RSS Feed

Trumpismul românesc. Anul ăsta dăm bani la ăia cu bani

vezi toate articolele de
16 May la 16:35 61 comentarii 2 vizualizari.

S-au constipat de la atâta cinism și au făcut o ocluzie de conștiință analiștii și experții noștri în externe? I-a apucat mila de civilii palestinieni împușcați? Ar fi reacționat la fel dacă Iohannis propunea mutarea ambasadei?

Răspunsul stă în stilul retoricii, despre politici externe determinate de ”intern”. Pe scurt, se crede că haosul este strict generat de certurile Iohannis-Dragnea. Badigarzii mediatici ai lui Dragnea ne explică pătrunși că România își recuperează din mândrie, că Trump ne ridică din genunchi în fața Bruxellesului. Fostul aparat de dreapta rămas fără funcții ne explică doct că Dragnea ne strică extraordinara viziune externă construită în ultimele decenii.

Ce să alegem dintr-un așa moloz expert?

Schimbarea de ton şi de ritm impusă de Trump este cea care le dă oportuniştilor politicieni români o varietate de cumpărare a bunăvoinţei. Nu internul determină decizii idioate. Ci mai degrabă invers. Dar cum să te iei de domnul Trump când eşti expert, analist sau ce mai eşti?

Să observăm într-o primă fază că aveam oricum zeci de derapaje de dreapta derapată, care mai de care mai oportuniste, care mai de care camuflate ba sub europenism, sub anticomunism, sub iubirea de civilizație. Fantezii despre eliminarea săracilor de la vot, despre preluarea autoritară în numele unor elite binefăcătoare, libertarieni mai deraiați decât tot ce a văzut Școala de la Chicago etc. Trebuiau să poarte un nume. Iar acum se numesc Trump; pentru că UE e prea ”marxistă”, ar adăuga unii proşti cu BAC şi doctorat.

Până acum doi ani extremismul se codifica economic (nicio masă gratis, stil Monica Macovei) sau ”cultural” nostalgic, de la interbelic elegant până la variantele mai necizelate de dacism, românism ceaușist atc. Acum are loc un soi de unificare în numele lui Trump, Netanyahu și ceilalți băieți buni care sunt văzuți ca singurii salvatori în fața anemiei și aberațiilor UE.

(Să adăugăm aici  o ofensivă continuă a minorităților religioase alimentate puternic tot de SUA. Au început cu antiavort încă de pe vremea PDL și au terminat cu Coaliția pentru Familie. Sunt construcții sintetice de extremă dreapta care aveau urgent nevoie de coerență. Lângă aceste experimente s-au lipit PSD sau BOR când au epuizat tot restul de arsenal politic şi electoral).

Este și motivul pentru care, și în acest scandal al mutării ambasadei a Ierusalim, de fapt nimeni nu critică politicile Israelului față de palestinieni, uciderea civililor ca ”formă de apărare”, nimeni nu critică politicile lui Trump care săptămâna trecută rupea acordul cu Iranul fără să se sfătuiască cu vreun aliat strategic sau nu.

Avem doar o competiție de plecăciuni în fața lui Trump, cu un președinte care a emis un singur mesaj politic serios: ”cât mai muți bani pentru înarmare”. Şi cu un Dragnea s-a urcat în căruța cu fraieri utilizați de Netanyahu împotriva criticilor UE și înțeleg că așteaptă recompense grase.

Mircea Badea urla că în sfârșit avem cu ce da în cap Berlinului, cu Trump! Astfel de gânditori din topor ne sunt utili. Pentru că ei ne arată fără echivoc că li s-a vândut de spindoctors de extremă dreapta (israeliană) că doar aşa pot să facă politică la nivel european, să emită pretenții. Nu sunt în stare să critice economic, să revendice drepturi sociale, de ce ar face-o?, dar arată cartonaş către UE cu decizii stupide, grăbite în favoarea libidoului militarist trumpist.

Mai toate taberele politice, intelectuale, oengiste se dovedesc incapabile să ofere o narațiune autentică post-criză. Codarea în anticorupție ajunge la contorsiuni comice. De la Mungiu-Pippidi, la Gâdea, toți ar povesti orice numai să nu atingă felul în care capitalul a evoluat în România. Avântul capitalului străin a venit la pachet cu anticorupția, iar acum avem un reflux în care politicienii și afaceriști de mâna a doua autohtoni speră să recâștige ceva din partea leului cu un card tricolor în mână.

Capitalul autohton e mai taxat într-o primă fază, scapă mai greu legal, trebuie să joace urdar ca să reziste, nu/și permite optimizările fiscale. Pe de altă parte își permite să intre în competiția exploatării angajaților. De aceea, ca să fie treaba și mai compexă, în multe cazuri angajații au câștigat în drepturi la multinaționale, comparativ cu expoatarea primitivă a autohtonilor. Capitalul autoton nu beneficiază nici măcar de încrederea pe care au exploatatorii în masă a mâinii de lucru ieftine din zona textile și piese auto, cam așa stau lucrurile.

Scăderile de taxe şi ajutoarele anunţate pentru capital anul ăsta vor să “echilibreze” situaţia. Cum spunea un fost pedelist care vorbea fix ca Dragnea: să susţinem ca multinaţionalele să-şi ia produsele doar de la capitalişti români pe care să-i ajute statul, să nu mai ajutăm corporaţia direct. Şi angajatul unde o fi în treaba asta?

Reorientarea propusă de Dragnea către afaceristul mic și mediu care trăiește din reamenajări, administrare de fonduri europene sau serbări câmpenești și târgulețe, a venit ca o reacție nu doar la ofensiva capitalului mare, ci și la tensiunile din partid generate de mari afaceriști susținuți de sistem, precum Sebastian Ghiță. PSD a trecut la ”democrația directă” a micului afacerist verde, în defavoarea ”centralizării” tip Ghiță. Speranțele pentru noi ciupeli vin acum din industria de armament și din reintroducerea jucătorului autohton în investițiile mari sub niște ochi anticorupție mai blajini.

Visul noii puteri ar fi să reintroducă capitalul autohton ca vameş care să conteze între mutlinaţională şi cetăţean. Nu taxe pentru welfare deci, ci taxe pentru consolidarea unei burghezii locale. De aici anunţurile pompoase făcute de PSD cum că intrăm “pe investiţii” anul ăsta. Mie îmi sună mai mult astfel: dacă anul trecut am mai scăpat şi bani către unii care n-aveau, de anul ăsta nu le mai dăm bani decât ălora care au deja.

Când ai scăzut impozitul pe venit atât de mult şi ai mutat taxele către angajaţi practic ai ajutat deja enorm investiţiile şi te-ai transformat riscant în semiparadisfiscal. Mai trebuie să-i şi plătim acum ca să angajeze?

Dragnea duce o campanie de succes de unificare a elitelor. Unii încă mai urlă, dar și ăia cu bani care urlă știu ce taxe mici plătesc, și angajații din privat privilegiați simt că de fapt le e bine într-o mare de săraci pe care-i acuză nonstop de pesedism. Economia crește, pierzătorii angajaţi din mediul privat nu au cum să se facă auziți, iar Dragnea a anunțat că începe relaxare fiscală și mai mare (după legea veche, toți afaceriștii sunt evazioniști, trebuie să facem ceva, spunea Dragnea azi dimineață).

Refluxul politic postcriză vine impreuna cu un reflux fake al afacerii medii si mici. E fake pentru că are loc o continuă concentrare a capitalului, dar politcienii speră să asigure din nou veriga de subcontractări de la marele capital spre cel mai mic, autohton.

Încurajarea investiţiei prin scăderea taxelor, combinată cu naţionalisme inutile, îmbârzoieri anti-UE doar pentru că ne angajăm mai riscant şi mai costitisitor cu americanii, cam asta avem toţi de plătit pentru toate formele de tâmpenie de extremă dreaptă românească gata să se unifice sub steagul Trump, şi Traian Ungureanu, şi Mircea Badea au loc acolo.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

61 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!