RSS Feed

Tu ce alegi: Liga Campionilor, Cântarea României sau Hollywood? Udrea deschide scorul în meciul afișelor. Sau îl… ridică

vezi toate articolele de
27 Apr 2014 la 13:11 84 comentarii 2420 vizualizari.

Juve Magica, Body Flex, Iris Eagles, Valencia, Benfica, Mondial, Hipocrate, McDonald’s, Juventus, Ajax, Bologna, El Dorado, Kocogok, Luceafărul 2010, Indis, Barcelona, Nottingham Forest, Athletico, Indis, Alverna… Ce legătură există între toate aceste nume puse împreună? E o întrebare la care, cel mai probabil, doar niște clujeni ar putea răspunde. Pentru că sunt denumiri ale echipelor din campionatele de mini-fotbal amatori Madisz și Fair-Play, născute la începutul anilor 90 și care ajunseseră la un moment dat să numere și câte 60-80 de grupări. Jucate pe diferite terenuri improvizate, pe maidan, prin curțile școlilor (încă nu apăruseră terenurile sintetice), meciurile din campionatul Madisz se transformaseră într-un fenomen, la care participau jucători din cele mai diferite grupuri sociale, profesionale și de vârstă, de la elevi la pensionari. De unde și numele extrem de colorate, împrumutate fie de la echipa favorită, de la firma la care lucrau cei mai mulți dintr-o echipă, de la o zonă/cartier ori, pur și simplu, născocite la o bere. Campionatele Madisz și, mai nou, Fair-Play, au avut și mai au farmecul lor, chiar dacă, în ultimii ani, fenomenul s-a mai restrâns.

Campionatul alegerilor europarlamentare din această primăvară a debutat la același nivel. Însă doar în privința amatorismului, nu și a farmecului. Ori creativitatea creativilor (!) electorali n-a ieșit încă din vacanța de Paști, ori fantasmele lor necesită de urgență un tratament intensiv cu Rudotel, electroșocuri și cămăși de forță. Afișele și mesajele lor pentru europarlamentare aruncate pe piață nu depășesc nivelul grădiniței publicitare ori, cel mult, a unei teme fușărite rapid în pauza mare. Ce avem până acum în luptă?

Afișele PSD și sloganul ”Mândri că suntem români” (foto: Hotnews) vine direct din fosta Cântare a României, competiția ajunsă rapid dintr-un promotor al valorilor tradiționale într-o omagiere găunoasă a foștilor Ceaușești, Nicolae și Elena. Mesajul conservator și eurosceptic aduce mai mult cu cele promovate de dreapta și, îndeosebi, formațiunile de extremă dreaptă naționaliste occidentale,  dar acesta nu cred că a fost urmărit expres. Să începi să analizezi ideologic lipsa de inspirație ar fi, totuși, un exercițiu futil. Nu trebuie să ne mire însă prea mult o asemenea copiere a Cântării României – până la urmă, afișele sunt oneste cel puțin dintr-un punct de vedere cu personajul lor principal: recunosc calitatea lui primă – Ctr. C + Ctr. V.

EuroCampionii liberali sunt campioni doar la ratat din situații unul la unul cu portarul. Pentru că nu era suficient sloganul, albastrul liberalilor a fost ajustat să aducă cât mai mult cu cel al Ligii Campionilor Europeni la fotbal, cu linii glamour care fac trimitere la stelele cunoscutei competiții. Între Liga Campionilor Europeni și Crin Antonescu există însă tot atâtea legături câte există între Juventus Mărăști, Barcelona Gheorghieni ori Ajax  Mănăștur și omonimele lor din Torino, Barcelona ori Amsterdam.

Campioni ai primei runde (cea a afișelor) sunt cei de la PMP, cu Elena Udrea în frunte. Care e o varză totală (și nu varză a la Cluj). Pe fundal avem un pic de Cântarea României (cu mașinile de secerat și macaralele care râd în soare). Sloganul secundar ”Mișcarea face schimbarea”, asociată cu imaginea nu poate să nu te ducă cu gândul la celebrul: ”Dorele, ne mișcăm și noi mai cu talent?”. Iar prim-planul e 101% afiș  hollywoodian” la ”American Pie” ori ”The Twilight Saga”. Maximul e atins de povestea cu ”Ridicăm România” plantată deasupra bretonului blond al lui sexy-in blugi Elena Udrea. Da, știu, sunt misogin, dar cu siguranță nu cred că sunt singurul care mă gândesc la ce anume ”se ridică”. Scuze… Faptul că afișul și-a atins scopul (cel puțin cel legat de notorietate) nu e doar o opinie persoană. Începând de aseară și cu o creștere exponențială în această dimineață, numărul postărilor pe Facebook cu afișul a explodat. E viral. Nu redau și comentariile care însoțesc postările, chiar dacă unele sunt de-a dreptul delicioase. Până la urmă, în ciuda melanjului halucinant de simboluri și trimiteri, afișul e un succes de notorietate (în online).

În concluzie, iară cum arată podiumul personal după prima rundă: Premiul 1 cu coroniță, categoria ”Kitsch maxim” îl ridică PMP; Premiul 2 , categoria ”Ceaușescu e mândru de voi”: PSD; Premiul 3, categoria ”EuroCampionii lipsei de inspirație”: PNL. PDL iese de pe podium, dar o mențiune tot merită: ”Europa în fiecare casă” e un non-mesaj. Poate îl înțeleg alegătorii PDL. Măcar ei. Oricum, spre deosebire de afișele cu Ponta, Udrea, Antonescu și Johannis în prim-plan, Monica Macovei se numără, totuși, printre candidații la europarlamentare. Își poartă propria campanie, nu e purtată, remorcată de alții.

***

Despre debutul campaniei electorale în mediul online mi-e silă să vorbesc. E, pur și simplu, scârboasă. Aici campionii sunt cei de la PSD. Nu am de gând să popularizez povestea cu vasul de WC și trasul apei peste fețele adversarilor politici. Oricum, e posibil să o fi văzut deja ori, mai mult ca sigur, o să aveți ”norocul” să dați peste ”reclama” asta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

84 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!