RSS Feed

Trebuie un front politic extraparlamentar împotriva lui OlguțaLiiceanu

vezi toate articolele de
20 Jun la 17:34 116 comentarii 2 vizualizari.

Principala noatră problemă politică, una care va deriva cu proxima criză în autoritarisme și violență, este că Olguța Vasilescu gândește fix ca Gabriel Liiceanu. Sau invers. Amândoi urăsc fără-dinți-i, săracii aflați în zona gri a muncii sau a rezistenței în supraviețuire.

Împotriva ”leneșilor” e toată lumea, se pare, prin contagiune. Tot spectrul politic are o apăsare care nu e justificată, conform tuturor statisticilor (nu mai reiau cifra, am spus-o de un deceniu, au spus-o și alții) avem sume infime alocate ajutorului social. Numărul de oameni care benificiază de venitul minim e infim proporțional cu populația. Ajutoarele de la stat merg preponderent către cei care au deja bani, iarăși o chestie demonstrată.

Și totuși creatura politică ”OlguțaLiiceanu” moare de grija săracilor ”leneși” fără dinți. Unii îi înjură că-s pesediști, alții le aruncă în scârbă câteva zeci de lei ca să-i folosească drept carne de tun. Pentru a înțelege de ce-i pun împreună pe OlguțaLiiceanu, să vă dau exemplul tipic, recurent și în presa noastră, ăla cu primarul care se plânge de leneșii din sat. De obicei, primarul e pe mână cu afaceristul care deschide o făbricuță lângă sat unde ar vrea, dacă s-ar putea, să se muncească gratis, ba chiar să se aducă și bani de acasă. Se cheamă presa și se începe presiunea pe leneșii care, după un calcul, realizează că mai bine au grijă de animale și de un petec de pământ decât să-și rupă spatele pentru capitaliștii peștelui prăjit. Primarul e Olguța, capitalistul care vrea muncă moca e Liiceanu. Am alcătuit această scenetă pentru cei care nu pot ieși din șabloanele idioate ale politicii de azi duse într-un soi de tribunal în care cele două părți par că se bat. Se mai încaieră, dar când văd un sărăcan se aliază, îl bat și îi iau și banii.

Ieri Olguța Vasilescu iese cu o idee genială: să anunțe trendul viitor, lupta împotriva ”nemuncii”. Suspecții de serviciu, leneșii, sunt pedepsiți pentru că supraviețuiesc din nimic. Li se iau foarte puțini bani și li se dau  mulți bani angajatorilor ca să-i angajeze. Foarte bine că se caută soluții pentru ei, dar esența ideii e că se caută un bazin de muncă forțată, pe cât mai puțin, fix de alianța vătafi-patroni, pesdiști-afaceriști, OlguțaLiiceanu. Asistența e un drept, nu poți forța mame cu mai mulți copii să și muncească, de exemplu, așa cum nu poți scoate cu forța la lucru țărani care preferă subzistența din propriul pământ; ce să mai vorbesc despre sutele de mii care caută job dar au tupeul să reziste ceva mai mult de o lună ca să găsească totuși ceva acceptabil.

Olguța Vasilescu:

“Viziunea Ministerului Muncii merge de acum înainte pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de muncă dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit ca să îi sprijinim pe toți cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

“Statul va plăti suma de 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadrează șomeri și beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru o perioadă de până la cinci ani, în funcție de categoria din care viitorii angajați fac parte. Sumele vor fi oferite pentru angajarea de absolvenți de orice fel de formă de învățământ, ma refer la școli profesionale, gimnazial, liceal , tineri greu angajabili, marginalizați, ucenici, indiferent de vârsta ,stagiari, absolvenți de studii superioare, persoane cu handicap și persoane care se află în prag de pensionare”, a mai declarat ministrul Muncii, fără însă să precizeze în ce măsură vor fi stimulați cei care beneficiază de ajutoare sociale și care sunt apți de muncă să se și angajeze.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. sursa

Astăzi, Camera Deputaților mai vine cu o lovitură, confirmând trendul. Se caută muncă forțată plătită prost. Și, pentru că afaceriștii ăia de apă tulbure nu mai vor să plătească nici salariul minim cu tot cu taxe, îi plătește Olguța. Citez de aici despre proiectul adoptat azi:

“În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.

În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale.

Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Potrivit proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor.

Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării.

“Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se mai prevede în iniţiativa legislativă.

Zilele astea se tot ceartă, USR se dă cu curul de pământ pentru țărișoară, Dragnea își pune ciracii să voteze legi cu dosarele lui în mână. Esența e că a fost aproape unanimitate pe proiectul citat mai  sus. Alunecarea spre o extremă dreaptă periculoasă este aproape ireversibilă. De aceea singură acțiune politică normală este alcătuirea unui front comun stânga și ce liberali (pe bune) or mai fi rămas care să nu urle la săraci și să pupe mâinile jandarmeriei / DNA-SRI-ului, un front împotriva OlguțaLiiceanu. Împotriva alianței pe față dintre exploatatorii de muncă mai ieftină decât salariul minim și vătafii politici ai moșiilor de sărăcani fără dinți.

Alianța nu e întâmplătoare pentru cine mai urmărește și schimbări de economie prin țara asta. E și o presiune a unei subțiri pături de afaceriști autohtoni pentru lărgirea mâinii de lucru ieftine, înghițită ca pâinea caldă de multinaționale, care măcar plătesc taxele. Astfel de legi împing spre munca obligatorie pentru capital privat sau pentru primar, o componentă fascistă clasică, s-o spunem și pe asta. Deci da, cine are chef de politică trebuie să combată astfel de tendințe, acolo unde s-o mai putea și cu un Parlament 100 % insensibil la problemele cetățenilor precari.

O notă pentru angajații cu salarii medii sau minime, care și ei au fost instigați împotriva „asistaților”. Astfel de măsuri sunt și împotriva voastră, se caută tot felul de pârghii pentru a detensiona acea fărâmă de avantaj pe care o aveți în această perioadă în care e mare presiunea de creștere pe salarii. Sigur că nu veți putea cere salarii mai mari din moment ce, în baza piramidei, dacă nu muncești, mori.

Și o notă pentru tot felul de gușteri care se cred progresiști: dreapta voastră useristă și alte drepte au votat amnistii fiscale enorme pentru samsarii imobiliari, în ianuarie, cot la cot cu PSD. Sunteți OlguțaLiiceanu.

P.S. Există și o mascaradă numită ”târg de joburi”. Unii fac banii, alții necalificați vin să-și ia ștampila că au încercat să se angajeze la un târg unde de obicei nu sunt oferte pentru ei. Cine face bani din astfel de mascarade? Probabil tot ăia care trec acum la nivelul ”muncă forțată”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!