RSS Feed

Tu al cui eşti? Câteva chestii despre mitingul PSD

vezi toate articolele de
11 Jun la 16:42 112 comentarii 2 vizualizari.

Mitingul PSD a avut ceva profund straniu. De unde provenea ciudățeania asta cu aer amenințător? Din forța de organizare?, din mesaje?, din diferența evidentă dintre Românii, s-au dat toate explicațiile. Efectul ăla de stranietate – de aia e cumva relevantă și acea poză cu fotografa plângând (deși nu știm contextul), dar și tonul ceva mai ”îngăduitor” al unor jurnaliști de dreapta care parcă și-au mai temperat zelul antisărăcime – venea din combinația de artificial și revendicare justificată.

Aveau dreptate, dar nu se putea exprima decât sub oblăduirea unei mașinării organizate cum e PSD. Altfel n-aveau nici bani de bilet până în Bucureşti.  Aveau dreptate să critice neglijarea unor Românii sărace, dar nu puteau s-o facă decât la braţ cu Dragnea, un tip care, de când e el, vede doar afaceri şi combinaţii inclusiv cu statul mai mult saumai puţin paralel.

Ce “dreptate”? Acea dreptate scăpată prin materiale arogante antisărăcani care involuntar scăpau totuși și mesajele poporului, dincolo de zoomuri pe danturi stricate, evidențierea rasistă a etniei rome, a sărăciei sau a autoritarismului unor vătafi de tip rural.

De exemplu, un om spune că el a muncit în industria grea și are 14 milioane, iar magistrații au pensii de 10 ori mai mari. E aici un lucru esențial: că e evident că liderii cu probleme cu justiția vor să capete diverse imunități prin popor, poporul totuși își are propria judecată, diferită de a lui Dragnea; sunt mulți care constată diferențe de castă și de clasă, inegalități teribile între cetățeni de prima mână și plebe; este ăsta finalul unor politici aberante de creare a ”statului de drept” prin privilegii salariale și de altă natură în fața unor mase ”periculoase”? Nu, liderii PSD nu sunt interesați de justiție socială.

Dragnea a convertit asta într-o revendicare a unui tip de îmbogățit ”local” în fața automatizării extragerii profitului în cazul marelui capital. El e mai aproape de popor pentru că tipul de exploatare pe care-l reprezintă e în mod natural mai ”aproape de popor”. Marele capital poate stoarce mult mai mult automatizat, de la distanță cu un aer nobil și impersonal. Asta iubesc ”rezistenții”, asta e civilizația.

Era o întrebare perpetuă în satul din care mă trag și în tot mediul rural: tu al cui ești? Nu puteai merge pe stradă decât prezentându-te. Acest primitivism sau “căldură ţărănească”, cum cred unii, s-a expandat acum tocmai pentru că are loc distrugerea unei societăți la scară mare, distrugerea drepturilor universale. Nu mai eşti cetăţean, atunci eşti sătean. Şi dacă eşti sătean, trebuie să spui al cui eşti, eşti din clanul IT-iştilor, al bugetarilor de lux sau din clanul Oprişan, toate cu ceva privilegii şi îndepărtate de situaţia oribilă de vânzare a muncii pentru supravieţuire la limită.

În ultimii ani se accentuează senzația insuportabilă de fărîmițare a societății dublată de o goană după protecție, vasalitate, joc al apartenenței.

Din marele proteste din ianuarie 2017 şi din marele spectacol pesedist, un fel de “zilele comunei” politizate, eu nu deduc decât că fiecare dintre tabere iese cu șeful la protest. Faptul că unii o fac mai discret și mai elegant nu-i scutește de o judecată la rece. Sibienii protestează alături de puterea locală, clujenii la fe, teleormănenii la fel, cei din Pipera la fel. Mulţi cetăţeni liberi şi independenţi fac diverse jocuri mai mult pentru statut sau pentru un job – de aia rezist-enţii spun că nu doresc bani (doresc recunoaştere şi statut de la lumea banilor noi); lumea PSD e mai frustă dar îşi era soldaţii săi animaţi de caporali din ce în ce mai bine plătiţi. Îi despart inegalități istorice între regiuni, accentuate de lipsa redistribuirii. Dar am avut aceeași tristețe când am văzut tineri care se pretindeau liberi alături de șeful de palier din multinațională râzând strident la glumele managerului, asta anul trecut. Managerul pesedist arată mai rudimentar, “angajatul” pesedist e plătit mai prost. Mecanismul e același.

Prin astfel de manifestaţii este exprimată frust relația anagajator-angajat în România. Asta se întâmplă și în presă, și în politică, și în civism. Tu al cui ești? Ești de-al băncilor, de-al PSD, de-al Antena 3 etc. Ești oricum al cuiva, nu mai ai nici o fărâmă de autonomie. Nu ești al cuiva? Ești mort.

Mulți oameni preyenţi sâmbătă în piaţă au declarat un alt adevăr dur. PSD așa cum e el, și mulți îi știu perfect defectele, este singurul care are un ”discurs pentru popor”. Are măcar bunul simț să mintă după reguli democratice, să pretindă că încearcă politici care să privească mai mult de 20% din populație. Opoziția lor e varză pentru că, de exemplu, cel mai puternic mesaj pe care a reușit să-l dea în ultima săptămână a fost că ”să se micșoreze salariul minim” !?!?!?

Nu e o supriză că mulți dintre educații româniei de dreapta sunt complet analfabeți politic, violenți social și radicalizați în cele mai stupide direcții. Chiar lupta lor anticorupție e o formă de a spune că vor să se elibereze de această mare pacoste din teritoriu: adică fix victimele liberalizării fără milă a pieței muncii, a politicii de privatizare, retrocedare și acumuare din ultimele decenii. Victimele capitalului trebuie să moară sau să tacă. PSD a ajuns de dreapta, tocmai pentru că dreapta tradiţională a cedat complet terenul, s-a mulţumit să fie susţinătoarea unei anticorupţii şi când a devenit evident că diverşi pioni din vechiul regim au luat-o razna.

Ce am mai auzit în materiale antipesediste, unele pătrunse de oarecare reverie tristă, altele rămase rasiste și cu o ură de clasă de secol 19? Dincolo de prejudecățile reporterilor, oamenii întrebați emiteau împleticit agenda esențială: vor pensii, salarii, vor să muncească în țară, e esimplu, vor politici populare. Și ei se agaţă de un drept minimal, dreptul la vot. Nu e o mare încredere în democrație, e stimarea votului ca ultimă apărare în fața fanatismului antisărăcie: aleg pe unul care măcar îmi aruncă nişte firimituri, decât să aleg unul care-mi spune în față că-mi ia și praful de pe tobă.

Are rost să ne mai întrebăm cine-i mai needucat? Ăla care crede că statul de drept se face cu ascultări în masă și protocoale sri cu diverse instituții? Sau ăla care crede că vătaful local indiferent cât fură e un garant și al minimei stabilități personale? Prima categorie ascultă în spatele discursului civilizației ură sau indiferență față de mase. A doua categorie nu mai e în poziția de a face opțiuni cetățenești, ci opțiuni de supraviețuire. Procente importante ipocrite funcționează ca intermediari și vameși ai partidului-angajator.

Ești al cuiva? Ești cât de cât bine. Unii sunt ai Piperei, alții ai PSD. Fiecare cu angajatorul său, nu cu partidul său. Cine dă mai multe joburi, mai multe speranțe, cine e organizat mai bine câștigă diverse meciuri intermediare. Cum lumea pare să fie asaltată de forțe centrifuge, au câștigat în pregnanță criticile la adresa factorului ”extern”. Mulți ani de abuz în numele politicii strategice se vor lăsa cel mai probabil cu abuzuri în numele nației. Și mai probabil noile naționalisme și protecționisme nu vor oferi decât anestezici ieftini ultraconservatori pentru că sănătate, educație, siguranță nu știu să dea decât în stil tribal, pentru ”ai lor”. Clasa de mijloc din urbanul mare visează la cartierul ei cu barieră grădiniță și MegaImage, pesedistul mărunt visează la un job de la partid care să-i dea un atu în fața celui rămas complet în afara împărțelii.

Am mai spus-o, PSD reprezintă un animal mare și sperios. Un alt motiv pentru care mulți am rămas cu un nod dureros în gât a fost felul în care bieții oameni se ascundeau de camere, simțeau că felul lor de a vorbi, că stilul lor de îmbrăcăminte ar putea să le producă mari deservicii.

Discursul lui Dragnea din piață a fost subminat de propria organizare. Să-ți plece oamenii, ordonat mânați de caporali bine distribuiți, chiar în timp ce vobești, în timp ce vrei să imiți mișcarea cu luminițele telefoanelor, iată un moment care ar trebui să-i dea lui de gândit. Dacă îi asculți pe aceiaşi oameni cu atenție, invariabil ajungi și la critici împotriva retoricii pesediste chiar. Dragnea, a doua zi, la Antena 3, dădea mesaje ”oamenilor de afaceri români”, amenințați de statul paralel. Dragnea e un erou al dreptei urât de dreapta. PSD e un erou al dreptei prin câte taxe au scăzut pentru bogaţi. Nu eun paradox. Dragnea nu face altceva decât să reconfigureye dreapta din rădăcini, cu susţinere populară largă, procedeu de care educaţii şi frumoşii marilor oraşe nu sunt capabili să se apropie cu analiza.

Am fost la o întâlnire la Cluj la tranzit.ro unde Gaspar Miklos Tamas spunea o chestiune tare adevărată: cei care strigă acum egalitate pentru toți sunt considerați ”elitiști”, cei care strigă privilegii pentru cutare și cutare au ajuns ”populiști”. Dragnea e parte din această a doua categorie, e în febra imitației lui Orban, Trump și orice s-o mai găsi în afirmarea unui drept numai pentru noi și ai noștri. Acest noi și ai noștri se referă nu la popor, ci la o masă destul de numeroasă de tip ”rețea”, amestec de tribal și afacerism.

Tot din diverse filmulețe și relatări, se miza pe un soi de tensiune între comuitatea LGBT și pesediști. N-am văzut decât vreo două glume inofensive. Partidul mare și sperios nu are mari apăsări cu astfel de teme umflate pe ură. Tensiunea gay-bunul popor român e în bună măsură artificială, este vina media şi a unor politicieni care susţin poporul numai în superstiţii şi prejudecăţi, şi nu mai sunt în stare să propună nicio brumă progresistă.

Discursul de critică a UE sau cel îndreptat împotriva ”ambasadelor” este din nou deturnat de Dragnea, Gâdea și alții care-și apără patronii pretinzând că luptă pentru săraci. Critica impotriva UE trebuie sa fie de pe poziţii de stânga sau cel mult un soi de demascărti liberale ale ipocriziilor de piaţă comună. Dragnea critică însă UE, Nato şi ce mai prinde de pe poziţia “victimei”, a antreprenorului politic neînţeles în comparaţie cu multinaţionalele. Este inacceptabil. Aşa cum inacceptabilă e şi apărarea corporaţiilor în faţa “prostiei românilor” care nu înţeleg “civilizaţii”.

Avem o competiţie a popoarelor. Anul trecut în Piaţa Victoriei antipesediştii s-au dat drept popor. Sâmbăta asta pesediştii au vrut să dea o replică fix în acest sens: ba nu voi sunteţi poporul, noi suntem poporul. Aceste modalităţi de a te da “poporul” nu fac decât să scoată în afara ecuaţiei calitatea de angajat în privat, acele milioane de muncitori săraci ca nişte pesedişti rurali, şi “corporatişti”, de cele mai multe ori, prin angajator. PSD a făcut turism heirupist, a adus totuşi şi oameni care nu-şi permiteau practic să ajungă în capitală. Cei care produc bună parte din creşterea economică şi care au şi renunţat să mai spere la redistribuire corectă nu mai sunt în nici unul dintre popoare. Mulţi angajaţi din privat, mai ales cei plătiţi mediu şi sub-mediu nu apar în spectacolele celor două popoare, tefelist şi pesedist, decât ca actori secundari sau deloc.

Cam aşa văd eu lucrurile. Sună mai complicat pentru că realităţile sunt complicate. Să mai evităm şi trilurile lăcrămoase conservator pesediste, hippiot plângăcioase pe umerii rezistenţilor sau pe umerii bieţilor săraci aduşi cu forţa de Dragnea. Aici nu e de plâns de milă, aici e de desţelenit lucid mii de fantasme ale elitelor româneşti care au infectat şi cele mai simple aspiraţii ale claselor populare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

112 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!