fost pedepsit de zei, asemeni lui Oedip, pentru că ar fi vrut să-și refuze destinul.

Hamartia niciunuia dintre ei nu a fost, ca în cazul lui Hamlet, indecizia.

Niciunul dintre ei nu și-a vândut, asemeni lui Faust, sufletul diavolului, pentru a atinge o performanță dincolo de puterile unui muritor.

Niciunul dintre ei nu a fost, asemeni lui Victor, atât de arogant, încât să sfârșească prin a crea un Frenkenstein și propriul dezastru.

Patriarhul Daniel îndeamnă “Să vină lumea la biserică, nu la club. Acolo au murit, dar noi ne rugam în biserică.”

Preotul Filotheu Bălan toarnă gaz pe foc: „Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe.”?

Unul dintre motivele pentru care numărul tinerilor care se duc la cluburi ar fi mai mare decât cel al tinerilor care se duc la biserică nu este nici cel de care se teme Patriarhul Daniel, nici cel de care pare a fie sigur preotul Bălan. Și-apoi a compara mere cu portocale nu e o treabă ecumenic-înțeleaptă.

Motivul ar putea fi acela că părinții acestor tineri au fost abandonați de biserică exact când aveau mai multă nevoie de ea: când erau ei înșiși adolescenți iar părinții lor tremurau, zi și noapte, de spaima terorii comuniste.

În vreme ce liderul Bisericii Ortodoxe Române își dictează mesajele către cele nici 20 de milioane de credincioși dintr-un Mercedes de mărimea Titanicului, capul bisericii catolice (peste un miliard de credincioși) călătorește întru Fiat cât un degetar pentru a lansa un albun de rock progresiv.

Spectacolul de la Colectiv nu a fost mâna diavolului și nu a sfârșit printr-o tragedie pentru că Dumnezeu a hotărât să-i pedepsească pe cei care s-au dus acolo. A-i amesteca pe Dumnezeu și pe Diavol în așa ceva este, în cel mai bun caz, o prostie. Diavolul nu este incendiator; Dumnezeu nu e pompier.

Victimele de la Colectiv nu sunt doar ale serii respective. Sunt victimele a trei decenii de corupție devenită endemică. O crimă prin cumul de iresponsabilitate.

Desen & Copyright @ DIONDesen & Copyright @ DION

De la o vreme, Traian Băsescu ne spune nu doar ce ar face azi, dacă ar fi președinte. Ne lasă să înțelegem și ce ar face, dacă ar fi primar în București.

Un răspuns la vorbăria celui care a fost și Primar General al Capitalei ar fi niște întrebări: cum au funcționat asemenea cluburi pe vremea când era el Gospodarul # 1 al Capitalei? Există documente care să probeze că, pe vremea sa, toate aprobările de funcționare ale unor asemenea locuri arătau altfel decât arată cea dată patronilor de la Colectiv?

Cine știe, poate că ar fi instructiv să aflăm cum arătau aprobările de funcționare ale faimosului Golden Blitz, cunoscut (oare de ce?) și sub numele de Golden Șliț.

Ni se dă de înțeles că președintele Iohannis poate să formeze un guvern așa cum găsește de cuviință. Atunci, de ce a înghițit președintele Traian Băsescu “broasca” Ponta @ Comp? S-a schimbat ceva în regulile care guvernează formarea unui guvern?

Câți dintre intelectualii care l-au sprijinit necritic pe Traian Băsescu timp de zece ani i-au adresat acestuia din urmă (cum o face azi cel mai impenitent dintre ei cu președintele Iohannis) apeluri-somație? Erau aprobările de funcționare pentru cluburi precum Colectiv în regulă? Era corupția mai mică între 2004 și 2014?

Ca întotdeauna, atunci când oameni de bună-credință ies în stradă, fiindcă nu mai pot suporta o criză sistemică, se găsesc politicieni care, deși au contribuit la instaurarea crizei, vor să facă puncte politice pe seama încă unei tragedii. E vorba de un instinct de hienă pe care nu și-l pot reprima.

Victimele de la Colectiv sunt ale unui sistem care nu mai știe să funcționeze în absența corupției, șantajului, șpăgii, indiferenței, prăduirii  cu program și a lăcomiei ajunse la un nivel paroxistic.

Așa cum România suferă încă de o “democrație originală”, clasa politică românescă este măcinată de un soi “original” de hybris, hamartia ori tragic flaw.

Politicienii români nu sfidează zeii, căci ei sunt dumnezeii zilei.

Clasa politică românească sfidează omul. Și un asemenea hybris nu poate fi pedepsit nici de Dumnezeu, nici de Diavol.

Doar omul o poate face.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

130 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Dorin Tudoran (născut la 30 iunie, 1945, Timișoara), scriitor, ziarist și analist politic.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!