RSS Feed

Trei aiureli emise în buclă de politicieni: vremea, Vestul şi stabilitatea. Cum e cu exit-poll-urile: mulţi care nu vor să răspundă

vezi toate articolele de
09 Dec 2012 la 14:07 12 comentarii 1201 vizualizari.

Cum stă treaba cu exit poll-urile anul ăsta? Îl citez pe Cătălin Stoica de la CURS care a postat cîteva precizări pe facebook.

Cum sta treaba cu exit poll-urile:
1) Nu credeti ce auziti pe surse despre exit polls; cel putin in cazul nostru, nici cei care pretind ca stiu, nu stiu, de fapt, nimic;
2) Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile. Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor: a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema; b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara; c) televiziunilor care au exagerat si mai mult — mediatic — excesul de zel al procurorilor din vara.
In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje.

De reţinut că a crescut rata celor care nu răspund la chestionar.

3 aiureli în buclă?

Am văzut deja constanta din declaraţiile liderilor USL: cît mai multă linişte, stabilitate, majoritate clară etc. Ba chiar Ioan Rus a băgat-o pe aia cu “scandalul” care trebuie amuţit “total”. Vorba unui prieten. Să vedeţi stabilitate la anul cînd o să mai aveţi nevoie de încă un FMI probabil, că de idei de revenire pe cont propriu nu poate fi vorba. Cel mai simpatic cu votul pentru linişte a fost Frunzăverde, care ştiţi de unde vine:

Am votat pentru terminarea, o dată pentru totdeauna, a haosului administrativ din România, a vrajbei politice şi a stării de stat poliţienesc.

Tîmpeniile continuă cu ARD sau cu analiştii lor chemaţi ca gînditori independenţi pe la TV. Vai, e vremea rea mai ales în Ardealul care era al nostru şi vom obţine rezultate proaste din cauza asta. De ce o tîmpenie? Pentru că argumentele pot fi emise şi exact invers: se votează oricum în secţia de pe lîngă casă, nu poţi vota în deplasare. Vremea rea te ţine în casă, nu prea pleci în weekenduri, nu prea ai mari lucruri de făcut dacă e urît afară – eventual un vot la şcoala aflată la doi metri  (în mediul urban, în mediul rural oricum se votează). Influenţa vremii asupra votului e de aceea minimă.

În fine, tîmpenia zilei îi aparţine totuşi şefului statului care a mai ţinut să sublinieze cum astăzi se bat practic forţele binelui cu Mordor, se bate Vestul cu Estul. Războiul rece din capul preşedintelui are chiar o mai mare intensitate decît bălmăjelile tipice republican-americane. Ca şi cum ar fi pus vreo clipă cineva serios problema măcar a unui scepticism european de croazieră în România. Să fim serioşi. Să notăm că Traian Băsescu n-a uitat să trimită încă o bezea lui Tăriceanu.

P.S. Apropo de ultima tîmpenie, am uitat să vă atrag atenţia că mai apăruse o cretinie pe faţă propagandistică a lui Mirel Bran în le Monde. Acuma articolul e şi pe bani. Dar vi-l rezum. Există două Românii. Una care ţine cu Vestul, una care vrea s-o ia prin bălării…

P.P.S. Mă întreb ce e în capul băieţilor şi fetelor care saturează facebookul cu poze cu mineri.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!