![]() |
Transparenţa nu e bună pentru guvernare, zice Fukuyama. Transparenţa nu e bună nici pentru google, zice Morozovvezi toate articolele de Costi Rogozanu
17 Aug 2015 la 12:22
un comentariu 993 vizualizari.
|
Francis Fukuyama a făcut turul netului cu un articol în Financial Times, Why transparency can be a dirty word*, în care spune că prea marea transparenţă blochează guvernarea, blochează şi actul politic, îl perverteşte. Articolul a ridicat imediat sprîncenele vigilente ale apărătorilor transparenţei. Tătucul neconilor vrea să distrugă crezul suprem, transparenţa, au strigat unii cu o inerţie de indignare. Fukuyama nu e însă atît de uşor de pus jos. De altfel, dă şi un argument valabil pentru care transparenţa guvernamentală a devenit superfluă.
Cînd ai subcontractate tot soiul de sectoare de stat către privaţi, atunci se aplică secretul de afaceri şi netransparenţa guvernamentală e de fapt netransparenţa afacerilor PRIVATE în general. Normal, nu zice că atunci să cerem transparenţă de la privaţi. Spune doar că piaţa poate lucra şi în secret pentru binele nostru împreună cu viaţa politică.
Fukuyama crede că Snowden et comp. presează pentru o transparenţă nocivă care inhibă guvernarea, care o lasă să se macereze mediatic. Dă exemplul unui senator care declara că cele mai libere şi cele mai directe şi utile discuţii sunt de găsit în comisia secretizată de intelligence. În rest, toţi sînt forţaţi să fie nesinceri şi artificiali de transmisiunile în direct. În Congres, politicienii nu le mai vorbesc colegilor, le vorbesc consumatorilor media. Un fals teribil fardează democraţia. Şi singurul demachiant ar fi lipsa de transparenţă.
Guvernele, statul sînt privite alternativ de Fukuyama şi de mulţi gînditori supuşi cerinţelor business-filozofice ale zilelor noastre – el măcar e un pionier şi un neocon subtil, spre deosebire de epigoni – cînd ca societăţi pe acţiuni care trebuie conduse în consecinţă, cînd ca familii. Poezia o ştiţi probabil de la patronii voştri. Cînd totul merge uns şi cereţi o mărire de salariu nu se poate pentru că nu aşa funcţionează piaţa. Cînd nimic nu merge şi munciţi pe nimic trebuie să înţelegeţi că sînteţi ca o familie cu patronul şi toţi trebuie să trageţi să ieşiţi din mocirlă.
Legislators and officials must preserve deliberative space, just as families need to protect their privacy when debating their finances or how to deal with a wayward child.
Secretul de familie este argumentul suprem în articolul lui Fukuyama. Legislatorii trebuie să aibă nucleul lor secret, exact ca o familie care trebuie să-şi discute trebuirle murdare în perfectă intimitate. Altfel, totul se blochează. Unii i-ar spune poate că pînă şi nucleul ăla de intimitate familială a fost şi el zdravăn zdruncinat de poveştile unor Snowden şi Assange. Şi, dacă noi nu avem intimitate, de ce-aţi mai avea şi voi?
Guvernarea ca o structură cu miez secret este ficţiunea alunecoasă a lui Fukuyama pe care se sprijină şi unii critici naivi ai neoliberalismului, neoconservatorismului.
Strigătele după transparenţe sînt un soi de resturi de civism în lumea liberală. Nu mai există decît mici zvîcnete în direcţia justiţiei sociale, atunci să-i dăm cu ultimele reverii mai mult sau mai puţin întemeiate ale clasei de mijloc despre propriile libertăţi. Cum deruta e generală şi nimic nu mai merge cum trebuie decît prin modificări abuzive de legi, prin ultrasupraveghere şi businessuri monopoliste, tot ce-a mai rămas este plîngerea intimităţii. Fukuyama o spune clar, dacă vreţi să vă mai pice ceva firimituri, terminaţi-o şi cu aburelile astea.
Ce ar fi de adăugat, uitîndu-mă chiar la iubitorii transparenţei de la noi, e că secrete nu-s multe, foarte multe chestiuni sînt deja la vedere, trebuie doar să întinzi mîna să le iei. Fukuyama se plînge că marea politică e complet distrusă de deschidere. Dar de ce nu se mai pot discuta lucruri la vedere ? Pentru că e “populist şi extremist”. Şi ideea era că politica, într-o lume perfectă, pluteşte nedefinit într-o băltoacă moderată fără iniţiativă. Ei bine, atunci adevăratele dezbateri se vor duce numai secretizat sau contracost.
Rolul unor Assange sau Snowden a fost nu de a dezvălui secrete, ci de a trasa debutul unei indignări în chestiuni deja cunoscute (violenţele războiului, retorică plătită şi organizată în direcţii strategice). Nu desecretizarea îi deranjează pe Fukuyama şi ai lui, ci posibilitatea ca “marele secrete” să se arate în toată irelevanţa lor. De la secrete se pierd joburi şi case, şi educaţie, şi drept la viaţă. Desecretizarea ar putea accelera procesul în loc să-l calmeze, crede Fukuyama.
Google, Alphabet şi transparenţa ucigaşă
Poate v-a scăpat un articol deştept şi amuzant al lui Evgheni Morozov despre marea transformare Google-Alphabet. E în fond tot despre transparenţă şi ambiguităţile pieţei. Poţi face un motor de căutare corect atunci cînd depinzi de publicitate şi ai Wall Streetul în coastă? La ce mai angajezi mii de superingineri care sînt forţaţi de business să aleagă mereu soluţiile cele mai neelegante şi necreative ca să producă imediat profit?
Google se tot screme să pară altceva decît o agenţie de publicitate care lucrează cu tehnici anti-concurenţiale. Adică nici pe departe vreo navă cosmică alimentată cu IQ şi IA. Şi atunci bagi în portofoliu luptă cu cancerul, cu bătrîneţea şi cîte altele. Wall Streetul vine apoi şi te trage de mînecuţă să-ţi vezi de treburile curente.
În termenii transparenţei de care vorbea Fukuyama în ce priveşte guvernul, putem vorbi şi de (ne)transparenţa Google. Ei vor mult mai mult, dar nu-i lasă chiar esenţa businessului lor, stocarea lumii în interes publicitar şi de tranzacţionare. Ai un depozit închis cu lacătul şi vrei să te dai enciclopedist. Visăm la o lume mai bună, dar trebuie să nu mişcăm nimic din status quo-ul care ne aduce munţii de bani.
Alphabet – un bel exemple de chirurgie esthétique pour multinationales – met sous les projecteurs un fait bien connu depuis longtemps : les fondateurs de Google sont las, et même profondément gênés par le cœur de métier de leur entreprise. Vendre des publicités n’est pas, après tout, un travail qui nécessite un doctorat de Stanford ou du Massachusetts Institute of Technology. En réalité, c’est un travail d’une banalité abrutissante et si inélégant que tous ces brillants scientifiques salariés de Google doivent avoir une crise d’identité à chaque fois qu’ils pensent à la manière dont leurs projets futuristes et innovants sont réellement financés.
Vrei să pozezi în căpitanul Picard şi tu eşti un conglomerat de jurişti şi departamente de vînzare care te scot la liman cu diverse mişcări la limita abuzului sau acţiune monopolistă de-a dreptul.
Serviciile cu adevărat novatoare (unele minunate, alte doar chixuri şi mimetisme) de la google nu produc bani. Dar ca să meargă treaba, trebuie să păstrezi întunericul deasupra algorimilor de căutare şi stocare, vînzînd în acelaşi timp povestea cu Odiseea spaţială două mii ţîşpe.
Inginerul de la google descris de Morozov, cu un cap sclipitor şi pus să facă prostioare de monetizare rapidă, aduce cumva şi cu criza jurnalismului online. E inflaţie de etică, dar nimeni nu poate lupta cu nevoia de clickuri imediate.
Concluzii. Nu poţi dezbate cu toată lumea cîştigurile unei elite şi mai ales nu poţi recunoaşte că ai cam lăsat totul pe piaţa liberă, inclusiv dreptul la liberă expresie sau la guvernare. Nu poţi nici din mediul privat să zburzi nici cu cea mai minunată companie atîta timp cît principala misiune este să vinzi un vis frumos ca să nu se vadă o maşinărie cam rudimentară de făcut bani. Ar însemna ca Google să recunoască exact faptul că tot ce e mai creativ şi mai frumos nu produce decît costuri uriaşe sau, cel mult, imagine.
* articolul nu e la liber, trebuie să vă abonaţi ca să aveţi acces – merge şi gratis dacă n-aţi depăşit cota de gratuitate pe luna asta. link
Etichete: Alphabet, fukuyama, google, morozov, transparenta
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu azi la 09:46
|
Vreți să discutăm inflație? Se strâng aici toate păcatele guvernării în față cu marele [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 24 Apr la 11:58
|
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vine automatizarea și citează din MARX. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 22 Mar la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Mar la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 22 Feb la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Feb la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
1"UE ne și recomandă să luptăm cu prețurile la energie într-un mod civilizat și frumos. Să consumăm mai puțin în general, să ținem geamurile închise când e prea cald, să luăm becuri economice (care au prețuri... | ||
2@Ghita Bizonu': este foarte adevarat ce scrieti... | ||
3air jordan 1 high top 3 nike dunk sky high macys zapatillas nike hyperdunk 2015 nike roshe gamma green nike shox for men nike lunar vapor 8 tour yellow nike shox red white and blue nike free run orange dafuwh... | ||
4salomon speedcross 3 replacement laces clarks nike free leopard for sale womens nike air force 1 high brown nike air presto arctic orange peel nike kaishi 2.0 print nike air max darwin 360 release date... | ||
5hombres nike internationalist negro verde nike air max 90 womens blue purple damänner nike roshe run grau gold grey nike cortez nylon chaussure de tennis nike air max courtballistec 4.3 jordan 6 painted... | ||
6le coq sportif denim blue yellow nike acg lunardome 1 sneakerboot mens new balance 574 orange pink nike kyrie 2 blue black nike air max 2017 kpu dark blue red nike huarache retro strap nike air max 90... | ||
Doru Bușcu
147 citiri |
Ioana Secu
139 citiri |
Alin Fumurescu
94 citiri |
Iulian Leca
91 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
82 citiri |
Costi Rogozanu
76 citiri |
Marius Nitu
73 citiri |
Costi Rogozanu
3 postari |
Doru Bușcu
634 citiri |
Ioana Secu
544 citiri |
Costi Rogozanu
395 citiri |
Ionel Blănculescu
370 citiri |
Andrei Panțu
353 citiri |
Alin Fumurescu
341 citiri |
Iulian Leca
327 citiri |
Costi Rogozanu
9 postari |
Stelian Negrea
2 postari |
Dora Constantinovici
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.
Nu mai sta in fotoliu, la fereastra si cu o carte in fata ca tot atat de neinteresant esti. Nu te mai da mare ca nu o sa iesi la pensie de la realitatea pe duca. Cauta.ti si tu un serviciu.
2015-08-19 12:46:15 | Raporteaza