RSS Feed

Trumpocrația

vezi toate articolele de
10 Jun 2017 la 14:42 7 comentarii 1026 vizualizari.

A fost o întâlnire importantă, Iohannis a dat bine, a vorbit bine engleza, ne-am luat și mai multe asigurări în ce privește articolul 5, România va fi luată în serios și de UE după câtă importanță i s-a dat și la Casa Albă, anticorupția a fost reasigurată de americani, PSD ați luat-o în freză. Am rezumat reacțiile după conferința comună istorică de aseară, Iohannis-Trump.

Să povestim lucrurile și altfel. De un deceniu creștem pe bani publici cohorte de ziariști și analiști care preamăresc America. Milioanele curg în fundații cu Marea Neagră în titlu, geopolitică bazată pe un soi de înfoiere cu penele americanilor, lipsă totală de spirit critic în ce se întâmplă la nivel de drepturi în securitate, la nivel de politică a războiului aîn Orientul Mijlociu. Nu există altceva decât SUA, nu există decât ”strategic”. Restul e trădare de țară. E trădare de țară și dacă analizezi fapte deja istoric greșite – intervenția în Irak pe baza unor falsuri grosolane, de exemplu.

Realitatea e că protipendada românească avea nevoie de un Putin vestic. Mulți îl iubeau în secret pe Putin, și cu biserică, și cu plăcere pentru lux, bani și elite, dar nu-i lăsa rusofobia necesară și nobilă să se exprime. A apărut providențial unul și probusiness, și conservator și de toate, o șaormă americană care le-a umplut mințile și burțile nobililor noștri provestici. Puteau în sfârșit să fantazeze antidemocratic pretinzând că apără democrația. Trump este șansa lor.

S-a văzut asta și după conferința de presă comună de aseară Trump-Iohannis. Un profesor universitar a și sărit să scrie că Trump de fapt a anihilat PSD. Ciocul mic, a zis Trump că susține anticorupția. Trecem de ironia enormă Trump ca susținător anticorupție – când e cel mai evident corupt, cu afaceri bazate mereu pe speculă nesimțită și mână de lucru păcălită, în plin scandal cu fostul șef FBI. Dar e clar că fantasma telectualului român e să capete o legitimitate vestică supremă pentru a putea călca în picioare și rezultat al votului și tot.

Evident, și Dragnea întins peste masă acum câteva luni ca să fie miruit de Trump căuta fix aceleași superconfirmări. Căuta să-l atingă pe Trump ca să poată să spună acasă că a zis Trump să-mi ștergeți cazierul mie și lui Voiculescu. O tristă competiție nedemocratică, de fapt. Nimeni n-ar echef să rezolve în mod real nici comisii mixte și făcături justițiare, nimeni n-are chef nici să lupte cu adevărat cu corupția. Toată lumea vrea un licurici garant pentru abuzuri de acasă.

Ce s-a dat în schimb?, s-a mai întrebat. Păi să ne uităm la singura întrebare serioasă de la conferință – nu, nu e vorba de valsul cu ”sprijiniți anticorupția?” – pusă de un jurnalist acreditat de la Washington Times. Întrebarea a fost cam așa: a fost corect să vi se atragă atenția de către președintele Trump la Bruxelles să vă plătiți cei 2% pentru apărare? Și aici a început sceneta cu România elevul model și discursul lui Iohannis care repetă ”2%” încă de când a fost ales președinte.

Nu vreau să dezumflu sentimentul românesc al jurnalismului, dar întrebarea cu articolul 5 a făcut parte din această scenografie a plății celor 2% pentru apărare. Și în răspuns, Trump a tot reluat ideea, susținut continuu de Iohannis.

În fine, chestia cu viza. Iohannis a zis un da. Trump a zis că încă nu au discutat. Treburile astea sunt mereu la ”și altele”. La și altele sunt de obicei și cine știe ce noi planuri cu Exxon, companie cu mare trecere la Casă Albă, acum  mai mult ca oricând, când Trump mizează pe industriile tradiționale de energie. La și altele vom vedea probabil și achizițiile militare sau, doamne ferește pariticipări necondiționate în noi conflicte.

În fine, insistența cu anticorupția de la final. Și ziariștii, și Trump verifică gradul de anticorupție prin cât de mulțumiți sunt investitorii. Păi poate tocmai asta e problema. Aici nu se investește, de la anticorupție, ni se spune tot timpul. Aș spune că aici nu se investește până nu garantează statul profit dublu decât oriunde altundeva în UE. Servilismul anticorupției probusiness nu are limite și are rezultate în România, unde corupția mare privată aproape nu există.

Ne-am umplut de democrație la Casa Albă deci. Tot soiul de fantasme s-au dezlănțuit. Nu cele mai plăcute, provincialisme și dorința de a da bine, de a face orice pentru un sprijin american. Răsuflăm ușurați că am maai câștigat un război cu Rusia, le-am, arătat noi și la unguri, totul e în regulă. Este singurul nostru răspuns la europele cu mai  multe viteze și la problemele sociale de acasă. Aplauze la unison și mândrie alături de un tip controversat. Și o nouă etapă de trumpocrație în România, trumpocrația la care ambele tabere visau, și anticoprupții, și procorupții, și Pantazi, și Mircea Badea: să-i avem spate pe americani ca să aranjăm noi treburile cum trebuie pe aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


7 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!