RSS Feed

Tsipras în Parlamentul European. Cum a fost dezbaterea? Şi nesmiţiri cu europarlamentarii noştri tip Preda

vezi toate articolele de
08 Jul 2015 la 13:45 6 comentarii 2816 vizualizari.

Barba lui Ponta, ştiu urgenţa. Oprea a anunţat că vrea salarii mai mari pentru înalţi demnitari. Ăsta da populism. În “mandatul” său au trecut şi sporuri pentru militari, şi sporuri pentru ex-diplomaţi. Ăia care aveau au luat la greu în această revenire din criză. Bine ai revenit, Ponta. Eu nu mai am nervi, aşa că mai bine vă povestesc altceva:

cum am văzut transmisia din PE (execrabilă pe alocuri, huo) a dezbaterii cu Tsipras şi lideri ai Parlamentului European:

 • Tusk, un morman de clişee, aşa trebuie să fie un estic adevărat, citate, autocitări după propriile platitudini şi ceva Plutarh. Singurul condiment, contextul geopolitic, Nato, terorişti. Nici un alt europarlamentar n-a mai pus problema Greciei în acest context.
 • Juncker: să facem ceva, nu vrem Grecia afară, discurs lăcrămos de o falsitate ţipătoare. Trebuie mai multă uniune monetară, cam asta e ideea. Restul, îndulcitori. Pentur ăsta EU înseamnă E-uri.
 • Tsipras: descrie dificultăţile referendumului, alianţa media-bănci pentru “DA”. Insistă pe dimensiunea socială a UE. Nu mai vrea Grecia “laborator al austerităţii”. Discursul nu a fost cine ştie ce, omul şi-a repetat temele mari. Şi a fost destul de ferm. Nu văd nici vreo înmuiere a tonului, nici vreo încercare de cîştigare a bunăvoinţei. Insistă pe problema europeană a politicii austerităţii.
 • Martin Weber, popular. Exact în stilul neoconilor binecunoscut. Se plîng că au fost agresaţi (de cine?) şi dup-aia încep să arunce cu rahat. De ce ne-aţi numit “terorişti”? Doar grecii sunt de vină pentru această criză. În fine, marota cea mai nouă, iubită şi de tristele feţe europarlamentare de la noi: te aplaudă extremiştii de dreapta, deci eşti extremist. (Să mai amintim conservatorilor că poate pe Tsipras îl aplaudă, dar de vorbit vorbesc exact ca PPE-ul, care mai nou pune din ce în ce mai puţină surdină pe propriul şovinism).
 • Weber a anunţat că tăierea datoriei nu va lovi băncile, ci infiermierele şi funcţionarii din Slovacia, respectiv Finlanda (!?). Ok, se poate discuta în cine mai loveşte acum tăierea datoriei după ce bail-out-ul pentru mari bănci europene a fost executat, toată lumea s-a aşezat pe poziţii mai sigure.
 • Verhofstadt, cu flow-ul bun pe care-l ştiţi. Unii spun că l-a stînjenit pe Tsipras. Se poate, e sigur că e singurul pe care Tsipras l-a aplaudat deşi: a amintit de nu ştiu cîţi directori de la Syriza a numit (12, dacă am înţeles bine) perpetuînd clientelismul grec, l-a acuzat că n-a văzut planul de reforme greceşti,  micşorează sistemul public, taie privilegiile pentru militari, biserică şi insule. “Fii un lider adevărat, nu fi un fals profet. “. O singură observaţie: există voci din Syriza foarte critice exact cu privilegiaţii de care vorbea Verhofstadt şi, da, e o discuţie cine îi ajută să-şi ascundă banii, cum îşi conservă privilegiile. E şi asta o discuţie europeană care ne arată că nu vorbim despre popoare, mîndrii de naţiune etc., ci de 80% vs 20% (cam asta e înţelegerea mea a acelui 99% din mişcarea occupy).
 • Farage şi Le Pen au sărit să speculeze momentul, evident. E de ajuns să treci de suprafaţa şi observi esenţa. Farage a subliniat diferenţa “culturală” (mai avea puţin şi spunea genetică) dintre Nord şi Sud. Moneda euro e un soi de zid al Berlinului (asta n-am înţeles dacă e o critică sau o dorinţă). Vorbeşte despre datoria folosită ca bail out pentru bănci germane şi franceze. Observaţia e corectă, dar folosită ca să-i invite pe greci afară să-şi urmeze destinul măreţ. E exact inversul unei Europe ceva mai sociale care ar fi miza întregului scandal.
 • Marine Le Pen iese cu o întorsătură retorică bună: îi îndeamnă pe populari şi liberali să se ducă la popoarele lor şi să le spună că e nevoie de tăieri de salarii.
 • alte intervenţii: să plătească Germania datoriile, nu vă mai jucaţi poezia de dreapta extremă pe spatele poporului grec; a venit chiar şi un ciudat care a cerut venirea generalilor înapoi în Grecia (l-a dat exemplu pozitiv pe Pinochet). Din intervenţiile unor state mai mici sau grupuri politice mai mici am reţinut că mulţi vorbesc despre participarea lor la plata datoriei, iar asta duce de obicei la următorul pas: banca e tratată ca o naţiune. Naţiunea e o bancă, e şi asta o lecţie a zilei.
 • o altă marotă a dreptei, să vină cu propuneri foarte cocrete, amănunţite, de ce Tsipras vine doar cu declaraţii generale. Pînă acum o săptămînă, propunerile Syrizei erau aproape identice cu cele ale Troicăi, acum s-a schimbat sensul măcinării retorice. De ce voi sînteţi filozofi şi noi trebuie să ne ocupăm cu lucrurile concrete. Greierele şi furnica, normal.
 • jocul social-democraţilor, unora dintre ei, mi se pare stupid. Mai bine direct pro-Grexit decît miorlăieli că nu vă vrem afară, dar…
 • Tsipras, la final: dezbaterea trebuia să se poarte acum mult timp. Pînă acum dezbaterea s-a petrecut în spatele uşilor închise, e o problemă europeană. Am tot făcut propuneri, nu e adevărat că nu le-am făcut. Şi, da, sînt multe nereguli în Grecia pe care şi noi vrem să le îndepărtăm, pensionările timpurii de exemplu. Dar avem dreptul să distribuim povara cum vrem noi. Îi răspunde lui Verhoefstadt: da, am negociat mai mult decît am guvernat. Dar noi am adus în faţa justiţiei pe aceia de pe lista doamnei Lagarde! Noi am forţat marii proprietari media din ţară să-şi plătească taxele.

Nesimiţiri

Europarlamentarii români, altfel de un conformism şi o plicticoşenie de-a dreptul extremiste, îşi dau măsura pe facebook. În dezbaterile europene sînt fie irelevanţi, fie apucaţi în direcţia în care le indică puterea conservatoare (Macovei). Cristian Preda a atins cote de nesimţire ridicată, taxate corect de Alexandru Racu pe care-l citez pentru că spune perfect ce e de spus:

Citesc și mă scârbesc. Mai întâi pe pagina de facebook a europarlamentarului Cristian Preda, fost utcist de frunte și deținător al premiului Băsescu pentru fidelitate față de Băsescu:

“Manolis Glezos, deținător al Premiului Lenin pentru pace și vedetă a delegației Syriza din PE, a propus introducerea pe agenda plenarei a unei dezbateri despre datoriile Germaniei. Am intervenit pentru a cere blocarea circului făcut de amicii lui Țipras. Plenul mi-a dat dreptate. După ce și-au bătut joc de Grecia, comuniștii trebuie opriți să distrugă Uniunea. Singurii care au susținut propunerea lui Glezos (n. 1922) au fost deputații de la extrema dreaptă. Nu e prima dată când extremele se înțeleg.”

Conform wikipedia, “Manolis Glezos’ political persecution, from the Second World War to the Greek Civil War and the Regime of the Colonels totals to 11 years and 4 months of imprisonment, and 4 years and 6 months of exile.” https://en.wikipedia.org/wiki/Manolis_Glezos

Conform site-ului România curată, Cristian Preda este un traseist politic și în total, cu venituri de europarlamentar + veniturile soției + salariul de profesor universitar (funcție pe care o exercită de la distanță, adică taman de la Bruxelles unde se luptă cu Glezos), venitul său totalizează 503.000 lei.

Mai citesc și pe contributors, în articolul lui Vladimir Tismăneanu, că odată cu “intrarea Greciei în sfera de influență putinistă”, ca urmare a “triumfului plebiscitar al lui Alexis Tsipras …, “nonagenarul militant comunist Manolis Glezos, erou al rezistentei antifasciste si sovietofil de-o viata, are toate motivele sa fie fericit” http://www.contributors.ro/…/apres-nous-le-deluge-triumful…/ Înțeleg și aici complexul de superioritate resimțit de Vladimir Tismăneanu față de nonagenarul Glezos. La rigoare, Glezos a fost doar erou al luptei antifasciste, pe când Vladimir Tismăneanu a fost și este de toate pentru toți: erou al luptei antifasciste pe vremea când îl lăuda pe tovarășul prim-secretar, erou al luptei anticomuniste când cu raportul prezidențial, promotor al xenofobilor și rasiștilor de la În Linie Dreaptă precum și a nostalgicilor neolegionari, dar, în același timp și vânător de legionari octogenari verzi pe pereți când Iohannis refuză să-i dea înapoi “foncția” de anticomunist prezidențial. Și nu știu cum se face că, în urma tuturor acestor lupte, domnul Tismăneanu nu s-a ales cu nicio zi de pușcărie ci doar cu funcții și granturi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!