RSS Feed

Traian Ponta se întoarce. Horoscop 2014. Revelionul Gatsby

vezi toate articolele de
06 Jan 2014 la 15:22 27 comentarii 1593 vizualizari.

Personajul bicefal Traian Ponta s-a întors. Amîndouă capetele au apărut din nou în ipostaza ultraagresivă. Victor Ponta a ieşit cu “lucrurile bune pe care le-am făcut noi” şi cu nevoia de eliminare a “regimului Băsescu. Traian Băsescu a atacat şi el cu nişte idei precum noi referendumuri anti-parlamentare. Un show de care nu ne-a fost dor în timpul sărbătorilor, dar care confirmă de fapt conducerea bicefală, să-i zicem Traian-Ponta. Amîndoi vor FMI, amîndoi practică un tip de austeritate, amîndoi pupă chevroane, gazproame şi orice investitor cu intenţii oricît de riscante.

Ce aş sublinia însă din această zi e o viteză în plus în discursul lui Ponta (care, apropo, i-a făcut şi fascişti, şi comunişti pe… băsişti) unde tot sublinia cît de social, ba chiar socialist, ar fi el împreună cu partidul său. Aşa că repet şi eu ca o moară stricată. Nu eşti socialist doar pentru că dai doi firfirei la pensionari şi bugetari. Acele măriri sînt aproape compensări pentru măriri dramatice în costurile energiei, ale supravieţuirii în general. În acelaşi timp, nu eşti socialist dacă în loc să taxezi ca lumea companii, mari proprietari etc. tu ataci tot nivelul mic şi cel mic spre mediu. Nu eşti socialist dacă te angajezi să nu umbli la taxe (alea adevărate, nu atacuri directe la baza antreprenorilor) sau să nu votezi legi care ar putea afecta băncile. Foarte scurt, Victor Ponta dragă, pur şi simplu ai luat de la cei mulţi ca să le dai cîte ceva înapoi, înţelegi?

Apoi, problema măriri salariilor în România e că se vorbeşte doar despre partea bugetară. Despre partea din zona privată toată lumea tace chitic. Salariile sînt îngheţate de ani de zile şi tot ce au mai putut face guvernele României a fost şi o erodare dramatică a drepturilor de angajat. În plus, socialistul Ponta mai şi foloseşte de două luni jandarmeria să bată la propriu o mînă de ţărani. Ăsta nu e socialism, trebuie să-ţi găseşti alt nume, dragă Ponta.

Horoscop 2014

Un text al lui Florin Poenaru despre ce-a fost anul trecut şi ce va fi anul ăsta rezumă situaţia mai bine decît aş putea eu s-o fac vreodată. Îl intitulează “horoscop” pentru că anul 2014 va fi anul unor rememorări importante care poate ne vor ajută să ghicim în viitor. Aşa că citez pe larg:

Pe acest fundal e de așteptat ca extrema dreaptă și elemente anti-sistemice din această zonă politică să aibă câștig de cauză. Mare parte din Europa și părți întregi din SUA sunt deja dominate de forțe puternice de extremă dreapta, unele deja la putere, altele vizând acest scop. De aceea, alegerile europarlamentare din acest an vor fi foarte importante. Cel mai probabil, ele vor consființi o victorie clară a dreptei și a dreptei extremiste mai peste tot în Europa. În România, cel mai probabil PSD va obține numărul cel mai mare de mandate, dar nu trebuie exclusă apariția unui mesaj naționalist anti-UE cu priză mai largă. Tot în 2014, pe lângă un nou parlament european, o să avem un nou președinte al Consiliului Europei și o nouă Comisie Europeană. Fără dubii, va fi deci un an cu și mai multă politică de austeritate, promisiuni de tăieri bugetare și retorică anti-imigranți. (…)

În fine, anul 2014, va fi unul al comemorărilor și al evocărilor trecutului: 100 de ani de la începutul primul război mondial, 75 de la începutul celui de al doilea și 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Tot atâtea prilejuri de a ignora prezentul și de a împiedica o reflecție despre viitor. Istoriile oficiale triumfaliste vor predomina și prezentul va părea brusc mai bun și preferabil trecutului. Comemorările oficiale și spectacolele culturale aferente nu vor face decât să acutizeze apatia generală de azi și să exacerbeze sentimentul că nu e nimic de făcut. În România, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale, anti-comunismul post-comunist va ieși din nou la suprafața înainte să își dea ultima suflare, nu înainte însă de a injecta o nouă doză de isterie și lehamite publică.

Ca și până acum, ceea ce va constitui motorul existenței pentru cei mai mulți va fi și în 2014 grija zilei de mâine și frica de a nu cădea iremediabil în sărăcie, în contextul unor noi creșteri a costurilor reproducerii vieții. Departe de a constitui o bază mai amplă pentru solidaritate socială, asta va însemna de fapt abandonarea spațiului public și a intereselor colective, în favoarea unor enclave private.

La fel de bine însă, precum 1914, 1814 și 1714, și 2014 se poate dovedi a fi un an de cotitură, o ruptură față de secvența istorică anterioară. Măcar pentru asta, merită să primim anul cu optimism. (sursa)

Revelionul Gatsby

Am văzut nişte vaiere şi plînsete despre cum a fost acel revelion organizat la Casa poporului. Costa 300 de euro biletul şi înţleg că fraiereala a fost totală. Ceea ce-mi indică necesitatea unor cursuri despre publicitate şi cum să identifici un rahat în două secundă. prima lecţie: dacă vezi că unii preiau pur şi simplu imagini cu diCaprio şi-ţi zic că vei face revelionul ca Gatsby, nu ai voie să crezi. Dacă crezi, 300 de euro e o amendă destul de mică.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!